ŞEHRİVAN HABER: ÖMER FARUK TOKTAŞ- Geçtiğimiz yıl içerisinde yapılan seçim ile 6 yıllık görev süresinin ardından tekrardan S.S. Van Yeni Küçük Sanayi Sitesi Kooperatifi Başkanı olarak seçilen ve sanayi esnafının büyük ölçüde teveccüh gösterdiği Muhittin Yıldızbaş yönetiminde işler yolunda. Uzunca bir süredir hem sanayi esnafının hem kooperatif başkanı Yıldızbaş’ın dillerden düşürmediği yol sorunu ise hala çözüme kavuşacağı günü bekliyor.

Son 6 yıldır Van Yeni Küçük Sanayi Sitesi Başkanı olarak başarılı bir yönetim ortaya koyan Muhittin Yıldızbaş, mevcut durumu, sanayi sitesi ile ilgili iddiaları ve sanayi sitesinde yapılan işleri Şehrivan aracılığı ile paylaştı. Sitenin çok büyük bir olumsuzluğu olmamasına rağmen algı yaratıldığı ve olumsuz algı oluşturulduğunu söyleyen Yıldızbaş, tüm bunların aksine sitenin yollarının yapılması dışında bekleyen öyle büyük bir sorunu olmadığını kaydetti. Yaşanan yol sorunu ile ilgili Büyükşehir Belediyesi ve Tuşba Belediyesi’ne gereken tüm başvuruları yaptıklarını belirten Yıldızbaş son zamanlarda medyada yer alan asılsız haberlere ilişkin de açıklamalarda bulundu. Bir sosyal medya sitesinde yer alan sanayi esnafının mağdur edildiğine ilişkin haberlerde konuşan şahısların siteyle herhangi bir bağlantısı bulunmayan kişiler olduğunu belirten Yıldızbaş sanayi sitesi ile ilgili bilgi almak isteyen tüm medya kuruluşlarına daha sağlıklı bilgiler sunmak adına kapılarının açık olduğunu ifade etti. Sanayi sitesinde yaptıkları çevre düzenlemeleri, fide dikimleri ve istihdam etmiş oldukları personeller hakkında da bilgiler veren Yıldızbaş sanayi sitesinin en büyük sorununun yol sorunu olduğunu belirtti.

“HER İŞ KOLUNDAN ÜYELERİMİZ VAR”

Sanayi sitesinde bulunan iş yeri sayısı ve esnaf sayısı hakkında bilgiler veren Yıldızbaş “Sanayi sitesinde şu anda kayıtlı olan 1300 tane esnafımız olmakla beraber yerleşim yerimiz 1 Milyon metrekaredir. Dükkân sayısı bölünenler ile birlikte ele alındığında 2 Bin tanedir. Burada da çalışanlar var; işçisi var, mekanikçisi var çeşitli meslek dallarından üyelerimiz var. Herkes burada bir iş icra ederek ekmeğini kazanmaya çalışıyor. Fakat sanayideki iş yerlerinin bazılarının güçlendirme durumları var ve yollarımızla alakalı problemlerimiz var. Bunun için sürekli belediyelerle görüşüyoruz. Ana caddeler konusunda büyükşehirle görüşüyoruz çünkü buralar büyükşehre bağlı. Ara yollardan bir kısmı Tuşba Belediyesine ait. Bu belediyelere gittiğimizde imkânların kısıtlı oluşundan ve eldeki malzeme yetersizliğinden bahsediyorlar. Bunu geçerli bir mazeret olarak kabul edemeyiz çünkü ilçelere gittiğinizde en ücra köylerin bile yolları yapılmış ama arz ettiği önemin tartışmasız olduğu sanayi sitesi yolları hala aynı durumda.” İfadelerini kullandı.

