ŞEHRİVAN ÖZEL: HAMİT KARAKUŞ/ÖMER AYKAÇ-  Türkiye’de ekonomik çarkların önemli bir adımını oluşturan ve sanayi üretiminin yüzde 33’ünü gerçekleştiren Organize Sanayi Bölgeleri’nde Koronavirüs (Covid-19) salgını nedeniyle üretim yer yer sekteye uğrarken, Van Organize Sanayi Bölgesi’nde üretim kaldığı yerden devam ediyor. Van OSB Yönetim Kurulu Başkanı Memet Aslan, kentteki üretim ve tedarik zincirine ilişkin açıklamalarda bulunarak çözüm önerilerinde bulundu. Aslan, buna rağmen Kapıköy’ün kapanmasının etkisinin büyük olduğunu vurguladı.

Dünya’da ve Türkiye’de hayatı olumsuz etkileyen ve çok sayıda insanın hayatını kaybetmesine neden olan Koronavirüs Hastalığının (COVID-19) yayılım hızı devam ediyor. Türkiye’de alınan tedbirler kapsamında yayılım hızında düşüş yaşanırken, normalleşme içinde kademeli olarak önemli adımlar atılıyor. Özellikle salgın nedeniyle ekonomik döngünün etkilenmesi, ikinci dalga yaşanma riski, yaşanan ihlaller ve belirsizlik gibi öngörüler üretim ve tedarik zincirini durmasına neden oluyor. Türkiye’de ekonomik çarkların önemli bir adımını oluşturan ve sanayi üretiminin yüzde 33’ünü gerçekleştiren Organize Sanayi Bölgeleri’nde üretim yer yer sekteye uğrarken, Van Organize Sanayi Bölgesi’nde üretim kaldığı yerden devam ediyor. Van OSB Yönetim Kurulu Başkanı Memet Aslan, kentteki üretim ve tedarik zincirine ilişkin açıklamalarda bulunarak çözüm önerilerinde bulundu. Türkiye'de ilk vakanın görülmesinde bu yana üretim ve tedarik zincirinin kırılmaması için özel bir çaba gösterdiklerini ve üretime ara vermeden devam ettiklerini belirten Van OSB Başkanı Aslan, sağlık alt yapısının güçlü kalması adına ekonominin güçlü olması gerektiğine dikkat çekti. Ayrıca Başkan Aslan, Organize Sanayi Bölgesi’nde üretim noktasında yaşanan süreç, alınan tedbirler, salgının üretim üzerindeki etkisi, ekonomik dengeler üzerinde yaşattığı süreç ve kent ekonomisine değindi. Aslan, yasakların ekonomik anlamda yaşattığı kayıplara da dikkat çekmeyi ihmal etmedi.

OSB BAŞKANI ASLAN’DAN ÖNEMLİ DEĞERLENDİRMELER

Dünya’yı ve Türkiye’yi etkisi altına alan ve hızla yayılan Koronavirüs Hastalığına (COVID-19) ilişkin Van Organize Sanayi Bölgesi (VAN OSB) Yönetim Kurulu Başkanı Memet Aslan, Organize Sanayi Bölgesi’nde üretim noktasında yaşanan süreç, alınan tedbirler, salgının üretim üzerindeki etkisi, ekonomik dengeler üzerinde yaşattığı süreç ve kent ekonomisiyle ilgili önemli değerlendirmelerde bulundu.

“İNSANLIĞIN BU SÜREÇTEN DERS ÇIKARMASI GEREKİYOR”

