1994-1999 yılında belediye başkanlığı yapan Aydın Talay döneminde yapılan ve içerisinde 70 civarında mağaza bulunan Yeraltı Çarşısı’nın tadilatı tamamlanırken, çarşının modern hali kadar şehrin göbeğine eklenen son eklentisi de tartışma konusu oldu. Van Büyükşehir Belediyesi’nin tadilatını yaptığı ve adeta haraba halde iken yeniden modern bir çarşıya büründürdüğü çarşının cadde üzerindeki kısmına eklenen son bölüm ise kentte tartışmalara neden oldu. Çarşının girişlerini sil baştan değiştiren Büyükşehir Belediyesi cam ve aliminyum yapılar ile şehire de estetik bir görüntü kazandırmaya çalışırken, yeraltı çarşısının havalandırma bölümü için yaptığı yapı ile de büyük tepki aldı. Zira Beşyol meydanı olarak bilinen şehrin göbeğine biriketlerle örülerek yapılan baraka modernizasyonu yapılan yeraltı çarşısının aldığı beğeni kadar, çirkin görüntüsü ile tepki de almış oldu!

TAM BİR GÖRÜNTÜ KİRLİLİĞİ!

Aylardır tadilatta olan ve sil baştan değiştirilen çarşının tamamlanmasının ardından yeraltındaki bölümlerle birlikte çarşının şehir merkezindeki çıkışları da aliminyum ve cam girişlerle süslendi. Şehrin yapısına uygun olarak hazırlanan ve görüntü kirliliği yaratmayacak şekilde giydirilen girişlerin tasarımı hem esnaf hem de vatandaştan takdir görürken, Büyükşehir Belediyesi tarafından yapılan son rütuş kent sakinlerini adeta şok etti! Zira tadilatı tamamlayan ve son eksiklikleri tamamlayan Van Büyükşehir Belediyesi esnafların talebiyle yol üstüne alınan havalandırma üzerine baraka şeklinde bir duvar ördü. Kentin orta yerinde garip bir baraka olarak inşa edilen bu yapı vatandaşların tepkisine neden olurken, gazetemize konuşan civar sakinleri, yapıyı kent adına tam bir görüntü kirliliği olarak değerlendirdi.

TAM BİR UTANÇ MANZARASI

“Civarda esnaflık yapan vatandaşlar da olayın şaşkınlığını yaşarken, tam anlamıyla modern bir çarşı olan bir yerin bu yapı ile adeta harap edildiğini belirtti. Beşyol civarında esnaflık yapan bir vatandaş civardan geçen herkesin durup o yapıyı dakikalarca izlediğini belirterek; “Biz büyükşehirin yıllar sonra el attığı yeraltı çarşısının durumuna kendimiz için yapılmış kadar sevindik. Hem yeraltı hem de yer üstü girişleri baştan aşağı yenilendi. Üstelik girişler de görüntü olarak güzel de duruyordu. Fakat birkaç gün önce yapılmaya başlayan bu yapıya biz de anlam veremedik. Sonra çalışan ustalara sorduk, havalandırmanın etrafını kapattıklarını söylediler. Bu civarda iş yapıyoruz ve buradan gelip geçen vatandaşlar dakikalarca durup bunun ne olduğuna anlam vermeye çalışıyor. O koca girişler bu kadar kirli bir görüntü vermezken bu yapı adeta Van adına bir kirlilik oluşturdu. Akıbetinin ne olacağını bilmiyorum ama bu haliyle Van için bir utanç manzarası gibi duruyor. Bence acilen bunun ile ilgili bir tedbir alınmalı.” Şeklinde konuştu.

“BİZ HAVALANDIRMA İSTEDİK BELEDİYE DE BUNU YAPTI”

Konu ile ilgili görüşlerine başvurduğumuz yeraltı çarşısı esnaflarından birisi ise, yeniden tadilatı yapılan çarşı için bir havalandırma talebinde bulunduklarını ve bu havalandırmanın yapıldığını belirtti. Bu yapının bir görüntü kirliliği yaptığının farkında olduklarını da belirten esnaf, şu sözlere o yapı ile ilgili olarak; “Sabah iş yerlerimizi açtıktan sonra akşam saatlerine kadar yer altı çarşısından çıkmıyoruz. Burası yenilenme sürecine girdikten sonra iyice bir havasızlaşmaya başlayınca havalandırma yapılması konusunda bir talepte bulunduk. Yetkililerde taleplerimiz üzerine gelip buraya havalandırma yaptılar. Yer altı Çarşısı Aydın Talay zamanından kalma eski bir çarşı. Ama sağlam bir şekilde yapıldığı için depremden sonraki süreç içinde bile pek sıkıntı yaşamadık. Gelen ekipler havalandırma makinelerini yer altı çarşısının tavan kısmı ile caddenin altında kalan kısmı arasına yerleştireceklerdi fakat bu cihazların oraya konulabilmesi için bazı kirişlerin yıkılması gerekiyordu. Ekiplerde bu kirişin yıkılması ile dengenin bozulabileceğini belirterek havalandırma makinelerini dışarı kurdular. Bu makineler önemli cihazlar olduğu için de çevresini duvar ile ördüler. Duvarın gerçekten büyük bir görüntü kirliliği yaşattığı ortada fakat cihazları hava koşullarından ve benzeri etkilerden korumanın başka bir yolu yoktu.” Dedi.

İLGİLİLERE ULAŞILAMIYOR!

Öte yandan Şehrivan Gazetesi olarak Başta Fen İşleri olmak üzere Van Büyükşehir Belediyesi’nden bir çok ilgili isme uğraşma çabamıza rağmen ilgili isimler ve diğer çalışanların hiç birinden konu ile ilgili açıklama gelmezken, günlerdir biriketlerle örülen yapıyla ilgili bir açıklama yapılmadı.

Editör: TE Bilisim