“ESNAFLAR İŞ YERLERİNİ GÜÇLENDİRDİ”

Depremin ardından sanayi sitesi ile ilgili alınan yıkım kararını ilgili dilekçelerle iptal ettirdiklerini belirten Yıldızbaş “Yollar ile ilgili bir düzenleme yapıldığı takdirde sanayi sitesinin başka bir sorunu kalmaz. 2011’de meydana gelen depremlerde buraya komple bir yıkım kararı verilmişti. Bu yıkım kararı karşısında biz yetkili mercilere dilekçelerimizi sunduk. Sunmuş olduğumuz dilekçelerin ardından Karadeniz Teknik Üniversitesi’nden gelen ekiplerin hazırlamış olduğu raporlar ve almış oldukları örnekler neticesinde sitemizin orta hasarlı olduğu belirlendi. Bu kararın ardından bizde buradaki iş yerlerinin ruhsatlarını çıkardık ve bunlar doğrultusunda da esnaflarımız güçlendirme yaptı. Bu güçlendirmelerde neredeyse bitme aşamasına geldi. Esnaflarımız peyderpey yaptırdı ve büyük bir çoğunluğu da tamamladı.” Şeklinde konuştu.

“YOL SORUNU İLE İLGİLİ BAŞVURULARIMIZI YAPTIK BEKLİYORUZ”

Yol sorunu ile alakalı ilgili mercilerle görüştüklerini belirten Yıldızbaş “Yollarımızla alakalı olarak ana arterler Van Büyük Şehir Belediyesine, ara yollar ise Tuşba Belediyesine aittir. Yolların durumuyla ilgili konuşan kim olduğunu bilmediğimiz kooperatifimize üye olmayan üçüncü şahısların söylemleri asıl olmadığı gibi sanayi sitemiz hakkında kötü imaj da sergilemektedir. Kooperatif yönetimi olarak defalarca ilgili belediyeler ve siyasilerle birebir görüşülmüş yolların durumu hakkında şikâyetler ve izahlar yapılmış dilekçeler verilmiştir. Hatta Kayyımları sanayimize getirip yollarımızı bizzat yerinde görmelerini sağladık. İlgileneceklerini söylediler bekliyoruz. Kooperatif yönetimi olarak gücümüz yoktur. Yol asfaltları belediyelere aittir belediyelerin yapmasını bekliyoruz. Geçtiğimiz yıl DAKA tarafından yardımda bulunulacaktı fakat birkaç esnafımızın kooperatifimizi mahkemeye vermesinden dolayı prosedürler gereği olmadı OSB asfaltı yapıldı fakat bizim yollarımız kaldı.” Dedi.

“YIKILMA VE TAŞINMA HABERLERİ GERÇEK DIŞIDIR”

Sanayi sitesinin yıkılacağı ve taşınacağı ile ilgili söylemlerin gerçek dışı olduğunu belirten Yıldızbaş “Üyelerimize de yaptığımız genel kurullarda ve toplantılarda bilgisini verdik. Esnaflarımız zaman zaman güçlendirmelerini yapmaktadırlar. Sanayi sitemiz içerisinde yalan beyanlarda bulunularak sanayi sitemizin yıkılacağı veya taşınacağı hakkındaki söylemler tamamen gerçek dışı olup sitemize zarar vermekten başka bir şey değildir. Yeşil alanlarla alakalı olarak sitemiz içerisindeki boş alanlara yaklaşık olarak 4000 (dört bin) çam fidesi yönetimimizce dikilmiştir. Bakımları ve sulamaları kooperatifimizin kendi imkânları ve personeli tarafından yapılmaktadır. Basın ve sosyal medya çalışanları ile sahiplerinden ricamız sitemizle ilgili sorunları kooperatif başkanlığımızla görüşerek en net şekilde öğrenebilir ve haber yapabilirler. Bunun dışındaki üçüncü şahısların doğruyu pek yansıtmayan söylemlerine itimat etmemeleridir.” Diye ekledi.

“BİZİMLE GÖRÜŞEREK DAHA SAĞLIKLI BİLGİLER ALINABİLİR”

Ayrıca medyada yer alan asılsız haberlere ilişkin de tepkilerini dile getiren Yıldızbaş “Sanayi sitemiz hakkında gereksiz röportaj yapanlar yanlıştır öncelikle sanayi kooperatif başkanlığımıza gelerek konunun birinci muhatabı olan bizlerden daha mantıklı ve sağlıklı bilgi alabilirler.” Diyerek sözlerini noktaladı.

Editör: TE Bilisim