Van OSB Başkanı Aslan, Dünya’daki bütün ülkelerin zor bir süreçten geçtiğini kaydederek şunları belirtti: “Dünya’yı ve Türkiye’yi etkisi altına alan bir salgınla karşı karşıyayız, insanların sosyal, sağlık, ekonomik ve neredeyse insanların her alanını etkileyen ve derinden izler bırakan küresel bir süreçten geçiriyoruz. Dünya’daki bütün insanlık bu süreçten ne yazık ki nasibini alıyor, kimi ülkelerde daha hafif seyrederken, kimi ülkelerde daha ağır seyredebiliyor. Ekonomik ve sosyal olarak bazı ülkeler daha ciddi sıkıntılarla karşı karşıya kalırken, sağlık alt yapısı daha güçlü ülkeler ve özellikle kriz yönetme kapasitesi yüksek ülkeler süreci derin izler bıraktırmadan atlatma çabası sarf ediyor. Maalesef süreçte kısa sürede tamamlanmıyor, haftalar, aylar belki de yıllar sürecek bir salgından bahsediyoruz. Dolasıyla insanlığın bu süreçten ders çıkarması gerekiyor, ibret alınması gereken bir süreç yaşıyoruz. İnsanoğlu kendine bir çeki düzen vermesi gerekiyor; ‘nerde yanlış yaptık, nerde hata yaptık’ sorusunu kendine sorması gerektiği kanaatindeyim” dedi.

ASLAN: TÜRKİYE’DE KRİZ SÜRECİ İYİ YÖNETİLİYOR

Türkiye’de sağlık alt yapısının güçlü olması hasebiyle iyi bir süreç geçirdiğini ifade eden Van OSB Başkanı Aslan, şunları belirtti: “Türkiye, zor bir süreç geçen insanlara yardım elini uzatan ve çevresindeki bölgelere katkı, destek ve yardım eden ülkelerin başında yer alıyor. Bu süreçte de sağlık alt yapımızın güçlü olması, krizin iyi yönetilmesi, işin ehli kişilere işin teslim edilmesi (bilim kurulu), Cumhurbaşkanı koordinasyonunda, Sağlık Bakanlığı ve diğer paydaş kurumlarla kriz süreci iyi yönetildiğini görüyoruz. Şunu açık ve net bir şekilde ifade edersek ekonomik ve alt yapı olarak bizden daha güçlü ülkelerden çok daha iyi bir süreç yönetiliyor. Bu da ülkemiz adına artı bir değeridir, dolasıyla ülkemiz tarafından 60 ülkeye tıbbi malzeme gönderilmesi, sonraki süreçte Dünya’daki diplomatik sürecin şekillenmesinde ve dış ilişkilerde prestij yeni oluşumlara yeni işbirlikleri ve dayanışmalara zemin hazırlayacaktır” dedi.

ASLAN: VAN OSB’DE ÜRETİME ARA VERMEDEN DEVAM ETTİK

Hem Türkiye'de hem de Van’da üretim ve tedarik zincirinin kırılmaması için özel bir çaba gösterdiklerini belirten Van OSB Başkanı Aslan, Türkiye’de 11 Mart 2020 tarihinde itibaren ilk vakanın görülmesinin ardından Organize Sanayi Bölgesi olarak, süreci dinamik olarak yönetmeye çalıştıkları kaydederek şunları belirtti: “Özellikle üretimin devamı noktasında, çarkların işlemesi hususunda hem Türkiye'de hem de ilimizde üretim ve tedarik zincirinin kırılmaması için özel bir çaba gösterdik. Hükümetimiz ve işletmelerimiz üretiminin devamının farkında olması hasebiyle Van Valiliği’nin koordinasyonunda üretime ara vermeden devam ettik.”
 

YÜZDE 80’LİK ÜRETİM KAPASİTESİ İLE DEVAM!

Bu minvalde Bilim Kurulu’nun tavsiyeleri ve yayımlanan genelgeler kapsamında sanayi bölgemizde sıkı önlemler aldık, tedbirleri üst seviyede tutarak; iş yerleri dezenfekte edildi, sosyal mesafe kuralına uyulması noktasında iş yerlerindeki çalışma koşulları iyileştirildi, maske kullanımı ve diğer hususlar ele alınarak şartların yüzde 80-90 oranında salgına uygun hale getirildi. Özellikle sokağa çıkma yasağının uygulandığı zaman diliminde üretimin yürümesi ve istihdamın devam edebilmesi ilimiz adına büyük önem arz etmektedir. Bu noktada firmalarımızın müracaatlarını Van Valiliği’ne ileterek, izin alarak üretimimize devam ettik, ediyoruz. Sanayi bölgemizdeki firmalarımız şu an yüzde 80’nin üzerinde üretimlerine ara vermeden devam ediyor” diye belirtti.

