Beyaz Saray, G7 liderlerinin bugün çevrim içi olarak Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy'nin katılımıyla düzenledikleri zirve sonrası yazılı bir açıklama yaparak, Rusya'ya Ukrayna savaşı nedeniyle uygulanacak yeni yaptırımları duyurdu. Liderlerin, Ukrayna'yı müzakere masasında ve sahada desteklemeye devam edeceklerini dile getirdikleri belirtilen açıklamada, Rusya'ya bugüne kadar uygulanan yaptırımların ülkenin son 15 yılda elde ettiği kazanımları yok ettiği aktarıldı.

ABD'DEN RUS TELEVİZYONLARINA YAPTIRIM

Rusya'ya yönelik ABD, Avrupa Birliği (AB) ve G7 ülkelerinin bugün yeni bir yaptırım paketi üzerine anlaştığına işaret edilen açıklamada, ABD'nin Rusya devletinin tamamen ya da kısmen kontrolü altındaki 3 televizyonuna yaptırım getireceği kaydedildi. Söz konusu televizyonların ise Channel One Russia, Russia-1 ve NTV Yayın Şirketi olduğu aktarıldı. Öte yandan ABD yönetiminin Rusya ile ilgili kişilere ABD'lilerin muhasebe, kredi, şirket yönetimi ya da yönetim danışmanlığı vermesini de yasaklayacağı, böylece Rus elitlerin zarara uğratılacağı bildirildi.

RUSYA'DAN PETROL İTHALATI YASAKLANIYOR

Öte yandan ABD'nin halihazırda Rusya'dan petrol ithalatını yasakladığının anımsatıldığı açıklamada, G7 ülkelerinin de bugün Rusya'dan petrol ithalatını kademeli olarak bitireceği ya da tamamen yasaklayacağı belirtildi. Ayrıca ABD'nin, Rusya'dan ahşap malzemeler, endüstriyel motorlar, fanlar, havalandırma ekipmanları dozerler gibi ürünlerin ithalatına yeni kısıtlamalar getireceği, Rus askeri yetkililere de vize kısıtlaması koyacağı aktarıldı.

ZİRVE SONRASI ORTAK BİLDİRİ YAYIMLANDI

G7 ülkeleri, 2. Dünya Savaşı'nın sona ermesi kutlamalarının yıl dönümünde çevrim içi olarak Rusya-Ukrayna Savaşı'nı görüştükleri zirveye ilişkin ortak açıklama yayımladı. Açıklamada, "Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in 2. Dünya Savaşı'ndan 77 yıl sonra Ukrayna'nın egemenliğini hiçe sayarak işgali seçtiği" ifadesi kullanıldı.

Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy'nin zirveye katılmasından memnuniyet duyulduğu ve ülkesinin topraklarını müdafaa etmek için verdiği mücadelenin takdirle karşılandığı ifade edilen açıklamada, Ukrayna'nın, Rus kuvvetlerini topraklarından çıkarmakta kararlı olduğu ve G7 üyelerine destekleri için teşekkür ettiği vurgulandı.

Açıklamada, Rusya saldırısı nedeniyle, altyapısının büyük ölçüde tahrip edilmesi ve deniz ticaretinin sekteye uğramasından dolayı Ukrayna'nın yaşanan ekonomik zorlukları aşmak için G7 üyeleriyle yakın çalışmaya kararlı olduğu aktarıldı. G7 ülkelerinin Ukrayna'ya yeni taahhütler vermekte istekli olduğundan bahsedilen açıklamada, Ukrayna Silahlı Kuvvetleri'ne askeri ve savunma yardımı ile siber güvenlik desteğinin yanı sıra enerji güvenliğini güçlendirmeye yönelik desteklerin devam edeceği belirtildi.

Açıklamada, G7 ülkeleri ve uluslararası toplumun savaşın başlangıcından bu yana Ukrayna'ya 24 milyar doları aşan yardım sağlama taahhüdü verdiği anımsatılarak, Avrupa Birliği, Uluslararası Para Fonu (IMF), Dünya Bankası ile Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası'nın bu bağlamda açıkladıkları yardım fonu ve paketlerinin memnuniyetle karşılandığı vurgulandı.

SAVAŞ AVRUPA'DA FELAKETE YOL AÇTI

Ukrayna halkını ve Ukraynalı mültecileri desteklemede tüm ortaklara kendilerine katılma çağrısı yapılan açıklamada, Rusya'nın saldırısının ağır can kaybı, insan hakları ihlallerine yol açtığı ve Avrupa'da insani felakete sebep olduğuna işaret edilerek bunun sert bir şekilde kınandığı belirtildi. Açıklamada, Putin ve "suç ortağı" Belarus Cumhurbaşkanı Aleksandr Lukaşenko'nun uluslararası hukuk nezdinde sorumlu tutulması için hiçbir çabadan kaçınılmayacağı kaydedilerek, Rusya'nın, Ukrayna'nın egemenliği ve toprak bütünlüğüne yönelik eylemlerinin tanınmayacağı bildirildi.

Rusya saldırısı küresel enerji ve gıda tedarikini zora soktu

Rusya'nın, Ukrayna'ya savaş açmasının enerji, gıda başta olmak üzere tedarik zincirlerinin işleyişini küresel ölçekte ciddi olarak aksattığı, hazırlıksız ülkelerin bundan çok etkileneceği dile getirilen açıklamada, bunun telafi edilmesi için yoğun çabalar sarf edileceğine değinildi. Açıklamada, G7 ülkelerinin Birleşmiş Milletler'le, Rusya'ya, Ukrayna'nın gıda üretimini ile ihracatını engellemeye yönelik faaliyetlerini ve ablukasını sonlandırması çağrısı yapıldı. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in başlattığı bu savaşı asla kazanamayacağına dikkat çekilen açıklamada, Ukrayna, Avrupa ve uluslararası toplum adına savaşın sonlandırılmasına yönelik mücadelenin devam ettirilmesi istendi.

Editör: TE Bilisim