Ramazanda günlerin sıcak ve uzun olması nedeniyle sıvı alımının düştüğü için taş hastalıklarının belirtileri çoğalıyor.

Yoğun sıvı kaybı nedeniyle hastalığın belirtileri artış gösteriyor, özellikle iftar sahur arasında ne yapmamız gerektiğini bilmediğimiz için mevcut taşlar belirti vermeye başlıyor.

 

GÜNDE 2,5-3 LİTRE SU İÇİN

Günlük hayatta taşın oluşmaması için basit ama önemli yapabileceğimiz şeyler var. Özellikle günlük sıvı alımımız 2,5-3 litre olmalı. Bu sıvı alımı su olmalı. Sudan daha iyi, onun yerini alabilecek başka bir sıvı yok.

 

ÇAY ZARAR VERİYOR

Çay tüketimi toplumumuzda fazla ama demli çay, taş hastaları için olumlu bir içecek değil. Çünkü demli çay sıvı kaybını artırıyor ve vücut hızlı sıvı kaybediyor.

 

LİFLİ GIDALAR TÜKETİLMELİ

Kahve, kakaolu içecekler, hayvansal proteinden zengin, karbonhidrattan zengin yiyeceklerin çok tüketilmemesi gerekiyor. Bunlar taş oluşumunu artıran maddelerin idrardan atılım miktarını artırıyor. Esas beslenmemiz Akdeniz diyeti dediğimiz bitkisel proteinden zengin, lifli gıdalardan oluşmalı.

Diyete dikkat etmezseniz taş oluşturacak maddeler artıyor, sıvı alımı azalırsa devir daim düşüyor idrar koyu hale geliyor, böylece vücutta taş oluşuyor. Bu nedenle beslenmeye ve sıvı alımına dikkat edilmeli.

 

DEMLİ ÇAY BÜTÜN GÜN SUSUZ BIRAKIYOR

Sahurda çok çay içilmesi yanlış, vücuttaki sıvı kaybını artırıyor.

Özellikle demli çay, vücuttaki sıvıyı boşaltıyor ve akşama kadar susuz kalınmasına neden oluyor. Çayınızı iftardan sonra için, sahurda içmeyin.

Editör: TE Bilisim