Gevaş İlçesinde bulunan Çok Programlı Anadolu Lisesinde kalan 200 öğrencinin hayatı hiçe sayılıyor. 2008 yılında SİT alanı olmasına rağmen yapımına izin verilen yurt binası 2011 yılında yaşanan depremlerde hasar gördü. Dönemin Kaymakamı, Belediye Başkanı ve İlçe Milli Eğitim Müdürlüğünün raporlarına ragmen yurt binası yıkılmadı. 200 öğrencinin barındığı yurt hasarlı olmasına ragmen hala kullanılmaya devam ediyor. Tarihi Halime Hatun Kümbeti'nin bulunduğu alana yapılan yurt binası Kümbet’in siluetini bozduğu gerekçesiyle de birçok kez tepki gösterildi. Depremlerin yaşandığı bu günlerde yurt binasının hasarlı olması yeniden gündeme getirilirken, öğrenciler ise büyük tehlike altında.

 

 

YIKTIRILMASI RAPORLARA YANSIDI

Gevaş İlçesi'nde bulunan ve Selçuklular tarafından 700 yıl önce yaptırılan Halime Hatun Kümbeti'nin bulunduğu SİT alanına 2008 yılında yapılan öğrenci yurdu, silueti bozduğu gerekçesiyle birçok kez tepkiyle karşılandı. Tepkiler üzerine Çok Programlı Anadolu Lisesi öğrencilerinin kaldığı yurt binasının yıkımı için belediye ve Milli Eğitim müdürlüğü arasında defalarca yazışmalar yapıldı. Ancak tüm yazışmalara rağmen sonuç alınamayınca, yurt binası yıkılamadı. 2011 yılında yaşanan depremlerde hasar gören yurt tehlike saçmaya devam ediyor. 2011 yılındaki depremlerin ardından İstanbul Teknik Üniversitesi Deprem Mühendisliği ve Afet Yönetimi Enstitüsünce hazırlanan raporda binanın güçlendirilmesine karar verildi. Hazırlanan raporlarda güçlendirmenin maliyeti yüksek olduğu için yurt binasının başta yere taşınması öngörüldü.

 

 

DEPREMDE YIKILABİLİR!

Yurt binasının durumunu bilen ve defalarca müdahalede bulunan Gevaş Belediye Başkanı Sinan Hakan göreve başlar başlamaz buranın hasar durumuyla ilgili yeni bir çalışma başlattı. 2014 yılı Ağustos ayında İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü’ne sunulmak üzere bir rapor hazırlayan Başkan Sinan Hakan hazırladığı raporda, “Çok Programlı Lise Kız ve Erkek öğrenci yurt binasının Halime Hatun Kümbeti’nin ve tarihi alanın siluetini büyük ölçüde bozacak bir görünüm arz ettiği herkesin malumu olup son dönemde ulusal basına da sıkça konu olmaktadır.” Dedi.

 

 

KULLANILMAZ HALE GELMİŞTİ AMA…

Başkan Hakan raporda ayrıca yaptıkları araştırmalarda mevcut binanın 2011 depremlerinde hasar gördüğünü ve güçlendirilmesi için raporlar hazırlandığını belirtti. Raporun son kısmında ise en önemli nokta olan hasar durumuna yer verildi. Raporda, “Bu yurt binası belediyemiz tarafından da ruhsatlandırılmamıştır. Olası bir deprem durumunda ciddi olumsuzluklara mahal verebileceği görülmüştür. Ayrıca yerinde yapılan incelemelerde de binanın kısmen kullanılamaz hale geldiği müşahede edilmiştir.” Denildi.

 

 

MİLLİ EĞİTİM DE YIKILMASINI İSTEDİ

İlçe Milli Eğitim Müdürlüğüne sunulmak üzere hazırlanan rapor tamamlanırken, İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü de bu yurt binasıyla ilgili ayrı bir rapor hazırlayarak Gevaş kaymakamlığına sundu. İlçe Milli Eğitim Müdürlüğünün hazırladığı raporda da, yurt binasının 2011 yılında yaşanan depremlerde hasar gördüğü, tarihi Halime Hatun Kümbeti’nin siluetini bozduğu, SİT alanında olduğu ve ruhsatsız olduğu belirtildi. Hazırlanan raporun son kısmında da şu ifadelere yer verildi: “2011 yılında bölgede yaşanan depremde hasar gören yurt binası mevcut durumlar göz önüne alındığında güçlendirme ve onarımın yapılması mümkün bulunmamaktadır. Yukarıda belirtilen tüm hususlar dikkate alındığında mevcut olan yurt binasının ivedilikle yıkılarak, okul bahçesinde daha uygun bir yere yeni yurt binasının yapılması gerektiği kanaat ve sonucuna varılmıştır.”

