Küçük Sanayi Sitesi esnafı Tuşba Belediyesi’nin çalışması ve açıklaması üzerine bir basın açıklaması yaptı.

 

Tuşba Belediyesi’nin, Van Küçük Sanayi Sitesi’nde yapmış olduğu çalışma esnafı çileden çıkardı. Esnafın yaşadığı sıkıntının haber olması üzerine belediyeden yapılan açıklamaya bu kez de sanayi esnafından cevap geldi. Esnaf adilane olarak yapıldığı ifade edilen çalışma için “Adil değil” yorumunda bulundu.

 

GÜNDÜZ: ESNAFIMIZ ŞAŞKINLIKLA KARŞILAMIŞTIR

Esnaf adına açıklama yapan Mahmut Gündüz ilk olarak şunları söyledi: “Tuşba Belediyesi’nin 28.02.2017 tarihli oto sanayide yapmış olduğu yıkım ile ilgili haberdeki bildiride birçok eksik, yanlış, doğru olmayan açıklamalar olması oto sanayi esnafını üzmüştür. Tek parti zihniyetinin haktan ve hakikatten uzak tek taraflı bakış açısıyla olayları görmesi buna göre değerlendirmeler yapması kendisinin yazıp kendisini oynadığı bir anlayışı burada belediyenin sergilemesi ayrıca üzücüdür. Esnafımız bu durumu şaşkınlıkla karşılamıştır.”

 

“TAKDİRLE KARŞILADIĞIMIZIN BİLİNMESİNİ İSTİYORUZ”

Sorunlarının yapılan çalışma olmadığını söyleyen Gündüz, “Özetle yıkıp yapılan yerlerde aynı şartlarda aynı eksikliklerde defalarca belediyeye esnaflarla beraber toplu bir şekilde belediye başkanımızı ziyaretlerde izah etmiştik. Yüzlerce fotoğrafla da sunum yapmıştık. Ak Partili bir belediye olması halktan ve hakikaten yana bir uygulama yapacağına inandığımız için hala ümit etmekteyiz. Bizim maksadımız işveren ve iş yerleri değildir. Açıklamalarda yer alan adilane ibaresinin belediyenin marifeti ile uygunsuz ve daha önce yapılan çarpık yapılaşma sonucu ortaya çıkan iş yerlerine de tezahür etmesinin sağlamasıdır. Yoksa Tuşba Belediyesi’nin ruhsatlandırma ve imar alanında oto sanayi sitesinde yapmış olduğu faaliyetleri bilmekteyiz. Bunu da takdirle karşıladığımızı herkesin bilmesini istiyoruz.” Dedi.

 

GÜNDÜZ: ESNAFA BİR ŞEY SORULMUYOR

Esnafın sıkıntısının sorulmadığına işaret eden Gündüz şöyle konuştu: “Belediyemizin dediği gibi yeşil alanlarda düzenleme yapmışlar. Halen yeşil alan üzerinde bulunan konteynerler yeşil alanda, yeşil renkte özel bir banka olarak hizmet vermekte. Diğer esnaflarda yaptıkları faaliyetlere devam etmektedir. 2016 yılında çalışmalarının bittiğini bildiren belediye yıkıma gittiği iş yerinin yanında ki iş yerinin de bildirilerindeki savundukları çalışmaların ters bir şekilde olan herhangi işlem yapılmamıştır. İlgililer tarafından sanayi ziyaret edilirse taraflı bir uygulama yapıldığı görülecektir. Mahkeme kararı alınarak işlerini yaptıklarını beyan eden belediye zaten burada hatayı düşmektedir. Yüzlerce iş yerini içerisinde sadece 22 tane iş yerine mahkeme kararı alınması da düşündürücüdür. Mahkeme kararı neden çıktı? Esnaf neden mahkemeye gitti? Bu insanlar nelere itiraz ediyorlar? Sıkıntıları nelerdir? Sizin bir sorununuz var mı? Sorularının cevabını araştırmak yerine olayı esnaf arasında husumete dönüşmüştür.”

 

ESNAF: HİZMETİ HERKESE GÖTÜRSÜNLER

Hizmetin herekse gitmesi gerektiğini esnaflar, “Yapmış olduğumuz çalışmada 2 tane iş yeri var. Biz üçüncü dükkânız. 2 tane dükkâna hiç bildiri gitmiyor. Yan tarafta görünen konteynerler ve 2016 yılında bitirdik dedikleri o kötü görünümlü konteynerlerde halen mevcut durmakta ve halen bir şey yapılmamaktadır. Marangozlar sitesinde hiçbir çalışma yapılmıyor. Bizim tepkimiz bu tek taraflı düşünceyedir. Yoksa belediyenin burayı güzelleştirmesinden ve modernleştirilmesinden herhangi bir sıkıntımız yok. Olamaz da. Bu söylenenler bizim için de faydalıdır. Ama adilane bir şekilde düzenleme yapsınlar. Hizmeti herkese götürsünler.” Şeklinde konuştu.

 

“YETKİLİLER BİZE KULAK VERSİNLER”

Çalışmanın herkes için geçerli sayılması gerektiğini söyleyen esnaflar son olarak şunları söyledi: “Burada 40 tane esnaf çalışıyor. Biz burada işimizi genişletmişiz, çalışıyoruz niye yıksınlar? İnsanlar neden rahatsız olsun? Yıkım yapılıyorsa her yerde yıkım yapılsın. Neden bazı dükkânlar sadece seçildi ve 4-5 dükkân seçildi onlar yıktırılıyor. Biz sanayide hiçbir esnaf arkadaşımızı şikâyet etmiyoruz. Belediyeden sadece bunu istiyoruz. Van Organize Sanayi bölgesine ilgili takındığı tutumu lütfen marangozlar sitesine de göstersin. Yolunu bilmiyorlarsa yolunu da gösteririz. Orada bir şey yapabiliyorlar mı? Sadece sanayi sitesi ile Tuşba’yı düzeltemezsin. Tuşba’da her yer düzgünse bir bura sıkıntılıysa biz kendimiz burayı yıkalım. Belediyenin bir düzeltme projesi varsa burada bin 50 dükkân var. Tüm dükkânlara da tebligat aynı anda gönderilsin. İmara uygun olmayan dükkânlar belediye izin verir o süre içerisinde millet yapar. Ama 8 kişi ile sanayiyi terbiye edemezsiniz. Yetkililer bize kulak versinler.”


ŞEHRİVAN GÜNCEL: ÖNDER ALTINAL

Editör: TE Bilisim