Önümüzdeki yerel seçim yarışları bu defa çok hızlı başladı gibi görünüyor.

 

Neredeyse 7-8 aylık bir süre var seçime ama kulisler harıl harıl dedikodularla, alttan alttan aday isimleriyle kaynıyor. Bunların dışında istifaların yaşandığı ve yarışı erken başlatan Ak Parti var.

 

BDP tarafında her zaman ki gibi sessizlik hakim. Ama tabiî ki kulislerde dönen isimler var ne kadar doğru ne kadar yanlış tartışılır.

 

Ak Parti’den başlayalım öncelikle. Geçtiğimiz hafta ŞehriVan’a verdiği ropörtajla gündemi bir hayli hareketlendiren Halil Tandoğan, VATSO, VATBO ve Ak Parti’yi bir hayli sarsmıştı.

 

Ropartaj’dan birkaç gün sonrada Ak Parti il yönetimine istifasını sunduğu bilgisi geldi.

 

Tandoğan’ın İl yönetimi için yaptığı özel eleştiriler gayet yerindeydi. Ak Parti Van yönetimi için pek alışılagelmiş bir durum değildi bu özeleştiri durumu. Ropörtajı okuduklarında soğuk bir duş etkisi yaratmıştır mutlaka yönetime.

 

Ak Parti kendi içinde meseleyi nasıl ele aldı, olaya nasıl bir ‘ilk müdahale’ uyguladı bilmiyorum. Ya da sorunlardaki vurdumduymazlık bu eleştiri konusunda da öylesine dama mı atıldı bilinmez ama partinin o eleştirilerden çıkarması gereken çok ama çok önemli konular vardı.

 

Bence o eleştiriler ve onun gibi daha niceleri fazlasıyla göz önünde bulundurulmalı. Hele hele Büyükşehir seçimlerinde başarılı olmak isteniyorsa.

* * *

Hani dedik ya kazanlar kaynamaya başladı diye… Biz de ufaktan ufaktan seçim kazanına bir iki odun atalım hareketlilik artsın, duyduğumuz dedikodulardan, fısıltılardan birkaçını paylaşalım istiyorum.

 

BDP’den başlıyalım öncelikle.

 

Bekir KAYA: Mevcut Belediye Başkanı Bekir KAYA’nın halk tarafından tekrar aday olması her ne kadar çok istense de, önümüzdeki seçimlerde aday olmayı düşünmediği dedikoduları geziyor dillerde. Bir başka dedikodu ise Bekir Başkan’la ilgili parti tarafından bu seçimlerde düşünülmediği! Zaman ne gösterir bilinmez.

 

Demir ÇELİK: BDP Muş Milletvekili Çelik’in ismi epey zamandır halk arasında dolaşmasına rağmen pek ihtimal verilmiyordu bu duruma. Son dönemlerde Çelik’in twitter’dan yaptığı birkaç paylaşımda Van’a olan ilgilisi açık açık dile getirdi. Yalnız Van halkının Demir Çelik’e pek sıcak bakıldığı söylenemez.

 

Osman BAYDEMİR: Nereden aday olursa olsun doğuda her ilde kabul göreceği kesin olan bir başkan adayı Baydemir. BDP’nin tüzüğü gereği Diyabakırda’ki başkanlık süresi bu seçimde bittiği için onunda seçimlerde ‘Van’ favori listesinde. Eğer ki BDP tüzüğünde herhangi bir değişiklik yapmaz ise Baydemir Van için aday olma ihtimali yüksek olan isimlerden birisi.

 

Murat DURMAZ: Özalp tarihinin şüphesiz bugüne kadar gördüğü en iyi belediye başkanı diyebiliriz. Halk tarafından çok sevilen Durmaz tekrar Özalp’ten aday olursa kazanacağı kesin diye lanse ediliyor. Ama aldığım duyumlara göre Murat Durmaz’ın bu seçimlerde gönlünde Büyükşehir’in yattığı. Ya da milletvekilliği. Kim bilir?

 

Cüneyt CANİŞ: Eski BDP Van İl Başkanı Caniş’inde Büyükşehir başkanlığı için aday olacağı söyleniyor. Yalnız Caniş’in Bekir Kaya’nın kararı sonucunda hareket edeceği ve Kaya aday olursa vazgeçeceği de söylentiler arasında. Dediğim gibi BDP her zaman kapalı bir kutu sessizlik hakim. Kulislerde ve halk arasında dönen isimler bunlar. Bunların dışında çoğu zaman olduğu gibi büyük bir sürpriz isimle de karşılaşırsak BDP adayı olarak şaşırmayacağız.

 

Kapalı kutu BDP’den kutu dışına sızan şeyler bu yönde. Ama biliyorsunuz BDP’de seçim yarışı öncesi kulisler AK Parti’ninkine hiç ama hiç benzemiyor.

* * *

Ak Parti’ye gelecek olursak tam seçim hazırlığına başlanmak üzereyken İl yönetimi Halil Tandoğan’ın ropörtajı ve istifasıyla sarsıldılar. Sonrası ise Türkiye’nin gündemine bomba gibi düşen seçim açıklaması büyük bir hareketlilik başladı. Açıklamada kesin adaylarını Ramazan Bayramı’ndan sonraki süreçte açıklanmaya başlayacağı belirtilirken bunu duyan adaylar hızlı bir şekilde hazırlık peşine düştüklerini gayet açık göstermeye başladılar.

