ŞEHRİVAN HABER: MERAL YILDIZ/HAMİT KARAKUŞ - Şehrivan Gazetesinin gündeme getirdiği ve Vangölü Aktivistlerinin sosyal medya üzerinden sıklıkla dile getirdiği Eski Devlet Hastanesinin arsasının satışı durduruldu. Vanlılar ise eski devlet hastanesi yerinin yeşil alan ve sosyal kültürel tarzı çalışmaların yapıldığı alan olarak kullanılması tavsiyesinde bulundu.

Toplu Konut idaresi (TOKİ)’nin geçtiğimiz 11 Ocak tarihinde 29 ilde 161 arsayı satışa sunduğu arsalar arasında yer alan Van Eski Devlet Hastanesi’nin yeri ile ilgili güzel haber geldi. Uzun süredir otopark olarak kullanılan arsanın satış haberinden sonra yapılan baskılar sonuç getirdi. TOKİ’nin arsayı satışa çıkarmasıyla birlikte Van’daki gönüllüler, arsa satışının durdurulması için sosyal medya üzerinden kampanya başlattı. Van Gölü Aktivistleri’nin öncülük ettiği Şehrivan’ın da gündeme taşıtığı o satış için #VanaSahipÇık hashtagi ile arsanın satışının durdurulmasını isteyen Vanlılar ve Van gönüllüleri çağrıda bulundu. Yapılan çalışmalar kapsamında önceki gün TOKİ, Van’da satışı koyduğu arsanın satışını iptal etti. Müjdesini AK Parti Van il başkanı Kayhan Türkmenoğlu’nun verdiği o satışın ardından Van gönüllüleri arsa ile ilgili yeni talep iletti. Gönüllüler şimdi de arsanın yeşil alan ve sosyal kültürel tarzı çalışmaların yapıldığı alan olması için kolları sıvadı. Alan için herkesin arkasında durduğu tek konu ise oranın yeşil alan olması.

GÖNÜLLÜLER: TEŞEKKÜR EDERİZ

O arsanın satış haberinin gelmesinin ardından sosyal medya üzerinden organize edildikten sonra gerçekleştirilen toplantıda taleplerini dile getiren gönüllüler, “TOKİ tarafından satışa sunulan Eski Devlet Hastanesi yerinin satışının durdurulması önemliydi. Bu konuda satışın durdurulmasında emeği olan tüm Vanlılar, Van gönüllüleri, siyasetçilere teşekkür ederiz. Satışın durdurulması öncelikli hedeflerimizden bir tanesiydi. Bu konuda emeği olan herkese bir kez daha teşekkür ederiz.” dedi.

KAMUOYUNA “YEŞİL ALAN” ÇAĞRISI YAPILDI

Alanın yeşil alan olması kararı üzerinde fikir birliği yapıldığına değinen gönüllüler şu ifadeleri kullandı: “Daha önce yaptığımız çay toplantısında alanın satılmaması gerektiği üzerinde karar almıştık. Son aldığımız haberde satışın durdurulduğu haberini aldık. Bu haber hepimizi çok mutlu etti. Ancak satışı durdurulan alanın, bir kuruma devredilerek toplum yararına bir alan olarak tahsis edilmesini istiyoruz. Bu akşamda yaptığımız çay toplantısında aldığımız karar alanın yeşil alan olması üzerinedir. Tüm katılımcıların yeşil alan kararını tüm Van kamuoyuna bildirmek isteriz. Kararın arkasında olduğumuzu belirtir, tüm Van halkının kararımıza destek vermesini talep ediyoruz.”

ÖZAY: BU ALAN VAN’A KAZANDIRILMALI

Bir öncesi ki çay sohbetine katıldıklarını hatırlatan ve TOKİ tarafından satış listesine konulan alanın, yeşil alan olması yönünde destek verdiklerini ifade eden Saadet Partisi İl Başkanı Özay İlhan, “TOKİ arasının satışını durdu ama sadece ertelemiş oldu. Biz TOKİ’nin satışı durdurması yanı sıra arsanın satışından vazgeçmesi lazım. Bu arsayı Van Büyükşehir Belediyesi’ne devrederek, yeşil alan olmak taahhütle ya da kültür merkezi olacak şekilde Van’a kazandırılmasından yanayız. Bu alanın sosyal alan veya yeşil alan olarak kullanılması taraftarıyız. TOKİ’nin aldığı karar geçici bir durumdur, bir kaç yıl sonra şartların durumuna bağlı olarak tekrar satışa çıkarabilir. Buna önlem alma adına kalıcı bir yöntemle bu alanın yeşil alan veya vatandaşlara açık bir sosyal alan olarak kullanılmasından yanayız.” dedi.

