Van'da soba ustalığı yapan 72 yaşındaki Nihat Atacan, makine teknolojisindeki gelişme doğalgazın yaygınlaşmasıyla kaybolmaya yüz tutan mesleğini yaşatıyor.

 

Kent merkezinde kendisine ait atölyede yaklaşık 50 yıldır sobacılık yapan Atacan, şimdiye kadar meslekte 20 usta yetiştirdi. Atacan, yaptığı açıklamada, mesleğinin teknolojinin gelişmesi ve doğalgazın yaygınlaşmasıyla kaybolmaya yüz tutmaya başladığını belirterek, buna karşı direndiğini anlattı.

 

Teknolojideki alternatifler geliştikçe sobacılığın da unutulmaya yüz tuttuğunu belirten Atacan, "Mesleğe ilk başladığımız yıllarda şimdiki teknoloji yoktu. El makaslarıyla sacları keserek sobalara hayat veriyorduk. Şimdi ise elektrikli makinelerle yapıyoruz. Geçmişte yaptığımız işe her kesimden rağbet vardı. Şimdilerde ise sadece kırsal kesimdeki vatandaşlar soba alıyor." dedi.

 

Atacan, Van'da kış mevsiminin oldukça soğuk geçtiğini ama artık sadece doğalgaz kullanamayan ve fabrikasyon soba almaya gücü yetmeyenlerin kendilerinden soba aldığını dile getirerek, şunları söyledi: "Kış aylarında soba, kova, ızgaralı ve ızgarasız sobalar imal ediyoruz. Yaz aylarına girdiğimizde ise semaver, mangal, şiş gibi piknik malzemeleri imal ederek toptan ve perakende olarak satıyoruz. Vatandaşlar bin lira değerindeki sobayı almaya gücü yetmediği için alamıyor. Gelip bizden 100 liralık sobayı alıp kışını geçiriyor. Hem ısınıyor hem de ihtiyaçlarını sağlıyor. Yemeğini, çayını soba ateşinde yaparak kışı bu şekilde geçiriyor." 

Editör: TE Bilisim