Türkiye ve Rusya'yı birbirine bağlayan en önemli konu "enerji." Peki iki ülke de birbirine bu konuda ne kadar bağlı ve bağımlı...

 

DOĞALGAZ TİCARETİ

Türkiye, Ukrayna üzerinden gelen, Trakya'dan giriş yapan Batı Hattı ile Karadeniz'in altından gelip Samsun'dan karaya çıkan Mavi Akım üzerinden Rusya'dan doğalgaz alıyor. Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) 2014 Doğalgaz Sektörü Raporu'na göre 2014 yılında doğalgaz ithalatı yüzde 54.76'lık payla en fazla Rusya'dan yapılırken, miktar olarak ise yaklaşık 50 milyar metreküplük doğalgaz ihtiyacının 26 milyar metreküpü Rusya'dan karşılandı. Bu durumda Rus uçağı krizi başladığı andan beri Türkiye kamuoyunun en merak ettiği konu doğalgaz oldu. Konu hakkında ise Rusya Enerji Bakanlığı'ndan açıklama yapıldı. Rusya Enerji Bakan Yardımcısı Anatoly Yanovsky, Türkiye'ye gaz sevkiyatının sözleşmeye bağlı şekilde süreceği açıklamasında bulunarak, doğalgaz sevkiyatında herhangi bir aksama olmayacağını kaydetti.

 

BEYAZ ET TİCARETİ

Türkiye'nin Rusya'ya yaptığı önemli ihraç kalemlerinden biri: beyaz et. Geçtiğimiz yıl Rusya'ya 16 milyon dolarlık tavuk eti ihraç edildi. 2015 sonunda ise bu rakamın 23,5 milyon doları bulması bekleniyordu. Bugün ajanslara düşen bir habere göre bu ticaretin yasaklandığı gibi bir imaj oluşturmuştu. Oysa Rusya Tarım Kontrol Servisi (Rosselhoznadzor) "Standart Gıda Sanayi ve Ticaret Anonim Şirketi" isimli şirketin ürünlerinde tespit edilen Listeria bakterisi sebebiyle şirketin Rusya'ya beyaz et ihracatının yasaklandığı duyuruldu. Yani yasak yalnızca o şirketi kapsıyor.

 

 

TURİZM

Türkiye'ye Rusya'dan her yıl 4 milyona yakın turist geliyordu. Bu yıl Rusya'dan gelen turist sayısı ise 3.3 milyondu. Gerilim ortamı başladığında ide Rus turizm şirketleirnden bri açıklama geldi. Pegas Touristik, Coral Travel, Intourist, TEZ Tour isimli tur şirketleri yaptıkları açıklamada, Türkiye'nin Rus turistler için 13 yıldır en gözde tatil yeri ve Mısır'a uçuşların durdurulmasından sonra en önemli alternatif güzergah olduğuna dikkat çekti. Brisco isimli tur şirketi Türkiye turlarının satışını durdurduğunu açıkladı.

 

MEYVE-SEBZE

Rusya'ya yaklaşık 1 milyar dolarlık yaş meyve-sebze satan üreticiler için Rusya pazarı önemli konumda. Rusya yaş meyve sebze pazarında 1 milyar dolarla birinci ülke. Onu 300 milyon dolarla Almanya takip ediyor.

 

BAVUL TİCARETİ

Türkiye'nin sadece 2014 yılında 8.6 milyar dolar olan bavul ticaretinin yüzde 49'una karşılık gelen 4.2 milyar dolarlık bölümü, Rusya ile gerçekleştirildi.

 

HAZIR GİYİM

Birleşmiş Markalar Derneği'nin Mikado Eğitim ve Danışmanlık'a hazırlattığı ve 2012 yılında kamuoyu ile paylaşılan “Hedef Ülkeler Raporuna" göre Rusya 5 üzerinden 3.8 notla hedef pazar seçilmişti. 30'dan fazla Türk markasının Rusya'da 700'ün üzerinde mağazası bulunuyor. Rusya'daki mağazaların yüzde 75'ini ise hazır giyim markaları oluşturuyor. Bu sektörü mobilya ve ev tekstili takip ediyor. Ayakkabı, mücevher ve ev ürünleri üreticileri de Rusya'da son dönemlerde birçok mağaza açmıştı. Öte yandan Rusya hazır giyim sektörünün kaynak ihtiyacının büyük bölümünün Güngören, Aksaray ve Merter bölgesinde bulunan üreticilerden sağladığı biliniyor. 