ORTAK KARAR: YEŞİL ALAN

“Salı Günü Van İçin Çay Vakti” etkinliği kapsamında, Van Otelciler Derneği (VANODER) Başkan Reşat Yeşilağaç’ın ev sahipliğinde bir araya gelen Vanlıların, satışı durdurulan arsa için yeşil alan çağrısı yaptı. Ak Parti Van Eski İl Başkanı Zahir Soğanda, Van Gölü Aktivistleri Derneği Başkanı Erdoğan Özel, VANODER Başkanı Reşat Yeşilağaç, Van Gölü Aktivistleri, Vanlı gönüllüler ve basın mensuplarının katılımıyla bir araya gelen gönüllüler ortak karar aldı. Gönüllülerin ortak kararı yeşil alan oldu.

IRAK: KİMSEDEN İTİRAZ OLMASI

Van TB ve Van TSO eski Başkanı Feridun Irak, Şehrivan’a verdiği demeçte, “Eski Devlet Hastanesinin yeri olarak bilinen taşınmaz 2013 yılında Çevre Şehircilik Bakanlığı ile Van Belediyesi arasında yapılan protokol çerçevesinde plana kültür merkezi ve etkinlik alanı olarak işlendi. Van halkının talebi de bu yöndeydi Halk bu alanda Park, Çocuk bahçesi alanları, Sanat Galerileri, kitaplık vb. yapılmasını beklerken, aradan geçen zaman içinde söz konusu taşınmaz önce TOKİ’e devredildi sonra planda değişikliğe gidilerek Ticaret ve Konut alanına çevrildi ve satışa çıkarıldı. Bütün bu gelişmeler yaşanırken maalesef başta hiçbir ilgili Meslek Kuruluşu ve STK’dan itiraz olmadı.” Dedi.

“BETONLAŞMAYA İZİN VERMESİNLER”

Irak, ormanı bulunmayan ve yeşil alanı son derece az olan Van’a yapılan haksızlığın sosyal medyaya düşünce ve halktan yükselen itiraz sonucu satıştan geri çekildiğini vurgulayarak, “Sosyal Medyada paylaşılan TOKİ’nin yazısında görüleceği gibi satıştan tamamen vaz geçildiği ve taşınmazın yeniden hazineye devredileceğinden söz edilmemektedir. Bu da taşınmazın ileri bir zamanda tekrar satışa konu edileceği demektir. Depremden sonra Kamunun boşalttığı alanların park bahçeye dönüştürülmesi Van halkının yıllardır dile getirdiği ısrarlı talebidir. Ancak hiçbir zaman dikkate alınmadı. Park Bahçe yeşil alan fakiri İlimize betonlaşma reva görülmemelidir. İlgili ve Yetkililerden söz konusu alanın betonlaşmasana izin vermeyecekleri yönünde açıklama yapmalarını bekliyoruz.” İfadelerini kullandı.

SATIŞIN DURDURULDUĞUNU TÜRKMENOĞLU DUYURMUŞTU

Satışa sunulan arsanın satış iptalini Ak Parti Van İl Başkanı Kayhan Tükmenoğlu, duyurmuştu. Resmi sosyal medya hesabı üzerinden açıklama yapan Türkmenoğlu müjdeli haberi şöyle vermişti: “Van İpekyolu Tepebaşı 27 Ada 13 Parsel (Eski Devlet Hastanesi) yeri girişimlerimiz sonucunda satışı geri çekilmiştir.” dedi.

TAKVA’DAN ARSA PAYLAŞIMI

TOKİ tarafından satışa sunulan arsanın, satışının iptali edilmesinden sonra Ak Parti Van Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Necdet Takva, arsa ile resmi sosyal medya hesabı üzerinden açıklama yaptı. Takva, “Aha bu da yazısı! Bu arada Van Valisi, milletvekilleri ve il Başkanı teşekkürü hak ediyor. Bundan sonrası bende artık!” dedi.

TOKİ’DEN ‘ARSA’ AÇIKLAMASI

Satışın durdurulmasıyla ilgili Emlak Yönetimi Hizmetleri’nden yaz gönderildi. İşte gönderilen yazıda satışın durdurulmasıyla ilgili yer alan bilgiler: “İlgilimiz yazımız ile 10.09.2017 tarihli sözleşme çerçevesinde idaremize ait arazilerin satışının 29.01.2019 Salı günü saat 13.30’da ilgili yazı ekinde yer alan ‘Satış Şartnamesi’ esaslarına göre Açık Teklif Alma (Açık Artırma) yöntemiyle satışa sunulacağı tarafınıza bildirilmiştir. İdaremizce yapılan değerlendirmede satışa sunulacak taşınmazlardan Van ili İpekyolu ilçesi, Tepebaşı Mahallesi’nde bulunan 27 ada13 parsel nolu taşınmazın satışından çekilmesi uygun görülmüştür.”

Editör: TE Bilisim