ŞEHRİVAN HABER/ ŞABAN BEYAZSAÇ

29.11.2021 tarihinde Şehrivan’ın gündeme getirdiği Başkale’deki servis sorununu meclise taşınırken HDP Van Milletvekili Murat Sarısaç da sorunu Millî Eğitim Bakanı Mahmut Özer’e sordu. Pandemi ile birlikte eğitim-öğretim hayatlarında iki yıl gibi bir dönemi kaybeden öğrenciler okula adapte olmaya çalışırken Van’da hala okula gidemeyen öğrenciler bulunuyor. Türkiye’nin en ücra köşelerinde bile eğitim-öğretime erişimin sağlandığı bir dönemde Van’ın Başkale ilçesine bağlı Deringeçit köyünde öğrenciler tam 3 aydır okula gidemiyor. Veli ve öğrencilerin girişim ve çağrılarına rağmen yol bahane edilerek taşımalı eğitimin startı verilmeyen köyde öğrenciler okuldan uzak kalmaya devam ediyor.

NE OLMUŞTU!

Salgın ile birlikte eğitim-öğretim hayatlarında iki yıl gibi bir dönemi kaybeden öğrenciler okula adapte olmaya çalışırken Van’da hala okula gidemeyen öğrenciler bulunuyor. Türkiye’nin en ücra köşelerinde bile eğitim-öğretime erişimin sağlandığı bir dönemde Van’ın Başkale ilçesine bağlı Deringeçit köyünde öğrenciler tam 3 aydır okula gidemiyor. Veli ve öğrencilerin girişim ve çağrılarına rağmen yol bahane edilerek taşımalı eğitimin startı verilmeyen köyde öğrenciler okuldan uzak kalmaya devam ediyor.
 

BAŞKALE'DEKİ SERVİS SORUNU MECLİS GÜNDEMİNDE
Aşağıda belirtilen sorularımın Millî Eğitim Bakanı Mahmut Özer tarafından Anayasa’nın 98’inci ve TBMM İçtüzüğünün 96’ıncı ve 99’uncu maddeleri uyarınca yazılı olarak cevaplandırılmasını arz ederim. 
2021 -2022 eğitim ve öğretim döneminin başlamasıyla öğrencilerin yaşadıkları sorunlar ve okullarda yaşanan eksiklikler kendini göstermektedir. Seçim bölgem Van’da da derslik eksikliği ve öğretmen açığı yüksek olmakla birlikte okullarda ulaşım ve hijyen başta olmak üzere birçok sorun yaşanmaktadır. Covid-19 salgını nedeniyle öğrenciler aylarca okuldan uzak kalırken internet altyapısının yetersizliği ve tablet-bilgisayar eksikliği de eğitime erişimde birçok soruna neden olmuştur. Özellikle yüz yüze eğitimin başlamasıyla taşımalı eğitimle ilgili sorunlar da gündeme gelmiştir.
Başkale ilçesinin Deringeçit köyünde yaşayan öğrencilerin de okul servisi olmadığı için üç aydır okula gidemedikleri basına yansımıştır. Öğrenci velileri her ne kadar sorunun çözümü için yetkili mercilere başvurmuşlarsa da talepler karşılanmamıştır. Özellikle kış mevsiminin başlamasıyla ulaşım, ısınma, hijyen vb. sorunların derinleşeceği ortadadır. Çünkü Van’da kış mevsimi çok soğuk geçerken yollarda büyük riskler yaşanabilmektedir. Bu nedenle Van’da yollarda riskleri azaltacak tedbirlerin alınması ve ulaşım olanaklarının geliştirilmesi, servis araçlarının denetlenmesi, okullarda hijyen ve ısınma başta olmak üzere gerekli koşulların sağlanması önem taşımaktadır.

SARISAÇ, BAKAN ÖZER’E SORDU

Sarısaç, Bakan Özer'e şu soruları sordu
1 – Van ilinin Başkale ilçesine bağlı Deringeçit köyünde yaşayan öğrencilerinin üç aydır okula gidemediklerinden haberdar mısınız?
2 - Başkale ilçesine bağlı Deringeçit köyünde yaşayan öğrencilere okul servisi verilmemesin sebebi nedir?
3 - Başkale ilçesine bağlı Deringeçit köyünde yaşayan öğrencilerin taşımalı eğitimden yararlanması amacıyla herhangi bir adım atılacak mıdır?
4- Van’da kış mevsiminin başlamasıyla öğrencilerin taşımalı eğitimde sorun yaşamaması amacıyla alınan tedbirler nelerdir? Van’da taşımalı eğitim için kullanılan servis aracı sayısı kaçtır? Okul servislerinin denetimi hangi sıklıkla ve nasıl yapılmaktadır?
5 – Van’da 2021 – 2022 eğitim ve öğretim döneminde taşımalı eğitimden yararlanan öğrenci sayısı kaçtır? İlçelere göre dağılım nedir?
6 – Van’da taşımalı eğitime bağlı olarak ortaya çıkan sorunların tespit edilerek çözülmesi amacıyla herhangi bir çalışma yapılmış mıdır?
7 – Van’da son 5 yılda kazaya karışan servis aracı sayısı kaçtır? Van’da son 5 yıl içinde kazaya karışan servis araçlarında can kaybı yaşanmış mıdır?

Editör: TE Bilisim