Halkların Demokratik Partisi (HDP) Van Milletvekili Özdal Üçer Saray Kaymakamı Ahmet Can Pınar’ı İçişleri Bakanı Efkan Ala’ya şikayet etti. Üçer İçişleri Bakanı Ala’nın cevaplaması için TBMM’ye soru önergesi verdi. Üçer verdiği soru önergesinde Kaymakam Pınar’ın görevini aksi bir tutum içerisinde yerine getirdiğini belirtti.

HDP Van Milletvekili Özdal Üçer’den Saray Kaymakamı Ahmet Can Pınar ile ilgili İçişleri Bakanı Efkan Ala’ya soru önergesi verdi. Üçer verdiği soru önergesinde “Bilindiği üzere Mülki İdare yapısı bakımından valilik makamı illerde devletin temsilcisi iken kaymakamlar ilçelerde hükümeti temsil etmektedir. Bu hukuksal duruma rağmen yerel alanda kaymakamlar daimi suretle devletin uzantısı ve yereldeki temsilcisi olarak görülmektedir. Bu nedenle (idarenin tarafsızlığı ilkesi gereği) kaymakamların her açıdan yansız, adil ve eşitlikçi bir yönetim anlayışı doğrultusunda davranmaları gerekmektedir. Bu zorunluluğa rağmen Van İli Saray İlçesi Kaymakam’ının tutum ve davranışları konusundaki iddialar ve Saray Halkı tarafından dile getirilen şikayetler, söz konusu kaymakamın görevini aksi bir tutum içerisinde yerine getirdiği yönündedir. İlçe kaymakamının siyasi temsilcilikleri hiçe sayan tutumu ile kendi mahiyetindeki kurum müdürlerini (neredeyse çalışamaz hale getirecek şekilde) baskı altına alması ve bu yolla hizmet sunumunu engellemeye çalışması, bu iddiaların en önemli olanlarıdır. Ayrıca kaymakamın bu yönetim anlayışında milliyetçi hissiyatların başat bir role sahip olduğu yönündeki değerlendirmeler yine diğer önemli bir iddiadır.” Dedi.

‘SORUŞTURMA BAŞLATILDI MI?’

Üçer verdiği önergede Bakan Ala’nın cevaplamasını istediği soruları ise şöyle sıraladı:
1-Bakanlığınızın ilgili birimlerine bu iddialarla ilgili herhangi bir şikayet gelmiş ve bu nedenle Kaymakam hakkında idari bir inceleme/soruşturma başlatılmış mıdır? Başlatılmış ise bu teftişin sonuçları nelerdir?
2-Başlatılmamışsa; böyle bir soruşturma başlatmayı düşünmekte misiniz?
3-Söz konusu kaymakam daha önceki görev yerlerinde benzeri iddialar nedeniyle herhangi bir soruşturma geçirmiş midir? Varsa açıklayınız.
4-Bu iddialar doğru ise; kaymakamın idare hukuku açısından uğrayacağı müeyyide nedir? Ayrıca böyle bir tutumun cezai sorumluluk kapsamındaki karşılığı ne yöndedir? Açıklayınız. 

Editör: TE Bilisim