ŞEHRİVAN HABER: UĞURCAN DEMİR

Kapladığı 3 bin 713 kilometrekarelik yüzölçümüyle Türkiye'nin en büyük gölü olan Van Gölü'nde yaşanan kirliliğin önlenmesi ve gelecek nesillere daha temiz bırakılması amacıyla başlatılan çalışmalar devam ediyor. Geçtiğimiz günlerde Resmi Gazete’de yayımlanan karar ile Van Gölü ve Çevresi ‘Doğal Sit-Sürdürülebilir Koruma ve Kontrollü Kullanım Alanı’ olarak tescillendi. Kararın ardından sit alanı içerisinde kalan bölgelerde herhangi bir faaliyet ve yapılaşmanın olup olmayacağı merak konusu olurken, Van Valiliği’nden konuyla ilgili açıklama geldi. Van Valiliği’nden yapılan açıklamada, “Kamuoyunda sit alanı içerisinde kalan bölgelerde herhangi bir faaliyet ve yapılaşma olamayacağı yönünde yanlış algı oluşmuştur” denilerek sit alanı içerisinde kalan bölgelerde ilgili Belediyeler tarafından Koruma Amaçlı İmar Planı yapılacağı belirtildi.

“SİT ALANI İÇERİSİNDE KALAN BÖLGELERDE HERHANGİ BİR FAALİYET VE YAPILAŞMA OLAMAYACAĞI YÖNÜNDE YANLIŞ ALGI OLUŞMUŞTUR”

Van Valiliği’nden yapılan açıklamada, “Van Gölü barındırdığı siluet, jeolojik ve ekolojik değerlerin korunması-geliştirilmesi ve gelecek kuşaklara aktarılması amacıyla Sürdürülebilir Koruma ve Kontrollü Kullanım Alanı olarak tescil edilmiştir. Van Gölü’nün doğal sit olarak tescil kararı, 1 No.lu Cumhurbaşkanlığı Kararnamesinin 109/2 Maddesine göre 21.07.2022 tarih ve 4157995 sayılı Bakanlık Makamı Olur'u ile onaylanmış olup 30.07.2022 tarih ve 31908 sayılı Resmi Gazetede yayımlanmıştır. Van Gölü Doğal Sit Alanı, koruma statüsü en düşük olan “Sürdürülebilir Koruma ve Kontrollü Kullanım Alanı” olarak tescil edilmiştir. Ancak kamuoyunda sit alanı içerisinde kalan bölgelerde herhangi bir faaliyet ve yapılaşma olamayacağı yönünde yanlış algı oluşmuştur” denildi.

“BELEDİYELER TARAFINDAN KORUMA AMAÇLI İMAR PLANI YAPILACAKTIR”

Açıklamada, “Alanın doğal yapısı, ekolojik değerleri, silueti, doğal peyzajı ve benzeri ayırt edici özellikleri göz önünde bulundurularak gerçekleştirilmek istenen faaliyetlerin niteliğine ve içeriğine yönelik olarak Koruma Amaçlı İmar Planındaki fonksiyonlara göre Van Tabiat Varlıkları Bölge Komisyonu tarafından yapılacak değerlendirme neticesinde düşük yoğunluklu faaliyetlere imkan tanınmaktadır. Sit alanı içerisinde kalan bölgelerde ilgili Belediyeler tarafından Koruma Amaçlı İmar Planı yapılacaktır. Koruma Amaçlı İmar Planı ile beraber sit alanı içerisinde kalan tüm bölgelerde ilgili tanımlar ve yapılaşma koşulları belirlenecektir. Dolayısı ile yeni yapılacak uygulamalar Koruma Amaçlı İmar Planına uygun olarak yapılacaktır” diye belirtildi.

“DOĞAL GÜZELLİKLERİN BOZULMASINA YÖNELİK HERHANGİ BİR FAALİYETE MÜSAADE EDİLMEYECEKTİR”

Son olarak açıklamada, “Sonuç olarak alanda Koruma Amaçlı İmar Planındaki yapılaşma koşullarına uygun olması ve Van Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Komisyonu’nun uygun görüş vermesi şartıyla kontrollü olarak kullanıma ve yapılaşmaya izin verilebilecektir. Alanda Sürdürülebilir Koruma ve Kontrollü Kullanım Alanı koruma statüsü kazandıran doğal güzelliklerin bozulmasına yönelik herhangi bir faaliyete müsaade edilmeyecektir” denildi.

Editör: TE Bilisim