ASLAN: EKONOMİMİZİ SAĞLAM TUTMAMIZ GEREKİYOR

‘Her şeyin başı sağlık’ diye ifade eden Van OSB Başkanı Aslan, sağlık noktasında her çaba sarf edilmesi gerektiği belirtirken, bunun yapılabilmesi adına güçlü bir ekonomiye sahip olunması gerektiğinin altını çizerek sözlerini şöyle sürdürdü: “Sağlık adına mücadele edebilmemiz için üretimlerimizin tedbirler kapsamında devam etmesi lazım. Ekonomimizin güçlü olması gerekiyor, tabiri caizse ‘arkamızın sağlam olması lazım’ ekonomik olarak güçlü bir alt yapıya sahip olunmaması halinde bu tür süreçleri ve sonraki pandemi süreçleriyle mücadele etmek mümkün değildir. O yüzden ekonomimizi sağlam tutmamız gerekiyor, üretimlerimizi yaparak, üretim çarklarımızı her durumda çevirmemiz gerekiyor. Bizlerde bu anlayış ve perspektifle üretimlerimize devam ediyoruz. OSB yönetimi olarak sanayicimizin daha rahat çalışması ve üretimlerimi yapabilmesi adına ilk günden itibaren tam teşekküllü önlemlerimizi alarak çalışarak, üretiyoruz” dedi.

ASLAN: KAPIKÖY’ÜN KAPANMASI İLİMİZİ EKONOMİK OLARAK CİDDİ ETKİLEDİ

Kapıköy Sınır Kapısı’nın kapatılmasının ekonomik dengelere nasıl yansıdığı ve kentin nasıl etkilendiği noktasına değinen Van OSB Başkanı Aslan, salgın başlamasıyla birlikte kent olarak panik yapıldığını belirterek, ‘Türkiye’deki bütün vakaların il sınırları içerisinde yer alıyor’ havası estirildiğini söyleyerek şunları ifade etti: “Böyle bir havanın estirilmesi İran ile olan bütün ticaretimizi sonlandırmamıza neden oldu. O süreçte bunu dile getirdik, fakat tepkiyle karşılandık. Şimdiler de ise ‘ticarethaneler kapalı olmaz’ deniliyor. Biz bunun öngörüsü ortaya koyduk; karar vericiler, sağlıkçılar ve yetkililer tarafından alınması gereken önlemlerin ve yapılması gerekenlerin harfiyen uygulanması konusunda hiçbir zafiyet yaşanmaması şartıyla ticaret, üretim ve turizmin devam etmesi gerektiğini belirttik. Fakat ülkedeki tüm vakaların ilimizde yer alıyor havasının aslında tam aksine Sağlık Bakanlığı tarafından açıklanınca ortaya çıktı. Dolasıyla kent olarak sınırda yer alıyoruz, ciddi manada hizmet ve turizm sektöründe faaliyet yürüten çok sayıda firmamız var. Kapıköy Sınır Kapısı’nın kapanması ticaretin durması ilimizi ekonomik olarak ciddi etkiledi” diye ifade etti.

“BU ŞEKİLDE ÇOK DAHA FAZLA İLERİYE GİTME ŞANSIMIZ YOK”

