2011 yılında yaşanan depremle birlikte ‘sigorta’ şirketleri Van’a yüz çevirmeye başladı. Tam da ihtiyaç olan bir süreçte riski görünce yan çizen şirketler kente trafik ve kasko dışında sigorta poliçesi vermemeye başladı. Bir darbe depremden bir darbe de sigorta şirketlerinden yiyen Vanlılar yüzde 200 oranında artan fiyatların şokunu atlatamazken bu kez de çözüm süreci sonrasındaki politika Van’ı üzdü… Sıfır riski kaybedince elini Van’dan çeken şirketler Van’daki sigorta acentelerini de zor duruma düşürdü. Halk da zora düştü, sigortacılar da…

 

 

Çözüm süreci bitti kentte zarar görmeyen hiç kimse kalmadı. İşte bunlardan bir tanesi de Sigorta Hizmetleri Aracılıkları oldu. Sürecin bitmesiyle birlikte poliçe alamayan sigortacılar ayrıca Sigorta Şirketleri tarafından kaskolarının önün kesilmesinden dolayı mağdur oldu. Tüm bunlara bir de fiyatların yüzde 200 eklenmesi gelince hem sigortacılar mağdur oldu hem inşaat müteahhitleri mağdur oldu hem de asgari ücretle bin TL maaş alan vatandaşlar ciddi sorunlar yaşamaya başladı.

 

BU TAVIR ŞİRKETLERE YAKIŞMIYOR!

2011 yılında yaşanan iki büyük deprem ardından 2015 yılındaki genel seçimlerin ardından son bulan çözüm süreci ile birlikte kentteki ekonomik sorunlar büyüdükçe büyüdü ve büyümeye devam ediyor. Hemen hemen tüm sektörlerin etkilendiği kentte, çözüm sürecinin bozulmasından sonra işlerinin yolunda olduğunu söyleyen bir kişi bulmak neredeyse imkansız. Elbette ki herkesin temennisi sürecin yeniden devam etmesi. Ancak bu beklentilere yanı sıra farklı beklentilerde var. İşte bu beklentilerden bir tanesi Sigorta Aracılık Hizmetleri’nden. 2011 yılında yaşanan depremlerden sonra trafik ve kasko dışındaki sigorta poliçelerini yapamadıklarını ifade eden Hacı Tugay Sigorta Aracılık Hizmeti Yetkilisi Hacı Tugay ayrıca, çözüm sürecinin bozulmasından sonra da bu sıkıntılarının devam ettiğini hatta kaskolarında önün kesildiğini ifade etti. Sigorta ve kasko fiyatlarının de hızlı bir şekilde yükseldiğini söyleyen Tugay artışın, gerek yaşanan çatışmalı süreç gerekse de hazine yardımlarından dolayı fiyatların geçen seneye göre yüzde 200 arttığını dile getirdi. Konuyla ilgili görüştüğümüz Van Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Necdet Takva ise Sigorta şirketlerinin çözüm sürecinden sonra Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgesine olan tavrını değiştirmesi gerektiğini söyledi.

 

 

TUGAY: FİYATLAR YÜZDE 200 ARTTI

Şehrivan Gazetesi olarak 2011 yılında yaşanan 2 büyük depremin ardından sorunlar yaşayan ve çözüm süreci ile birlikte işlerinde büyük düşüşler yaşayan Sigortacıların sıkıntılarını sizler için derledik. İlk olarak başta trafik sigortaları olmak üzere sigorta fiyatlarında tüm artışı Hacı Tugay Hizmetleri Aracılık yetkilisi Hacı Tugay ile görüştük. Fiyatların yüzde 200 arttığını ifade eden Tugay, “Geçen yıl ki fiyatlar ile bu yıl ki fiyatlar arasından yüzde 200’lük bir artış söz konusu. Sigorta şirketleri ile görüştüğümüzde bu artışın hazine yardımlarından kaynaklandığını belirtiyorlar. Yeni yönetmeliklerinin kendilerinin karşısına neler çıkaracağını bilmediklerinden kaynaklandığını ifade ediyorlar. 2016 yılı için bir düzenlemeye gidecekler. Fakat 2016 yılında da bu fiyatların çok altına düşüleceğini tahmin etmiyorum. Belki bundan sonraki süreçte ciddi artışlar olmayacak ama mevcut fiyatlarda insanları muhakkak zora sokacaktır. Türkiye’de asgari ücretin bin TL olduğu bir ortamda bir trafik sigortasını bin TL’ye yapmak insanları ister istemez zorlar.” İfadelerine yer verdi.