 

KONUT SEKTÖRÜ

Rus vatandaşları da Türkiye'den gayrimenkul satın alan yabancılar arasında önemli bir yere sahip. 2015'in ilk 10 ayında ülke genelinde yabancılara 18 bin 428 ev satıldı. Rus vatandaşları 1750 adet ev ile Iraklılar ve Suudilerden sonra üçüncü sırada yer aldı. 2010-2014 yılı arasında iki ülke arasındaki dış ticaret hacmi yüzde 17,3 artarak 26,6 milyar dolardan 31,2 milyar dolara yükseldi. 2014 ocak-ağustos döneminde Rusya'dan gerçekleştirilen 14,4 milyar dolarlık ithalatın 9,1 milyar dolarını enerji sektörü üzerinden yapıldı. Böylece enerji ithalatı, bu ülkeden yapılan toplam ithalatın yüzde 63,2'sini oluşturdu. Demir-çelik de 2 milyar dolarla ithalatta ön plana çıkan diğer sektör oldu.

 

AKIBETİ MERAK EDİLEN KONULAR:

 

TÜRK AKIMI

Rusya'dan başlayıp Karadeniz üzerinden Türkiye'ye aktarılması planlanan doğal gaz boru hattı projesinin önerisi 2014 yılının Aralık ayında Putin tarafından önerildi. Rusya, Türk Akımı projesinin birinci hattıyla ilgili anlaşma taslağını Türkiye'ye mayısta göndermişti. Boru hattının planlanan tahmini taşıma kapasitesi yılda 63 milyar metreküp olarak hesaplandı. Türkiye'nin bu projeden yılda yaklaşık 14 milyar metreküp doğalgaz alması ve geriye kalan 49 milyar metreküp gazın Avrupa'ya ihraç edilmesi düşünülüyordu.

 

ELEKTRİK ÜRETİMİ

Türkiye'de elektrik üretiminin yaklaşık yüzde 48'i doğalgaz ile yapılıyor. Geçtiğimiz yılki gaz tüketiminin sektörel dağılımına bakıldığında, yaklaşık yüzde 48'ini elektrik üretimi, yüzde 25'ini sanayi, yüzde 20'sini konut ve yüzde 6'sını resmi daire ve ticarethaneler oluşturuyor. Türkiye, Rusya'nın dışında İran ve Azerbaycan'dan doğalgaz, Nijerya ve Cezayir'den LNG alıyor.

 

NÜKLEER ENERJİ

Türkiye'nin doğalgaza olan bağımlılığını azaltmak için başvurduğu alternatif enerji kaynaklarından biri olan nükleer enerjide en önemli adımlardan biri olan Mersin Akkuyu Nükleer Santrali faaliyete geçmesi planlanan ilk nükleer santral. Bu santrali ise Rusya Devlet Nükleer Şirketi Rosatom yapıyor. Habertürk'ün derlediği bilgilere göre iki taraflı ticaretin resmi rakamları ise şu şekilde:



RUSYA'YA NE SATIYORUZ?

Tarım ve hayvancılık 1.068 milyon dolar
Tekstil 910.7 milyon dolar
Otomotiv 680.8 milyon dolar
Makine ve teçhizat 610.7 milyon dolar
Kimyasal madde ve ürünler 378.6 milyon dolar
Giyim eşyası 303.2 milyon dolar
Plastik ve kauçuk 297.7 milyon dolar
Toplam ihracat 5.943 milyon dolar

 

RUSYA'DAN NE ALIYORUZ?

Doğalgaz 11.697 milyon dolar
Ham petrol 4.763 milyon dolar
Ana metal 3.106 milyon dolar
Tarım ve hayvancılık 1.601milyon dolar
Gıda ve içecek 1.103 milyon dolar
Atık ve hurdalar 1.207 milyon dolar
Kimyasal madde 1.013 milyon dolar
Toplam ithalat 25.288 milyon dolar


HÜR HABER / HABER MERKEZİ - PINAR HİLAL BALTA / ÖZEL HABER

Editör: TE Bilisim