ŞEHRİVAN ÖZEL: HAMİT KARAKUŞ/HAKİM İNALÖZ

Üniversitenin 2021-2025 Stratejik Planı hazırlığı içinde olan Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi kentten birçok kurum/kuruluş temsilcisi, yönetici, idareci ve STK temsilcisi ile aralıksız buluşmalar düzenlemeye devam ediyor. Üniversitenin gelecekteki pozisyonunun kurgulanması yönünde işbirlikçi bir yönetim anlayışı sergileyen rektör Prof. Dr. Hamdullah Şevli ve ekibi bu anlamda son buluşmalardan birisini de geçtiğimiz günlerde kentteki gazeteciler ile yaptı.

Göreve geldikten kısa bir süre sonra 2017-2021 Stratejik Planını yenileme kararı aldıklarını ve Cumhurbaşkanlığı Strateji ve Bütçe Başkanlığından onay alarak kolları sıvadıklarını kaydeden Şevli, “İlimizdeki STK’ların, kurumları ve diğer kuruluşlarının görüşleri doğrultusunda stratejik planımızı daha iyi bir noktaya getirmek istiyoruz.” Diyerek gazetecileri de dinledi. Hem önerileri alan hem de üniversiteye dair bazı değerlendirmeler paylaşan Şevli, önümüzdeki süreçte hayata geçecek projelere de değinerek, üniversitenin geleceği anlamında önemli çalışmaları kamuoyu ile paylaştı.

EN ÖNEMLİ KONULARDAN BİRİSİ ULAŞIM OLDU

“Video konferans yöntemiyle yapılan toplantıda 2021-2025 Stratejik Planı ‘Yükselen Değer Yüzüncü Yıl Üniversitesi’ sloganıyla hazırlanan stratejik planın içeriği kentteki basın temsilcileriyle paylaşıldı. Ayrıca hazırlanan stratejik planın içeriğine yönelik kentteki ulusal ve yerel basın temsilcilerinin görüş ve önerileri alındı. YYÜ Rektörü Prof. Dr. Şevli, hedeflerinin 3. Nesil Üniversite olmak istediklerini kaydederken, YYÜ’de ulaşım, başta olmak üzere kampüste yapılması planlanan projelerle ilgili de bilgi verdi. YYÜ Rektörü Prof. Dr. Şevli, kampüs ile Edremit arasında yıllardır gündem de yer alan deniz ulaşımının bürokratik engellere takıldığını ifade ederken, kara ulaşımı noktasında önemli adımların atılacağını ifade etti. Ayrıca YYÜ Rektörü Prof. Dr. Şevli, kampüs sahil yolu, 30 yıllık mastır planı konusunda da önemli değerlendirmelerde bulundu.”

“DEĞER YARATAN BİR ÜNİVERSİTE OLMAK İSTİYORUZ”

2017-2021 Stratejik Planına ilişkin nasıl bir üniversite olmak istediklerini tek tek sıralayan YYÜ Rektörü Prof. Dr. Şevli, şunları belirtti: “Yüzüncü Yıl Üniversitesi’nin 3. Nesil üniversite olmasını istiyoruz. Özellikle 1. Nesil ve 2. Nesil üniversitelerde eğitim ön plandadır. 3.Nesil üniversitelerde eğitim ve araştırma ön plandadır, ek olarak ilavelerde yapacağız. Bu minvalde değer yaratan, tek yönlü eğitimden disiplinler arası bilime geçmek istiyoruz. Küresel ve evrensel bir üniversite olmanın yanı sıra İngilizce eğitim veren uluslararası bir üniversite olmak istiyoruz. Üniversitemizde insan kaynağı olarak profesyoneller ve bilim adamlarının yanına girişimcileri de eklemek istiyoruz. Dolasıyla teknolojik alt yapısıyla güçlü sınıflar, laboratuvarlar inova girişimcilik merkezi eklemek istiyoruz” dedi.

