Yüksek trafik sigortası primleri nedeniyle sigortasız araç sayısında büyük artış yaşanıyor. Trafikte büyüyen tehlikeye karşı hükümet harekete geçiyor.

 

Ekonomiden Sorumlu Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, zorunlu trafik sigortası primlerindeki artışa ilişkin, "Kasko ile zorunlu trafik sigortası birleştirilebilir mi veya kasko yapana zorunlu trafik sigortası yükümlülüğü kaldırılabilir mi, bu hususu çalışacağız" dedi. Şimşek, Orta Vadeli Program'ın (2016-2018) açıklandığı Kalkınma Bakanlığı Konferans Salonu'ndaki toplantının ardından gazetecilerin gündeme ilişkin sorularını yanıtladı. 

 

BES'E OTOMATİK KATILIM ÇALIŞMALARI

Yurt içi tasarrufları artıracak ilave ne tür tedbirlerin bulunduğun sorulması üzerine Şimşek, bireysel emeklilik sisteminde otomatik katılım hususunu çalıştıklarını, bunun en önemli unsurlardan biri olabileceğini bildirdi. Burada yine gönüllük esasının devam edeceğine işaret eden Şimşek, ancak herkes otomatik olarak katılacağını, bunun önemli bir husus olduğunu söyledi. Şimşek, "Bir diğer husus da hükümet programımızda zaten yerini buldu, hatta bazıları konusunda ikincil düzenlemeleri yaptık. Çeyiz hesabı gibi, konut edindirme anlamında yapılacak tasarruflara katkı anlamında zaten yine bir takım adımlar attık, atıyoruz. İstihdam oranındaki artış bağımlılık oranını aşağıya çekerek, hane halkının tasarruflarına olumlu etkide bulunabilecektir" dedi.

 

Büyüme vizyonunu ortaya koyarken en önemli etkinin iç talepten geleceğine dikkati çeken Şimşek, gelirler politikasınıniç talebi destekleyici olduğunu belirtti. BES'e katılımların ne düzeyde olduğunun sorulması üzerine de Şimşek, bireysel emeklilik sisteminin büyük bir "başarı hikayesi" olduğunu belirterek, 2013'ten sonra büyük bir ivme kazandığını, katılımcı sayısının 6 milyonu bulduğunu, fon miktarının da 50 milyar liralara  dayandığını kaydetti. Şimşek, bunu daha ileriye taşımaları gerektiğini söyledi.

 

 

ZORUNLU TRAFİK SİGORTALARI KONUSU KONUŞACAĞIZ

Zorunlu trafik sigortasına ilişkin soruya yönelik olarak Şimşek, geçmişte hasarı olan araç sahiplerinin trafik primlerinde yüksek bir artışın söz konusu olduğunu ifade etti. İkinci olarak bedeni hasarların tahmini konusunda belirsizlikler bulunduğuna işaret eden Şimşek, bunun da prim artışlarındaki diğer önemli bir faktör olduğunu söyledi. Şimşek, "Kasko ile zorunlu trafik sigortası birleştirilebilir mi veya kasko yapana zorunlu trafik sigortası yükümlülüğü kaldırılabilir mi, bu konu, bunlar yapısal bir çerçevede Hazine Müsteşarlığı tarafından çalışılır, biz de bu konulara bakarız. Dolayısıyla bu hususu çalışacağız diyelim bu aşamada" ifadelerini kullandı.

 

KIDEM TAZMİNATI

Kıdem tazminatına yönelik bir soru üzerine de Şimşek, "Kıdem tazminatı olsun, iş gücü piyasası reformunun tamamı olsun, bunlar hakikaten Türkiye için önemli reformlardır. Tabii ki bütün kesimlerle istişare içerisinde, elimizden geldiğince uzlaşma içerisinde bu reformları hayata geçirmek istiyoruz ama bu ülkede istihdamın artması lazım, bu ülkede bütün işçilerimizin kıdem tazminatı hakkının garanti altına alınması lazım. Ben bu konuyu bu çerçeveden görüyorum" değerlendirmesinde bulundu.

Editör: TE Bilisim