E-posta, Facebook'un Avrupa, Ortadoğu ve Afrika'daki halkla ilişkiler personeline yönelikti ancak yanlışlıkla 8 Nisan'da Belçika'nın Data News gazetesine gönderildi. Sosyal medya şirketi, yalnızca güvenlik sorununa odaklanmak yerine, sorunu 'normalleştirmek' için gelecekteki sızıntıları bir 'sektör sorunu' olarak göstermeyi planlıyor.

106 ülkeden kullanıcıların verilerini içeren sızıntı, 2019'da meydana geldi.Bir bilgisayar korsanı forumuna gönderilmeden önce, veritabanı muhtemelen bu bilgilerden yararlanan çeşitli siber suçlular tarafından özel olarak satıldı. Verileri kamuya sızdırılan kullanıcılar arasında Facebook'un kurucusu ve CEO'su Mark Zuckerberg ile platformun kurucu ortakları Chris Hughes ve Dustin Moskovitz vardı.

Yazışma sızıntısına yanıt olarak, bir Facebook şirketi sözcüsü MailOnline'a şunları söyledi: "Kullanıcıları veri çalma konusunda eğitmeye devam etmeye kararlıyız. "İnsanların endişelerini anlıyoruz, bu yüzden iznimiz olmadan Facebook'tan bilgi almayı zorlaştırmak ve bu tip olayların arkasındaki insanların peşine düşmek için sistemlerimizi güçlendirmeye devam ediyoruz."

"Bu nedenle, bu mücadele için önemli kaynaklar ayırıyoruz. Bu zorluğun hep bir adım önünde olabilmemiz için yeteneklerimizi geliştirmeye devam edeceğiz." Data News tarafından yayınlanan iç yazışma, Facebook'un gelecekte benzer ihlallerle başa çıkmak için amaçlanan halkla ilişkiler stratejisini ortaya koyuyor.

E-postada, "Uzun vadede daha fazla veri çalma olayı bekliyoruz ve bunu bir sektör sorunu olarak göstererek, bunun düzenli olarak gerçekleşmesini normalleştirmek önemlidir" ifadesi yer aldı. "Ekip, bunu yapmak için önümüzdeki haftalarda güvenlik çalışmalarımız hakkında daha geniş bir şekilde konuşan ve burada yaptığımız iş hakkında daha fazla şeffaflık sağlayan bir takip yazısı öneriyor."

"Bu çalışma umuyoruz ki bu olayın devam edeceği gerçeğini normalleştirmeye yardımcı olur ve belirli olaylar hakkında şeffaf olmadığımız yönündeki eleştirilerden bizi korur." E-posta ayrıca, olayın medyadaki kapsamı azalmaya devam ettiği sürece Facebook'un sızıntıyla ilgili daha fazla yorum yapmamayı planladığını da ortaya koydu.

Data News, veri ihlali ile ilgili daha fazla bilgi için Facebook'a ulaştıktan sonra notun yanlışlıkla gönderildiğini söyledi. Facebook, MailOnline'a bu ayın başlarında sızdırılan verilerin 'daha önce 2019'da bildirildiğini ve Ağustos 2019'da düzeltildiği' bilgisini verdi. Ancak Data News, Facebook'un 2017'de etik bilgisayar korsanı Inti De Ceukelaire tarafından konuyla ilgili olarak uyarıldığını ve o sırada güvenlik açığını çözmediğini belirtti.

Facebook'un PR ekibi, veri çalma işleminin benzer sosyal medya platformlarında da uygulanabileceği konusunda yanılmıyor.Örneğin Facebook sızıntısından kısa bir süre sonra, 500 milyon LinkedIn hesabından alınan verilerin ve ses tabanlı sosyal platform Clubhouse'daki 1,3 milyon profilin de internette dolaştığı ortaya çıktı. Bununla birlikte, bu olaylarla Facebook sızıntısı arasındaki fark, diğer uygulamaların zaten halka açık olan verileri içermesidir. Ancak Facebook'un durumundaki sorun, sitedeki yalnızca 'arkadaşlar' arasında paylaşılacak olan verilerin üçüncü şahıslar tarafından görülebilmesine izin veren, sistemlerindeki bilinen ancak kapatılmamış boşluktu.

Editör: TE Bilisim