Avrupa Birliği Türkiye Delegasyonu Başkanı Büyükelçi Jean-Maurice Ripert, beraberindeki Yunanistan, İrlanda, İngiltere, Belçika, Çek Cumhuriyeti, Bulgaristan, Slovenya, Fransa, Lüksemburg, Romanya, Avusturya, Slovakya, Litvanya, Finlandiya, Hırvatistan, Polonya ve Letonya Büyükelçileri ile Van Belediye Başkanı Bekir Kaya’yı makamında ziyaret etti. Misafirleri kapıda karşılayan Kaya, daha sonra büyükelçilerle bir saatlik bir görüşme gerçekleştirdi.

 

“SİZİ İYİ GÖRMEK NE GÜZEL BAŞKAN”

 

Büyükelçiler adına konuşan Avrupa Birliği Türkiye Delegasyonu Başkanı Büyükelçi Jean-Maurice Ripert, 18 büyükelçinin Van’a geldiğini ve ilk olarak Van Belediyesi’ni ziyaret ettiklerini söyledi. Her yıl böyle geziler yaptıklarını aktaran Maurice Ripert, “Van’ın geçirmiş olduğu zorlu günler sonunda burada olmak bizim için çok önemli. Türkiye’nin doğusunu ziyaret etmek çok önemli. Geçen yıl Van’a ziyaret gerçekleştirmiştik. O günden bu yana mümkün olmadı. Sizi iyi durumda ve şehri iyi durumda görmek, yine size görevinizin başında görmek bizi memnun etti” dedi.

 

KAYA: SÜREÇ İYİ GİDİYOR

 

Ziyaretten duyduğu memnuniyeti dile getiren Kaya, kendilerini Van’da konuk etmekten büyük bir mutluluk duyduğunu söyledi. Türkiye’de bir süredir farklı bir sürecin yaşandığına dikkat çeken Kaya, “Bu süreç şu an itibarıyla iyi gidiyor. Van Belediye Başkanı olarak sizlerin de bu sürece desteklerini bekliyoruz. Bu süreci destekleyeceğinizden de bir şüphemiz yoktur. Kürt sorunu çok uzun bir geçmişi olan bir sorun. Cumhuriyet'in kurulması ile birlikte uygulanan asimilasyon, inkar ve yanlış politikalar sonucu bu sorun çok karmaşık bir hale geldi. 1970-1980 yıllarında uygulanan politikalarla birlikte demokratik siyaset imkanı bulamayan Kürtler, silahlı mücadeleye başvurdu. Daha sonra bu ülkede yıkımlar ve acılar yaşandı. Çok memnuniyet verici bir durum var ki o da, Kürtler artık silahlı mücadeleyi devreden çıkarmayı ve bunun yerine demokratik siyaseti, demokratik yollarla sisteme karşı çıkmayı tartışıyor. Bir daha silaha dönmeme gibi bir irade var. Bu mutluluk vericidir” dedi.

 

“SİYASETİN BU SÜREÇTE DAHA CESUR DAVRANMASI GEREKİYOR”

 

Hala bu sürecin başında olduklarını aktaran Kaya; barış konusunda, sorunun çözümü konusunda hala algı farklılığının olduğunu söyledi. Gerek merkezi hükümet gerek Kürt tarafı gerekse de Türkiye’nin doğu ve batısı arasında hala barış konusunda algının ortaklaşmadığını belirten Kaya, "Biraz zaman gerekiyor. Bu konuda siyasetin daha cesaretli davranması lazım. Bu algıyı da ortaklaştırmamız gerekiyor. Bir tarafın silahlı güçlerini çekmesiyle bu sorunun çözülemeyeceğini biliyoruz ancak Kürtler bu konuda daha bilinçli, daha dikkatli davranıyor. Hükümetin bir kanadında ya da halen kamuoyunun bir kısmında sadece silahlar susarsa sorunun hallolacağını düşünüyorlar. Dolayısıyla bu tür hususları da ortadan kaldırmak için zaman gerektiğini düşünüyoruz. Doğal olarak siyasetin daha cesur davranması gerekiyor bu konuda. Bu konuda destek istememizin nedeni de siyaseti daha cesur olmaya teşvik etmektir” diye konuştu.

 

“BÖLGEDE SÜRECE DESTEK YÜZDE 100’DÜR”

 

Bölgede sürece desteğin yüzde 100 oranında olduğunu söyleyen Kaya, “Kuşkulu bile olsalar, Kürt cephesinin çok kararlı olduğunu ve bu sürece destek verdiğini biliyoruz. Bu konuda bir problem yok. Belki de en büyük kazancımız çocukları askerde ve dağda olan aileler, ‘Artık çocuklarımızın cenazeleri gelmeyecek’ rahatlığına kavuşmak üzereler. Şüphesiz bu süreç ekonomik ve sosyal açıdan tüm Türkiye’ye yarayacak bir süreçtir” dedi. Görüşmenin ardından Avusturya Büyükelçisi Kaya’ya bir müzik CD’si, İrlanda Büyükelçisi ise Avrupa Birliğini temsil eden bir kravat hediye etti. Büyükelçiler daha sonra belediyeden ayrıldı.

Editör: TE Bilisim