HEDEF EĞİTİM DİLİ TAMAMEN İNGİLİZCE OLAN BİR ÜNİVERSİTE!

YYÜ Rektörü Prof. Dr. Şevli, üniversite hedeflerini şöyle devam etti: “Üniversitemizde çok uluslu akademisyen profili sergileyen ve eğitim dili zamanla tamamen İngilizce olan bir üniversite hedefliyoruz. Uluslararası alan itibar gören çok uluslu proje geliştiren ve uygulayan bir üniversite olmak istiyoruz. Üniversitemizin araştırma strateji ve politikalarını kısaca özetleyecek olursak; bölgesinin lideri, topluma dokunan, gerçek anlamda üniversite sanayi iş birliği yapan, yenilikçi ve girişimcilik yapan ve uluslararası bir devlet üniversitesi olmayı hedefliyoruz. Bu misyona uygun bir stratejik plan ve hedefler, araştırma stratejileri, araştırma politikalarını belirlemek istiyoruz. Kurulacak yeni birimlerle üniversite verileri anlık izlenecek, bunlar peki bir hayal mi? Hayır! Bunu başaracak potansiyelimiz var.

ÜNİVERSİTEMİZ BİR ARAŞTIRMA ÜNİVERSİTESİ OLMALI!

“Üniversitemizde 1700’ün üzerinde akademik personel var, çok büyük güç demektir. Hakikaten üniversitemizde çok nitelikli ve kaliteli akademisyenlerimiz var. Dolaysıyla tecrübeli idari kadrolarımız var. Temel verilerimiz bu hedeflere ulaşabileceğimizi açık bir biçimde bize göstermektedir. Üniversitemizin halı hazırdaki potansiyelinin daha etkin ve verimli kullanılması önem arz ediyor. Yeni bir model ve bu modelle uyumlu alt sistemleri geliştirmeyi hedefliyoruz. Yeni bir vizyonla benzersiz bir eğitim modeli kaldıraç etkili destek mekanizmaları, politika önceleyen atama ve yükseltme kriterleri, yeni strateji politikalarıyla tam uyumlu olacak şekilde yeniden belirlenecek. Dolasıyla üniversitemiz bir araştırma üniversitesi olmalıdır” dedi.

ŞEVLİ: ARAŞTIRMA ÜNİVERSİTESİ OLMAK İÇİN YÖK’E MÜRACAATIMIZI YAPTIK

YYÜ Rektörü Prof. Dr. Şevli, üniversitelerin ekonomik ve ticarileşmenin büyük önem arz ettiğini ifade ederek, Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi’nin 2018 verilerinde ilk 50 üniversite arasında yer almadığını anımsatarak şunları kaydetti: “Doğu Anadolu Bölgesi’nde Elazığ’da bulunan Fırat Üniversitesi 36’ıncı sırada yer alıyor. Erzurum’da bulunan Atatürk Üniversitesi 34’üncü sırada olduğunu görüyoruz. Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi’nin kısa vadeli hedefi ilk 30’a girmektir. Üniversitenin ilk hedefi eğitim veren bir üniversiteden çıkıp araştırma üniversitesi olmasını hedefliyoruz. Dolasıyla araştırma kapasitesi, araştırma kalitesi ve etkileşim ve işbirliği önemli olduğunu düşünüyoruz. Bu konuda müracaatımızı YÖK’e yaptık. Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi’nin stratejik planda birinci hedefine araştırmayı koyuyoruz. Bizim birinci önceliğimiz eğitim değil, bundan sonra birinci önceliğimiz araştırma olacaktır. Bu minvalde araştırma üniversitesi olmak istiyoruz” diye ifade etti.

