MERAL YILDIZ - ŞEHRİVAN

Tüm Türkiye’de 75 yaş üstü vatandaşların korona virüs aşılamaları sağlık ekiplerinin özverili çalışmaları eşliğinde devam ediyor. Özellikle kış mevsiminin çetin geçtiği Van’da sağlık ekipleri zor şartlar altında devam eden aşılamalarda unutulmaz anlar yaşanıyor. 75 yaş üstü vatandaşların ayağına kadar giden sağlık ekipleri kar, yağmur, çamur dinlemeden devletin hizmetini vatandaşın ayağına kadar götürüyor.

Van’da sağlık ekipleri dağ taş, kar kış dinlemeden 75 yaş üstü kişilere aşı vurmak için köy köy dolaşıyor. Kış mevsiminin çetin geçtiği kentte köylerdeki yaşlılara ulaşmanın zorluklarına rağmen ekipler engelleri aşarak, zorlu görevlerini yerine getiriyor. Sağlık ekipleri Van’ın Tuşba İlçenin kırsal mahallerinde yaşayan 75 yaş üstü vatandaşlara ulaşmak için sabahın erken saatlerinde yola çıkıyor. Özellikle evden çıkmakta zorlanan vatandaşın ayağına devletin hizmetlerini götürmek için yoğun mesai harcayan sağlık ekiplerinin zorlu mesaisine eşlik ettik. Kar yağışının ardından çamura dönen zorlu yollardan ilerleyen ekipler vatandaşın ayağına kadar gitti. Sağlık ekipleri 75 yaş üstü vatandaşların evine vardığında aşının faydalarını, korona virüsten korunmada maske, mesafe ve temizlik kurallarının önemini anlattıktan sonra aşısını yaptı. Ekip aşının herhangi bir yan etkisi olup olmadığını görmek için 15 dakika bekledi.

TEBESSÜM ETTİREN ANLAR YAŞANDI

Ekiplerin bekleyişi sırasında ise vatandaşlar sağlık ekiplerine dua etmeyi ihmal etmedi. Bunların yanı sıra çalışmalar sırasında tebessüm ettiren anlarda yaşandı. Van’ın Tuşba İlçesinde bağlı Aşit köyünün Yeniköy mezrasında yaşayan 79 yaşındaki Kıymet nine sol koluna iğne yapıldıktan sonra sağ kolunu da açarak “Bu kolumda çok ağrıyor. Buna da iğne yapın” diyerek tebessüm ettirdi. Sağlık ekiplerine evine kadar gelip iğne yaptıkları için teşekkür edip dua eden Kıymet Nine, “Allah devletimizden razı olsun. Bize gösterdikleri bu anlayış ve hizmetten dolayı teşekkür ediyorum. Allah devletimize zeval vermesin” dedi.

VİRÜS BİTSİN YEMEYE MUTLAKA BEKLERİM

Sağlık ekiplerinin son durağı ise Gedelova Köyü oldu. Köyde yaşayan 102 yaşındaki Süleyman Kolyiğit ise iğnesi yaptırıldıktan sonra sağlık ekiplerinin evden çıkmasına izin vermeyerek ısrarla yemek yemelerini istedi. Sağlık ekipleri ise Süleyman dedenin yaşından dolayı risk gurubunda olduğunu ve sağlığının tehlikeye girmemesi için evde kalmalarının uygun olmadığını ifade etti. Süleyman dede daha sonra sağlık ekiplerinden virüsün bitmesinin ardından yemeğe gelmeleri konusundan söz aldı.

BİR KİŞİYE YAKLAŞIK BİR SAAT AYIRIYORUZ

Yaptıkları aşı çalışmasıyla ilgili açıklama yapan Doktor İrfan Gündoğar, “Bizler sabah akşam demeden, dağ bayır, kar kış demeden bütün köylerimizi, 75 yaş üstü bireyleri aşılamak için geziyoruz. Daha öncede 90 yaş üstü vatandaşların aşılarını yaptık. Çok fazla yoğunluğumuz var. Sonuçta bu yaş gurubunda olanlar evlerinden çıkamayanlar.” Dedi.

“VATANDAŞIN AYAĞINA KADAR GİDİYORUZ”

Gündoğar, “Ekip olarak göreve çıktığımızda bir hasta için yaklaşık bir saat ayırıyoruz. Adres tespiti, aşılama, sistemsel çalışma ve aşı sonrası herhangi bir alerjik etkenin olup olmadığını beklemek için yaklaşık yarım saat gözlem altında tutuyoruz. Günlük yaklaşık olarak 100 kişiye bakıyoruz. Bizim dışımızda 5-6 ekip daha var. Her ekip günlük olarak 10-12 arası kişiye gidiyor. Tuşba ilçesi genel olarak köylerden oluşuyor. Kırsalda olan köylerde ise ulaşım konusunda zor anlar yaşadığımız zamanlar oluyor. Özellikle kış şartlarının çetin geçtiği kentte vatandaşın ayağına kadar gidiyoruz.” Diye konuştu.

Editör: TE Bilisim