 

Adaylar kesin olarak çıkmadan önce biz bir de AK Parti’den işitilen seslere gelelim.

 

Ak Parti’de isimleri sıralayacak olacaksak şöyle;

 

Hüseyin ÇELİK: Van Büyükşehir Belediye Başkanlığı için Ak Parti’de en başta adı geçenlerden biri. Van’da olduğu süre içerisinde her ne kadar birçok suçlama ve halkın tepkisiyle karşı karşıya kalmasına rağmen, yokluğu gittiği zaman fark edildi. Aday olmasının çoğu kişi tarafından istenmesine karşın Çelik’in tekrar Van’a gelip gelmeyeceği ise büyük muamma!

 

Abdullah ARAS: Ak Parti İl Başkanı Aras’ında aday olması ihtimali yüksek isimlerden biri. İki dönemdir Van Ak Parti İl Başkanlığı yapan Aras, görevde bulunduğu süre içerisinde Ak Parti’nin Van’da pek yol kat ettiği söylenemez. Buna karşında adaylığının konuşması ve olası adaylık durumunda tepkilerin nasıl olacağını çok merak ediyorum! Ya sizce?

 

İsmail SAY: VASİAD Yönetim Kurulu Başkanı ve İş adamı İsmail Say’ın adaylığı da kulislerde sık sık geçen isimlerden biri. Arkasında sağlam bir iş adamı ekibi olan Say’ın adaylığıda sık sık gündemi meşgul ediyor. Şimdiye kadar sergilediği mütevazi duruş ve tartışmalara hiç girmeyip siyasi kirlilikten uzak kalması ‘temiz siyasetçi’ duruşuna da uymuyor değil.

 

Adbulhekim KARABIYIK: Van Ak Parti İl Başkan Yardımcısı Abdulhekim Karabıyık teşkilatın içerisinde yıllardır olan birisi. Rahmetli Usta Aziz Aykaç’ın da dediği gibi nam-ı değer Obama. Kimi kesimler tarafından merkez ilçelerden birine aday olacağı konuşuluyorsa bile büyük kısım Büyükşehir adaylığı konusunda gönüllü olduğu kanısında. Hatta büyükşehir niyeti fazlasıyla var. Aday olacak olmasına da bunu teşkilat olarak nasıl bir şekilde ayarlayacaklar, Aras’ın da adaylığının konuşulduğu şu günlerde parti içinde nasıl bir tablo ortaya çıkacak bilinmez.

 

Zahir SOĞANDA: Her ne kadar uzun süredir sesi-soluğu çıkmıyorsa da Ak Parti’nin her seçiminde olduğu gibi buna da aday olacağına kesin gözüyle bakılıyor. Son milletvekilliği seçimlerinde 5. Sırada olduğu halde kaybetmesi büyük hayal kırıklığına yol açmıştı

SOĞANDA adına. Ama konuşan tekrardan şansını başkanlıktan yana kullanacağı yönünde. Adaylığı şaşkınlık yaratmayacaktır.

 

Sinan HAKAN: İş adamı Sinan Hakan başkanlığını yürüttüğü OSB geçimlerine geçen hafta katılmayarak Gevaş Belediye Başkanlığı adaylığı için ilk adımı attığı söylenebilir. Her ne kadar tam olarak ‘adayım’ şeklinde net bir çıkışı olmasa da gönlünde Gevaş yattığı kesin. Fakat öyle görünüyor ki Hakan’ın aklında biraz belirsizlik ve birkaç sıkıntı var gi.i. Uzun süredir Gevaş için adı geçen Hakan’ın Gevaş halkı tarafından da istendiği ve en güçlü aday olacağı konuşulmakta.

 

Arif ÖNDİL: Burhan Yenigün dönemindeki Van Belediyesi’nin adından en sık söz edilen müdürlerindendi. Oldukça iyi bir hava yakalamış geçtiğimiz dönem genel seçimlerde millet vekili aday adayı olmuş fakat istediğini alamamıştı. Uzun zamandır sessiz kalan Öndil’in belediyeciliği iyi bilmesi onun adaylık konusunda elini güçlendiren bir konu olsa gerek adı kulislerde adaylık için konuşulan isimlerden. Biz diyelim Büyükşehir belediyesi, siz diyin ilçe belediye başkanı adaylarından biri ama duyumlar Öndil’in aday olacağı yönünde geliyor.

 

Listenin ilk bölümünde bu isimleri vermemiz yeterli olacaktır heralde.

 

Büyükşehir ile birlkite Tuşba ile İpekyolu ilçelerinin de büyük önem arzettiği bu seçimlerde adayların da oldukça fazla olduğu konusun herkesin malumu.

 

O yüzden tüm isimleri bir anda listelemek yerine önümüzdeki günlerde de adaylar ve adaylık düşündükleri bölgeleri de değerlendirerek listemizi vermeye devam edeceğiz. Gün geçtikçe bu isimlerin kat kat artacağı ve sürpriz isimlerinde aralarına katılacağı kesin. Elimizden geldikçe siz okurlarımıza bu isimleri aktarmaya ve değerlendirmeye çalışacağız.

 

Hayırlısı…