 

“ŞİRKETLER BÖLGEYE TEMİNAT VERMİYOR”

2011 yılında yaşanan depremler ile birlikte yaşanana sıkıntılara, şirketlerin bölgede sigorta teminatı vermeme probleminin başladığını söyleyen Tugay şöyle devam etti: “2011’de trafik ve kasko dışında poliçe yapamaz olduk. O dönemde sonra bizim kendi meslektaşlarımız içerisinde elde ettiğimiz rakamlar çok tatmin edici rakamlar değildi. Bizim trafik sigortası ile kasko dışında farklı branşlarda, farklı işler yapmamız gerekiyor ki para kazanabilelim. Sigorta şirketleri 2011 yılından sonra 2012’nin sonuna kadar hiç teminat vermediler. 2012 yılından sonra şirketler ile yaptığımız görüşmeler sonucunda önünü açmaya başladı. 2013 yılından sonraya kadar bu iyi gitti. Ancak bölgede yeniden olayların başlamasından sonra yeniden bir patlak verdi. Şirketler ‘Terör Teminatı’ndan dolayı bir takım sıkıntılar yaratmaya başladılar. Kaskolarda fiyatlar arttı, belki rakam olarak poliçe kestik ancak sayı olarak istediğimiz sayı yakalayamadık.”

 

 

TUGAY: İNŞAAT SİGORTALARI YAPILMIYOR

Çözüm sürecinin bozulmasından sonra poliçeler satamadıklarını ifade eden Tugay en büyük sorunun ise inşaat sigortalarında yaşandığını belirtti. Tugay, “Sonraki süreçlerde yeniden görüşmeler yaptık ancak bu sefer kaskolarında önü kesilmeye başlandı. Kaskolarda ‘Terör muafiyeti’ denilen muafiyetleri uygulanmaya başlandı. Bundan dolayı poliçeleri satmakta büyük sorunlar yaşadık. Bu insanlarda da büyük sorunlar yarattı. Ben bir teminat aldığımız zaman eğer ki muafiyetli bir teminat alıyorsam, zaten karşılaşacağım sorunda muafiyet altında kalırsa o zaman bu benim derdime çok çözüm olmayacaktır düşüncesi oluştu. Süreç bu şekilde devam etti, gel gitler oldu, çözüm sürecinin bitmesiyle burada olaylar ve çatışmalı süreç arttıkça, şirketler trafik ve kasko dışında hiçbir teminat vermemeye başladı. Trafik ve kaskolarda, özellikle kaskolar terör teminatı istiyorsan yüksek fiyatlar verilemeye başlandı. İş makinelerinin kaskoları yapılmamaya başlandı. En önemlisi de bu bölge inşaat sigortaları yapılmamaya başlandı.” Dedi.

 

“ÇOĞU SİGORTACI VE MÜTEAHHİT İFLASIN EŞİĞİNE GELDİ”

Sigortacılar olarak sadece kendilerinin değil, müteahhitlerin ve vatandaşlarında iş yapamadığını dile getiren Tugay, şu ifadelere yer verdi: “İnşaat sigortaları yapılmadığı zaman sadece bize değil müteahhitler için de ciddi bir sıkıntı oluşturdu. İhale konuna göre yaptığı işin poliçesinin yapılması zorunluluğu var. Bu yapılmadığı zaman müteahhit hak edişini alamıyor. Sigorta şirketleri bu teminatı vermeyince inşaat poliçeleri kesilmez oldu. Bunlar kesilmeyince, hak edişler alınamadı, buda yapılmayınca, biz yaptığımız işin bedelini alamadık. Onlar ödemelerini yapamayınca biz de paramızı alamaz olduk. İşler bu şekilde devam edince biz büyük sorunlar yaşamaya başladık. Bununla ilgili birçok arkadaşımız büyük problemler yaşadı. Yaşanan bu sıkıntılardan dolayı başta arkadaşlarımız olmak üzere, müteahhitlerin çoğu dönem dönem iflasın eşiğine kadar gitti. Yaşanan bu sıkıntılar için Ticaret ve Sanayi Odası ile yaptığımız görüşmede, ticaret odası aracılığıyla biz sigortacılar birliğine, TOBB’a ve hazineye yazılar yazdık. Gelen cevapta şu anda yine, bölgede yaşanan olaylardan dolayı teminat veremeyeceklerini, bunun yanı sıra sigorta şirketlerinin böyle bir mecburiyeti olmadığı için bunu veremeyeceklerini bize bildirdiler.”