ŞEVLİ: YENİ STRATEJİK PLANIN AMAÇLARINI TEK TEK AÇIKLADI

YYÜ Rektörü Prof. Dr. Şevli, 2021-2025 stratejik planının amaçlarına değinerek tek tek açıklayarak şu ifadeleri kullandı: “2017-2021 Stratejik Planında amaçlarında 3 taneydi, bizi bunu 4’e çıkardık. Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi’nin birinci stratejik amacı araştırmayı koyuyoruz. Girişimcilik ve arge potansiyelini girişimcilik ve araştırma geliştirme potansiyelini geliştirerek araştırma üniversiteleri arasında yer almak niyetindeyiz. Bunun altındaki hedefler nelerdir; bilimsel ve teknolojik araştırma yetkinliğini geliştirme, fikri mülkiyet havuzu, işbirliği ve etkileşim, ekonomik ve katkı ticarileşme, yeni nesil dijital kütüphane faaliyetleridir. İkinci amacımız; yenilikçi ve geleceğe eğitim ve öğretim faaliyeti, arz talep dengesine uygun yeni bölümler ve programlar açılması, mevcut programların arz talep dengesine uygun şekilde yeniden yapılandırılması ve buna uygun fakültelerin açılması, lisans ve lisansüstü eğitimde uluslaşma, uzaktan eğitimin dijital ortamda yaygınlaştırılması, sertifika eğitimlerinin geliştirilmesi, ulus ve uluslararası değişim programlarının geliştirilmesi, mevcut programların akreditasyonları için çalışmaların arttırılması, bilgi ve iletişim teknolojilerinin kullanılmasıdır. Üçüncü amacımız; kalite standartları çerçevesinde kurumsal kapasitenin geliştirilmesi, insan kaynağı kapasitesinin geliştirilmesi, yenilikçi mali kapasitenin geliştirilmesi, fiziksel kapasitenin geliştirilmesi, dijital dönüşümün sağlanması ve kurumsal aidat bağlarının geliştirilmesi ve memnuniyet düzeyinin arttırılması, iletişim ve ilişki alanın geliştirilmesi, kalite geven siteminin gelişmesi ve taleplerin arttırılmasıdır” dedi.

ŞEVLİ: EN ÖNEMLİSİ ŞEHİRLERİN BÜTÜNLEŞMESİDİR

YYÜ Rektörü Prof. Dr. Şevli, son olarak şunları belirtti: “Yeni eklediğimiz ve bizler açısından çok önemli olan şehirler bütünleşme açısından önem verdiğimiz yerel kalkınma liderliği misyonu ile toplumsal katkı sağlamadır. Bu dördüncü amacımızdır; yerel kalkınma paydaşları ile işbirliği çalışmaları, danışmalık faaliyetleri, kültür, sanat, sağlık ve çevre konularında aktif rol üstlenmek, sosyal sorumluluk projeleri geliştirmek, sağlık hizmetlerinin etkinleştirilmesidir” dedi.

EDREMİT-KAMPÜS ARASI DENİZ ULAŞIMI YAPILACAK MI?

Toplantıda basın temsilcilerine üniversitede yapılan çalışmaları, personel sayısı, akademik yayınlar ve Van YYÜ’nün bilimsel sıralaması hakkında bilgi veren Rektör Şevli, basın temsilcilerinin görüş ve önerilerinin ardından soru-cevap kısmında üniversite ilgili merak edilen soruları yanıtladı. Edremit-YYÜ arasında deniz ulaşımıyla ilgili herhangi bir çalışma yapılıyor mu, yönünde yöneltilen soruya YYÜ Rektörü Prof. Dr. Şevli, cevaben şunları kaydetti: “Edremit TOKİ’den bir öğrencinin üniversite kampüsüne gelmesi bazen 2 saat sürebiliyor. Deniz ulaşımının açılmamasının güvenlikle alakalı bir gerekçesi yoktur. Malumunuz üniversitemizin tekne barınağının kot seviyesi düşmüş durumda ve rüzgârın toprağı sürükleyerek alt tabakayı doldurmasıyla temizlenmesi gerekiyor. Bu noktaya tekne yanaşması için de yeni bir limana uygun değil, bu liman projesinin yeniden ele alınarak yapılması gerekmektedir.”
 

