Van’da 2011 yılında meydana gelen depremden sonra TOKİ tarafından temelleri atılan konutlar ile ilgili Bakan Erdoğan’ı yazılı bir soru önergesi sunan Van Milletvekili Gür, bu konutların alt yapı çalışmalarını ve Van’ın en büyük sorunu olan Van Gölü kirliliğini meclise taşıdı.

 

BDP Van Milletvekili Nazmi Gür, Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar’a Van’da depremden sonra temelleri atılan TOKİ konutları, bu konutların alt yapısı ve Van Gölü’ne akan atık sular ile ilgili yazılı bir soru önergesi sundu. Depremden sonra yapılan konutlara vatandaşların bir çoğunun yerleşmesine rağmen TOKİ’de hala çözülmeyi bekleyen sorunlar olduğunu söyleyen Gür, önergesinde ayrıca son günlerin önemli sorunlarından biri olan Van Gölü’nü de TMBB gündemine taşıdı. Gür, önergesinde Bayraktar’a konu ile ilgili şu bilgileri verdi, “Van ilinde 23 Ekim ve 09 Kasım 2011 tarihlerinde meydana gelen iki yıkıcı depremin ardından Edremit İlçesi’ne yapılan 5 bin 664 konutun çoğuna vatandaşlar taşınmıştır. Yerleşmelerin devam ettiği TOKİ konutlarında halen çözülmeyi bekleyen sorunlar bulunmaktadır. Ancak tüm sorunların ötesinde hayati öneme sahip arıtma tesisinin henüz tamamlanmadığı, TOKİ konutları bölgesinde 20 bin insanın atık suyu hiçbir arıtmaya tabi tutulmadan direkt olarak Van Gölü’ne akmaktadır. Edremit’te atık suyun arıtılmadan göle akması büyük tereddütleri de beraberinde getirmektedir.”

 

BİŞİLER YAPMAYI DÜŞÜNÜYOR MUSUNUZ YANİ?

 

Ardından hem konutlardaki eksiklikler hem de göle akan atık sularla ilgili çalışmaları soran Gür, önergesinde şu sorulara yanıt verilmesini talep etti. “TOKİ konutlarında bulunan arıtma tesisinin bitirilmemesinin sebebi nedir? Van-Edremit TOKİ konutlarının altyapı ve kanalizasyon sorunun tamamlanmamasının nedeni nedir? Van Gölüne akan atığı önlemek için ne tür çalışmalar yapmayı düşünüyorsunuz? Van Gölüne akan atık suyun insan sağlığı ve gölde yaşayan canlılar üzerindeki olumsuz etkilerini önlemek için ne tür çalışmanız bulunmaktadır? Yüklenici firma tarafından arıtma tesisinin bitirilmemesi ve Van Gölüne verdiği zarardan dolayı her hangi bir soruşturma açmayı düşünüyor musunuz? Van Gölüne akan atığı temizlemek için her hangi bir çalışmanız olacak mıdır? Deprem sonrası yapılan diğer TOKİ konutlarının alt yapı sorunları var mıdır?”

 

Ömer Aytaç AYKAÇ

Editör: TE Bilisim