Vanlı sağlıkçılar bir an önce silahların susması ve müzakere sürecinin başlaması talebi ile basın açıklaması yaptı. Van’daki sağlık odaları bir araya gelerek çatışmalı sürecin bitmesi üzerine yaptığı çağrıda; ““Çatışmaların başladığı günlerden itibaren Türkiye’nin her yerinden özellikle bölgemizden barışa dair yapılan bu açıklamaların artık işe yaradığını duymak ve çatışmalı sürecin bir an önce bittiği görmek istiyoruz.” Sözlerine yer verdi.

 

Van-Hakkâri Tabip odası Asistan Komisyonu, Van-Hakkari-Bitlis Eczacılar Odası, SES Van Şubesi ve Sağlık-Sen Van Şubesi silahların susması ve müzakere sürecinin başlaması talebi ile YYÜ Dursun Odabaşı Tıp Merkezi önünde basın açıklaması yaptı. Grup adına açıklama yapan Dr. Yusuf Can Mulamahmutoğlu, ülkede 3 yılı aşkın süredir devam eden çözüm sürecinin bitmesi ile yeniden başlayan çatışmalı sürecin tüm toplumu derinden etkilediğini kaydetti. Mulamahmutoğlu, “Bu çatışmalı sürecin devam ettiği 2 aylık kısa bir sürede her gün hayatını kaybeden ve yaralanan birçok insanımızı görmek bizleri son derece üzmektedir. Bu sürede medyaya yansıdığı gibi ambulanslara yönelik saldırılari sağlık görevlilerinin kaçırılması, ambulansta taşınan yaralılara saldırılması, ‘Güvenlik güçleri’ tarafından hekim arkadaşlarımızın silah zoruyla çatışma bölgesine götürülmek istenmesi, biz sağlık çalışanlarında büyük psikolojik travma yaratmıştır.” Dedi.

 

“ÖLÜM KORKUSU GİTTİKÇE ARTMAKTADIR”

Bu tarz sıkıntılardan dolayı sağlıkçıların kendilerini güvende hissetmediklerine dikkat çeken Mulamahmutoğlu, sağlıkçıların hayatlarından endişe ettiğini ve bu ağır travmadan dolayı işlerine odaklanmakta güçlük çektiklerini belirtti. Mulamahmutoğlu, “Ayrıca bu çatışmalı sürecin devam etmesi, özellikle güneydoğu ve doğu Anadolu bölgelerindeki üniversitelerde uzmanlık eğitimi alan araştırma görevlileri ve tıp öğrencilerinin eğitimini de olumsuz yönde etkileyecektir. Bizler, yaşanan bu çatışmaların insanlarımız üzerinde de yarattığı fiziksel ve psikolojik travmalara yakinen şahit olmaktayız. Bizlerde ve halklarımızda oluşan, hüzün, kaygı ve toplumun her kesiminden insanların kendilerinin veya yakınlarının tehlikelerle karşılaşma endişesi ve ölüm korkusu gittikçe artmaktadır. Bu güvensizlik ortamının devam etmesi durumunda psikolojik ve sosyal travmalar insanlarımızda kapanması zor olan daha derin yaralar açacaktır.” İfadelerini kullandı.

 

MULAMAHMUTOĞLU: SAĞLIKLI YAŞAM İNSAN HAKKIDIR!

Barış içinde sağlıklı yaşamın insan hakkı olduğuna vurgu yapan Mulamahmutoğlu, “Ülkemizde yaşayan insanların da bu haktan yararlanmasını sağlamak devletin en temel görevidir. Toplum sağlığın korumakla mükellef olan biz sağlık çalışanları barış ve güven ortamı sağlanmadan sağlıklı toplumun oluşamayacağını düşünüyor, barış ve huzur içinde bir arada yaşamın bir an önce yeniden tesis edilmesini istiyoruz.” Dedi.

 

“ÇATIŞMALARIN BİTMESİNİ İSTİYORUZ”

Halkın huzur ve güven ortamı içinde yaşabildiği çözüm sürecine yeniden başlamak için tarafların üzerine düşen sorumluluğu yerine getirmesini ve bu çatışmaların daha fazla hayata mal olmadan bir an önce son bulmasını istediklerini kaydeden Mulamahmutoğlu, “Çatışmaların başladığı günlerden itibaren Türkiye’nin her yerinden özellikle bölgemizden barışa dair yapılan bu açıklamaların artık işe yaradığını duymak ve çatışmalı sürecin bir an önce bittiği görmek istiyoruz. Hepimize, çatışmasız bir ortamda, Türkiye’nin eşit ve özgür yurttaşları olarak yaşayabileceğimiz bir ülke dileriz.” Şeklinde konuştu. 


ŞEHRİVAN HABER – MERAL YILDIZ

Editör: TE Bilisim