KOT FARKI İŞİ ZORLAŞTIRIYOR

“Göreve başladığım günden itibaren özenle üzerinde durduğum hususların başında yer alıyordu. Adana Ulaştırma 5.Bölge Müdürlüğü başkanlığı ile görüşme halindeyiz. Türkiye Cumhuriyeti Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı ile görüşme gerçekleştirdik. Maalesef bürokratik engellere takılıyoruz, DSİ’den bir yazı almak için büyük sıkıntılar yaşadık. Çevre İl Müdürlüğü’nden ÇET raporlarını çıkarana kadar çok ciddi zorlandık. Bunun asıl nedeni; yıllar önce göl seviyesinin yükselmesiyle afet kodu ilan edilmesinden kaynaklanmaktadır. Bu afet kodundan dolayı sıkıntılar var, dolasıyla oraya projelendirme yapamıyoruz. Etüt çalışması yapıldı, çevre şehircilik il müdürü yapılan etüt çalışmasının yeniden yapılması gerektiğini ifade etti. Büyükşehir, Tuşba ve Çevre Şehircilik İl Müdürlüğü imar sorunun çözmesi gerekiyor. Maalesef mevcut yasalara takılı kalıyorlar, hâlbuki oraya bina yapmayacağız sadece tekne barınağı ve iskele yapacağız.”

BÜROKRATİK ENGELLERE TAKILINCA PROJE GECİKTİ

YYÜ Rektörü Prof. Dr. Şevli, sözlerine şöyle devam etti: “Bürokratik engelleri aşmamız halinde Adana Ulaştırma Bakanlığı 5.Bölge Müdürlüğü başkanlığı projeyi hazırlıyor, 2020 yatırım yılı programına alınacaktı fakat maalesef istenilen yazıları gönderemediğimizden yatırım programına henüz alınmadı. Projesi de çizildi, ciddi bir yatırım olacak, Edremit ilçemizde bulunan liman tarzında bir tekne limanı olacak. Edremit-Kampüs arası tekne ulaşımı yapılması planlanıyordu. Edremit Belediye Başkanı İsmail Say ile görüştük konuya kendisi de sıcak bakıyor. Maalesef bürokratik engeller ve gölün afet kodu probleminden dolayı yasanın değişmesi gerekiyor. Ne yazık ki bir türlü çözemedik” diye belirtti.

ÜNİVERSİTE GÜZERGAHI İÇİN KÖPRÜLÜ KAVŞAK TALEP EDİLDİ

Dünya’da ve Türkiye’de etkisini sürdüren salgın sürecinde kampüs ulaşımıyla ilgili yöneltilen soruya YYÜ Rektörü Prof. Dr. Şevli, cevaben şunları kaydetti: “Üniversitemize ve ilimize yakışır bir girişe ihtiyaç olduğunu fark ettik. Karayolları Bölge Müdürü ile defaatle görüştük. Üniversitemizde karayolları bölge müdürlüğü köprülü kavşak ve yer altı kavşağı düzenlemesi için projesini yaptı. Üniversitemizin giriş kısmını OSB’de bulunan kavşağa almak istiyoruz. OSB’den hem üniversiteye hem de OSB’ye giriş sağlanacak.”