 

 

TÜM RAPORLARDA YIKTIRILMALI DENİLDİ…

Sonuç itibariyle hazırlanan tüm raporlan Gevaş kaymakamlığına gönderilerek gerekenin yapılması istendi. Dönemin ilçe kaymakamı da bu konuda tüm raporları değerlendirerek Valilik makamına yazı yazdı. İlçe kaymakamlığı tarafından yazılan yazıda ise, Yurt binası 200 öğrenci kapasiteli olarak hizmete açıldığı, 2011 yılında yaşanan depremler sonrası yapılan incelemelerde pansiyon binasının hasar gördüğü belirtildi. Ayrıca binanın Halime Hatun Kümbeti’nin siluetini bozması nedeniyle yıkılarak daha uygun bir alana yeni bir binanın yapılmasının 2015 yılı yatırım programı içerisine alınmasını istedi. Tüm bu gelişmeler yaşanırken, 2015 yılından bu yana defalarca habere de konu olan bu yurt binasıyla ilgili bir adım atılmadı.

 

 

HAKAN: HEM TEHLİKELİ HEM ZARAR VERİYOR

Van Kültür ve  Koruma Bölge Kurulu, Halime Hatun Türbesi’nin anıt olarak tescil edilmesine ve 1. grup yapı olarak belirlenmesine de karar verdi. Yaklaşık 2 yıl önce alınan karar ile Yurt binasının da olduğu alan, ‘Halime Hatun Kümbeti Korunma alanı’ ilan edildi. Tüm bunlar yaşanırken, Gevaş Belediye Başkanı Sinan Hakan da yurt binasının yıktırılması için büyük çaba sarf ediyor. Hem tehlikeli olan hem de tarihi Kümbet’in siluetini bozduğu gerekçesiyle defalarca girişimde bulunmasına rağmen bir sonuç alınamadı. Gevaş Belediye Başkanı Sinan Hakan yaptığı açıklamada, ilçe için büyük önem taşıyan yurdun ilgili yöneticilerin yanlış kararlarından dolayı yanlış yere yapıldığını ve bu nedenle tarihi değerin siluetine zarar verdiğini söyledi.

 

OLASI DERPEMDE FELAKETE YOL AÇAR

Gazetecilerin defalarca dile getirdiği ve tarihi Kümbetin siluetini bozduğu ifade edilirken, asıl tehlikenin dile getirilmemesi ise dikkat çekici ayrı bin nokta. 200 öğrencinin kaldığı yurt binası 2011 yılında yaşanan depremlerde büyük hasar gördü. Deprem sonrası gerek raporlarla gerekse de gözle görülür bir şekilde hasarlı olduğu tespit edilen yurt binasıyla ilgili adım atılmazken, yurtta kalan öğrencilerin hayatı tehlike altında. Tüm raporlarda acilen yıktırılması gerektiği açıkça görülürken, konunun tarafları sessizliğini koruyor. Geçtiğimiz hafta içerisinde Gevaş merkezli yaklaşık 10 deprem meydana gelirken, yurt binasının yıkılmak üzere olması tehlikenin boyutunu gösteriyor. Olası bir depremde büyük felaketlere yol açabilecek bu yurt binasının yıktırılması gerekiyor.

 

 

VATANDAŞLARDAN BÜYÜK TEPKİ

Tarihi ve turistlik yerleri ziyaret eden vatandaşlar Halime Hatun Kümbeti’ne saygısızlık yapıldığını ifade ederek, “Van’da siyasilerin ve yöneticilerin betonlaşma karşısındaki duyarsızlığına bir anlam veremedik. Tarihi bir yapının yanına beton bina yapılmış ama kimse ses çıkarmamış. Van halkı bu tür olaylara izin vermemelidir. Van’a ve Gevaş ilçesine, tarihi yapıya yazık olmuş. Bu binanın hasarlı olduğunu da duyduk madem hasarlı bir an önce yıktırılmalıdır. Bina içerisinde kalan insanların hayatı tehlikeye atılmamalıdır. Bina zaten yanlış yere yapılmış bir de hasarlı olduğu ortaya çıktı. Yetkililer bin an önce buranın yıkımı gerçekleştirmelidir. İnsanların canı tehlikeye atılmamalıdır.” Dedi.


ŞEHRİVAN ÖZEL: ORHAN AŞAN

Editör: TE Bilisim