Kapıköy Sınır Kapısı’nın normalleşme sürecinde ticaretin devamlılığı adına tampon bölge ve diğer hususların masaya yatırılarak konulması gerektiğini ifade eden Van OSB Başkanı Aslan, şunları söyledi: “Kapıköy Sınır Kapısı’nda sahra hastanesi kuruldu, hali hazırda normalleşme sürecinde sahra hastanesinin kapsamı genişletilerek tampon bölge oluşturulmasıyla gerekli önlemlerle ticarete devamı sağlanabilir. Normalleşme sürecine geçildikten sonra bu aşamalar masaya yatırılarak uygun adımlar hayata geçirilir. Bu şekilde çok daha fazla ileriye gitme şansımız yok. Milli geliri, ekonomik hacmi ve refah seviyesi yüksek bir bölge ve kent değiliz. Birçok endekste Türkiye ortalamasının çok altında bir iliz, dolasıyla bir an evvel ticaretin devam edebilmesi gerekmektedir. Burada halkımızın biraz duyarlı olması gerekiyor. İlimizde son süreçte bir iki yerdeki spesifik vaka artışı yaşanmasaydı, tedbirli olsaydık şu an Türkiye’nin en rahat illerinden biriydik. Maalesef biz bunu değerlendiremedik. Şu an hala sıkıntılı illerden biriyiz. İl olarak kendi kendimizi yenilememiz lazım, kendi kedimizi kontrol etmemiz lazım”

“ÜRETİM YAPAN FİRMALARA HERHANGİ BİR DESTEK YAPILMADI”

Hükümet tarafından salgın tedbirleri kapsamında ciddi ekonomik destek paketleri açıklandığını anımsatan Van OSB Başkanı Aslan, devlet ve özel bankaların uygun kredi imkânı sağladığı söyledi. Aslan, “Özellikle krediler noktasında salgın sürecinin devam etmesi ve yatırım, sanayi ve ticaret için bir öngörüye ihtiyacı vardır. Bu noktada sanayici ve üreticinin önünü görmesi gerekmektedir. Maalesef bir öngörü olmamasından dolayı çok fayda sağladığı söylemek mümkün değildir. Yoksa Türkiye’de şu ana kadar en uygun şartlarda kredi imkânı sağlanmaktadır. Ekonomik destek paketine değinirsek, sınırlı bir şekilde devam ediyor. Şu ana kadar sadece kısa çalışma ödeneği yapıldı. Fakat şu ana kadar üretim yapan firmalara herhangi bir destek yapılmadı. Sadece çalışmayan firmalarda asgari ücret desteği verildi, kısa çalışma ödeneği sağlandı. Bu süreçte beklentimiz; SSK işveren payları, gelir vergisi stopajlarının af edilmesini beklerdik. Ülkemizin şu gerçeğini görmemiz lazım, ülkemizde çok büyük ekonomik güce sahip değil maalesef, nisan ayı bütçe açığı verileri olayı özetler niteliktedir. Dolasıyla devletin vergi toplayamamasından kaynaklı olarak bütçe açık veriyor. Buradan yola çıkarak hepimiz önlemleri alarak tedbirlere uyarak süreci atlatarak üretime ve hayatımıza dönmemiz gerekiyor” dedi.

“SOKAĞA ÇIKMA YASAĞI TARAFTARI DEĞİLİM”

Türkiye’deki normalleşme sürecine bir an evvel adım atılması gerektiğini ifade eden Van OSB Başkanı Aslan, hastalığın yoğunluk yaşanan alanlarda yayılma hızının yüksek olduğunu vurgulayarak şunları belirtti: “Ülkemizde ve ilimizde ne kadar yoğunluğu azaltırsak o kadar çok rahat edeceğiz. Sokağa çıkma yasağı taraftarı değilim, bilim kurulu aldığı karar muhakkak ki önemli fakat ülkemizde bu uygulamanın faydadan çok zarar getirdiğine kanaat getiriyorum. Ülke ve kent olarak bir an evvel normalleşme sürecine geçmemiz gerekiyor. Bu minvalde naçizane önerilerim; normalleşme sürecine geçilerek, kısıtlamalar kaldırılarak ve sokağa çıkma yasağının kaldırılması gerekmektedir. Bunula birlikte önemler sıkı tutularak, önlemlere uymayanlara müeyyide uygulayalım. Bu noktada müeyyidelerimizi sağlamlaştırarak kısıtlamaları kaldırmamız lazım. Ayrıca ticaretin ve üretimin devam etmesi ülkemiz ve ilimiz açısında çok büyük önem arz etmektedir, bir an evvel bu adımları atmamamız gerekmektedir” şeklinde konuştu.

Editör: TE Bilisim