Sabah saatlerinde incelemelerde bulunmak için Van'a giden İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, kentte geçtiğimiz gün ortaya çıkan kaçak göçmen faciasıyla ilgili açıklamalarda bulundu.

Soylu, Van Gölü'nde yaşanan dramla ilgili şunları söyledi:

"55-50 KAÇAK GÖÇMENİN BULUNDUĞU DEĞERLENDİRİLİYOR"


"Van Gölü'nde teknede kaçak göçmenler olduğu ihbarı üzerine arama çalışmaları başlatıldı. Medeni Akbaş kendisinin yüzerek kurtulduğunu bir çiftlikten arayarak bildirdi. Medeni Akbaş'ın çelişkili ifadeleri oldu. Teknede 55- 60 kişilik kaçak göçmenin olduğu bilgisine ulaşıldı. Bunun üzerine çalışmaları hemen başlattık. AFAD ve diğer arama birimleri harekete geçti. Dün itibari ile 5 kişinin hayatını kaybettiğini belirtmiştik. Ancak bu sayıda maalesef artış meydana geldi. Bu sabah bu sayı 6 oldu.

"TEKNENİN 11-12 METRE DERİNLİKTE OLDUĞU DÜŞÜNÜLÜYOR"

Arama çalışmaları için ek cihazlar geldi. İlgili arama birimlerimizin tespiti var. Teknenin 11-12 metre derinlikte olduğu düşünülüyor. Ankara'dan Row cihazı (su altı görüntüleme cihazı) getirildi. Bir iç gölde ilk kez böyle bir batık arama çalışması gerçekleştirdik. Ciddi bir göç baskısı ile karşı karşıyayız. 2017 yılında 175 bin kaçak göçmen yakaladık.

"SALGINA RAĞMEN 20 BİN CİVARINDA GÖÇMEN BASKISI YAŞADIK"

Geçen yıl 454 bin kaçak göçmen yakaladık. Salgın olmasına rağmen 20 bin civarında göçmen baskısı yaşadık. Bunun 16 bini sınırlardan alınmadı. Yaklaşık 4 bin 500 kişi sınırları geçtiler, güvenlik güçlerimiz tarafından engellendi"


NE OLMUŞTU?


Van'da, 4 gün önce göle açılan bir teknenin kaybolduğu ihbarı üzerine başlatılan arama çalışmalarında yabancı uyruklu oldukları değerlendirilen 5 kişinin cansız bedenine ulaşılmıştı.

Valilikten yapılan açıklamada, Gevaş ilçesine bağlı Altınsaç Mahallesi'nden 27 Haziran Cumartesi saat 22.00 sularında kendi tekneleriyle Van Gölü'ne açılan 2 kişiden uzun süre haber alınamaması üzerine kayıp ihbarının yapıldığı belirtilmişti.

İl Emniyet Müdürlüğü ve İl Jandarma Komutanlığınca havadan ve karadan tüm imkanların seferber edilerek arama-tarama faaliyeti başlatıldığı bildirilen açıklamada, söz konusu çalışmalar sonucunda düne kadar yabancı uyruklu oldukları değerlendirilen 5 kişinin cansız bedenine ulaşıldığı aktarılmıştı.


Açıklamada, bölgede havadan ve gölden arama çalışmalarının tüm imkanlar seferber edilerek çok yönlü devam ettiği vurgulanmıştı.

Editör: TE Bilisim