ÜNİVERSİTE İLE HASTANE GİRİŞİ AYRILACAK

“Üniversitemizin ana girişi (personel, öğrenci) oraya almak istiyoruz. Bölge müdürü ile yaptığımız görüşmede yetkililer iki kısma yol vermemiz halinde çok yakın olmasından dolayı kavşak olmayacağını belirtti. Biz de mevcut girişin biraz daha ileriye alalım hastanenin yanına yapılan tıbbiye caminin oradan hastaneye girecek şekilde giriş yapmak istiyoruz. Onun çalışması başlatıldı, karayolları bölge müdürlüğüne ne zaman ödenek olur ve ne zaman yolu yapar bilmiyoruz. Karayolları yapmasa bile OSB kavşağından üniversitemize girişini yapacağız. Tıbbiye caminin oradan hastaneye giriş yapacağız. Hastane üniversite hattını ayırmak istiyoruz. Kurumsal kapasite arama konferansta paydaşlarla görüştük şoförler odası başkanı da bu konuya olumlu baktı. Hastane hattını hem Bardakçı TOKİ’den hem de yurtların arka girişine bağlamak istiyoruz. Dolasıyla Mola Kasım’a giden yolu da oradan vermek istiyoruz. Mevcut şu anki yolu da yan yollar bağlayıp iç yol yapmak istiyoruz” dedi.

KAMPÜS SAHİL YOLU AÇILIYOR

Sahil yolu konusuna değinen YYÜ Rektörü Prof. Dr. Şevli, sahil yolunun açılacağını ifade ederek şunları söyledi: “Tuşba Belediye ile görüşmelerimiz devam ediyor, malumunuz Millet Bahçesi Çevre Şehircilik Bakanlığı onayından geçti, özellikle Morali Deresi’ndeki bataklık alanda üniversitenin arazilerini ön tahsisle Tuşba Belediyesi’ne devrettik. Millet bahçesi, rekreasyon alanı, deprem ve park şartı koyduk. Bu şekilde yapılması koşuluyla Morali Deresi’nin oradan Tuşba Belediyesi mevcut MTA yoluna o yolu bağlayacak üniversitemizin sahil yoluna doğru birleştirilecek. Ayrıca bu yolu otobüs ve minibüsler kullanmayacaktır” diye ifade etti.

ÜNİVERSİTE ŞEHRİN KULLANIMINA AÇILACAK

YYÜ’de uygulama oteliyle ilgili yöneltilen soruya YYÜ Rektörü Prof. Dr. Şevli, cevaben şunlar belirtti: “Üniversitemiz de bir konu evi var, deprem döneminde güçlendirme yapıldı. Turizm fakültemizin yanında bir alan belirledik, Yap-İşlet-Devret modeliyle beş yıldızlı otel standartlarında butik otel tarzında ama 40-60 arası odalı iki katlı bütün odaları deniz manzaralı lüks bir otel yapmayı hedefliyoruz. Bunun yerini de belirledik, üniversitemiz mastır planı yapılacak, ihalesi bitti, 30 yıl içerisinde üniversitemizde nereye hangi bina yapılacak, nereye hangi ağaç ekilecek, nerede peyzaj yapılacak ve diğer tüm yapılacakların zemin etütlerine kadar hazırlamak için ihaleye çıktık. İhale geçen hafta bitti, şu an üniversitemize profesyonel bir ekip gelecek mastır planını çıkaracak. Dolasıyla 30 yıl boyunca üniversitede mastır planında nere belirlendiyse oraya yapılacaktır. Üniversitemizde uygulama oteli, cazibe alanları, sosyal alanlar ve yöresel çarşı alanı yapılacak şekilde TOKİ lojmanlarının deniz kenarına bakan MTA sınırındaki alanda bu iş için ayırdık. Mastır planımızda da kedi evimizi de oraya yapacağız. El sanatları, kilim, savat ve gümüş atölyelerini de oraya kurmayı hedefliyoruz. Dolasıyla hem yerel hem de yabancı turiste hitap edecek turizm cazibe merkezi oluşturarak şehre açacağız. Özellikle şehrin kullanımına giriş-çıkışları sahil yolundan ev ana yoldan serbest bir şekilde ilimizin kullanımına açmış olacağız. Üniversitemizle ilgili çok sayıda projemiz var, yakın zaman içerisinde kamuoyuyla paylaşacağız” dedi.

Editör: TE Bilisim