 

TUGAY: KURUMLAR POLİÇE İSTİYOR

Müteahhitler için kurumlarla görüştüklerini dile getiren Tugay, “Müteahhitler için bu konuda bir çalışma yaptık ve gelen yazılar neticesinde kurumlar ile görüştük ve müteahhitlerin sorunları çözmek için bir şeyler yaptık. Bazılarında başarılı olduk, bazılarında ise başarısız olduk. Bazı kurumlar bu yazıyı kabul ederken bazıları ise illaki poliçe istedi ve bunu kabul etmediler. Halen bu sıkıntılar devam ediyorum. Umuyorum ki 2016’da yeni hükümetle birlikte bu sorunlar çözülür. Bölgedeki bir takım dengeler oluştuktan ve bir şeyler yerine oturduktan sonra umuyoruz ki bu sıkıntılar çözülür. 2016 için güzel şeylerin olacağını düşünüyoruz. Şirketlerin bu konuda bize gerekli destekleri vermediğini düşünüyorum, bu yüzden bu desteklerin verilmesini istiyoruz.” Şeklinde konuştu.

 

“UMUTLU OLMAYA DEVAM EDECEĞİZ”

2016 beklentilerini de gazetemize açıklayan Tugay son olarak şunları kaydetti: “2001 yılında az önce belirttiğim gibi büyük sorunlar yaşadık. Ancak biz 2011 yılından bu yana hep bir sonraki yılı bekledik. İşte 2012’de bir şeyler daha iyi olacak, şu sorunlarımız çözülecek diye bugüne kadar hep umutlu olduk. Bu şekilde 2015 yılına kadar geldik. Kendi adıma 2016 yılında eğer ki çözüm süreci tekrar başlar ve olaylar duruşa sorunlar çözülecektir. Beklentimiz her zaman güçlü bir hükümet, mecliste bulunan partilerinde de bu hükümete destek vererek gerekli adımlar atılırsa 2016 çok iyi geçecektir diye düşünüyorum. Tabi bu sadece umudumuz. Artık umutlar gerçekleşir mi bu konuda çok fazla ön görülü değilim. Çünkü sürekli 5 yıl içerisinde her yıl iç umutlu olduk ancak bu umut karşılık görmedi. Her zaman umutlu da yaşanamayacağını öğrendik, daha doğrusu bu bize öğretildi. Ama her şeye rağmen umut ediyoruz ki 2016 çok iyi geçer ve başta bölge olarak sektör olarak sorunlarımıza çare bulunur ve sıkıntılar biter.”

 

 

TAKVA: ŞİRKETLER TUTUMLARINI DEĞİŞTİRMELİ

Van Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Necdet Takva ise Sigorta şirketlerinin çözüm sürecinden sonra Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgesine olan tavrını değiştirmesi gerektiğini söyledi. Takva, “Depremden bu yana sigorta şirketleri buradaki sigortaları asgariye indi. Hem TOBB nezdinde hem de oda nezdinde biz yaşanan bu sorunla ilgili çalışmalar yaptık. Biz depremden son bu konuda büyük sıkıntılar yaşadık. Depremin dışında çözüm sürecinin de sona ermesinden sonra acentelere verilen sigortalar durdu. Acenteler bu anlamda şu an iyi gün dostu rolüne soyundular. Bunun için tepki gösterilmeli ve olması gereken olmalıdır. Bu konuda biz gerekli tüm yerlerle görüştük. Oda olarak sürekli bir tartışma içerisindeyiz. Bu konuda herkesin tavrı aynı olmalıdır. Acenteler bu konuda büyük mağduriyet yaşıyor. Acentelere büyük beklenti içindeler bunun için bizde çalışıyoruz. Vekillerin bu konuda çalışması ve meclis çatısı altında bir düzenleme yapması gerekiyor. Şirketler bu konuda Doğu ve Güneydoğu için farklı bir bakış açısı sergiliyor. Biz bu sorunu çözmek için çalışıyoruz ve bu sorunu çözeceğiz. Sigorta Şirketlerinin hem iyi günde hem de kötü günde insanların yanında olması gerekiyor.” Dedi.



ŞEHRİVAN GÜNCEL: ÖNDER ALTINAL – ÖZEL HABER

Editör: TE Bilisim