Van Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) İl Müdürü Abidin Göksoy, 27 Mayıs 2017 tarihinde Resmi Gazetede yayınlanan ‘7020 Sayılı Kanun’la SGK’da bazı alacakların yeniden yapılandırıldığını belirtti.

 

7020 Sayılı Kanunla alacakların yapılandırılması ile ilgili bir basın açıklamasında bulunan SGK Van İl Müdürü Abidin Göksoy, “5510 Sayılı Kanunun 4’üncü maddesinin birinci fıkrasının ‘a’ bendinde belirtilen sigortaları çalıştıran özel ve kamu işverenlerinin, ‘b’ bendi kapsamında sigortalı olan (gerçek ve basit usulde vergi mükellefi olanlar, gelir vergisinden muaf olup esnaf ve sanatkârlar siciline kayıtlı olanlar, anonim şirketi yönetim kurulu üyeleri, şirket ortakları, tarımsal faaliyette bulunanlar ve muhtarlar) ve ‘c’ bendi kapsamında sigortalı çalıştıran kamu idarelerinin bu kapsamındaki sigortalılık statülerinden kaynaklanan sigorta primi, emeklilik keseneği ve kurum karşılığı, ek karşılık primi, işsizlik sigortası primi ve sosyal güvenlik destek primi olanlar bu yapılandırmadan faydalanabilirler” dedi.

 

5510 sayılı kanunun 4’üncü maddesinin birinci fıkrasının (b) bendi kapsamındaki sigortalılık statüsünden kaynaklanan prim borçları için elden veya posta yoluyla herhangi bir sosyal güvenlik kurumu il müdürlüğüne/sosyal güvenlik merkezine başvuru yapılması gerektiğinin altını çizen Göksoy, “Borçluların, kapsama giren kurum alacaklarını yapılandırabilmeleri için 30 Haziran 2017 tarihi mesai bitimine kadar ilgili birime şahsen veya posta yolu ile ya da 30 Haziran 2017 saat 23.59’a kadar e-sigorta yoluyla başvuruda bulunmaları gerekmektedir. Sosyal güvenlik borçlarını yapılandıran işveren ve sigortalılarımızın geçmiş dönem borçlarına uygulanan gecikme cezası ve gecikme zammı yerine, borç asıllarına ÜFE (Üretici Fiyat Endeksi) uygulanacağından ekonomik olarak daha uygun imkânlarda ödeme kabiliyetine kavuşacaklardır. Aynı zamanda birikmiş borçlara taksitle ödeme seçeneği getirildiğinden, ilgililer kolay ödeme imkânına sahip olabilecektir. Yapılandırma kanunları; kamuya birikmiş alacaklarını tahsil etme imkânı verirken, vatandaşlarımıza ise daha esnek ve kolay ödeme imkânı sunmaktadır. Ayrıca borçlarını yapılandıran işverenlerimiz; prim teşviklerinden yararlanmaya devam edebilmekte, borçlularımıza uygulanması gereken icra işlemleri durdurulmakta, ilk taksitin ödenmesi halinde ‘borcu yoktur’ yazısı alınabilmektedir” şeklinde konuştu.

 

E-Sigorta kanalıyla yapılacak olan yeniden yapılandırma başvurularının www.sgk.gov.tr adresinden e-sigorta kullanıcı kodu ve şifresi / kesenek bilgi sistemi kullanıcı adı ve şifresi girilmek suretiyle yapılacağını dile getiren Göksoy, başvuruların posta aracılığı ile ya da SGK’ya yapılabileceği sözlerine ekledi. 

Editör: TE Bilisim