Ömer ALTINAL - ŞEHRİVAN


 Van’daki kötü gidişat ve geçtiğimiz hafta yaşanan Kobanî eylemleri sırasında sessiz kaldıkları gerekçesiyle eleştirilen Van’daki STK’lardan gecikmeli de olsa huzurdan yana sağduyu çağrısı geldi. 100 STK’nın katılacağı söylenen fakat 39 imza ile yapılan barış çağrısında bölgedeki olaylar konusunda hem siyasi partiler hem de kentin dinamikleri sükûnet ve metanete davet edildi.

Van’da ve bölgede geçtiğimiz hafta gerçekleştirilen Kobanî eylemleri sonrasında yaşanan olayların yankıları sürerken bölgedeki önemli kurum ve kuruluşlardan sağduyu çağrısı gelmeye devam ediyor. Özellikle olayların çığırından çıkması ve provokasyon söylemlerinin artmasından sonra barış çağrıları artarken Van’da uzun süredir kentin sorunları noktasında konuşmadıkları için eleştirilen STK’lar da barıştan yana taraf oldu. 100 STK’nın katılacağı kapsamlı bir açıklama olacağı duyrulmasına rağmen 39 STK’nın imzasının bulunduğu açıklamada toplumdaki tüm önde gelen isimlere sükûnet ve barış çağrısı yapıldı. Açıklamayı Mazlum-Der Şube Başkanı Yakup Aslan okurken, açıklama imza atan bazı STK temsilcileri de açıklamada hazır bulundu.

Van TSO önünde yapılan sağduyu çağrısını okuyan Mazlum-Der Van Şube Başkanı Yakup Aslan, geçtiğimiz haftalarda yaşanan olayların ardından bu çağrıyı yapma gereksinimi hissettiklerini belirterek Diyarbakır’da başlayan bu çağrıları da önemsediklerini ve Van’da da sağduyu talebiyle bir araya geldiklerini belirtti. Aslan ilk olarak Kobanî’de yaşanan insanlık dramıyla ilgili bölümleri okuyarak; “Bildiğiniz gibi son birkaç günde hepimizi derinden sarsan, tehlikeli bir sürece tanıklık ettik. Kobanê’de IŞİD örtüsü altında bölgedeki ırkçı rejimlerin rengini veren saldırıların devamında dip sarsıntıları her tarafta hissedilmeye başlayan ruhsal kırılma, hiç kimsenin tahmin edemeyeceği bir infiale dönüştü. Barış sürecinin ağırdan alınması ve özellikle Kobanê’deki katliamlar karşısında yapıcı bir dil kullanılmaması, adeta bu toprakları bir iç savaşın girdabına sürükler hale getirdi. İŞİD adlı vahşi cinayet şebekesinin sahneye sürülmesiyle birkez daha Kürtler, Türkmenler, Arablar, Şengal’de, Kobanê’de tarihlerinde çok sık gördüğü zulümlere, katliamlara benzer bir zulümle karşı karşıya kaldılar. Kobanê’de insanlık dünyanın gözleri önünde adeta ölüyor.” Dedi.

“90’LARI ANDIRAN OLAYLAR ENDİŞE VERİYOR”

Açıklamanın devamında ise şu sözlere yer verildi; “Yaklaşık otuz yıldır süren savaşın sonunda ağır bedeller, acılar sonucunda yakalanmış bir barış ihtimali söz konusu iken, birden bire savaşa verilen pirim, sokaklarda kontrolü imkansız ve tarafların bütün kartlarını kullanmaya yöneldiği bir kaos zeminini oluşturdu. Normal demokratik eylemlerin kaosa malzeme haline getirilmesiyle birlikte, konuyla hiçbir ilgisi bulanmayan kesimler de zarar gördü. 90’lı yılları anımsatan olaylara zemin hazırlanması hepimizi endişelendiriyor. Kürdistan başta olmak üzere bu coğrafyada yaşayan farklı inanç, ideoloji ve etnik grupların sosyokültürel zenginlik olduğu ve bunları bir arada tutmanın yolunun tahammül ve hoşgörü kültüründen geçtiği hepimizin kabulüdür. Bu gelenek diyalog kapılarını aralamaya vesile kılınmalıdır.”

“SÜREÇ TEHLİKE SİNYALLERİ VERİYOR”

Ardından son zamanlarda yaşanan olaylar üzerine bir çağrı yaptıklarını dile getiren Aslan, bu süreçte yapılan her açıklamada hassasiyetle davranılması gerektiğine vurgu yaparak; “Van’daki Sivil Toplum Örgütleri olarak, devletten çözüm sürecini bir an önce hayata geçirmeye, samimi adımlar atmaya ve kardeşlik ekseninde sorunları çözmeye çağıyoruz.
Kürtlerle ilgili yanlış politikaların tırmandırılması bu yaşadığımız acı sonuçları inşa etmiştir. Yetkililer bunun bilincinde olarak, hiç kimsenin faydasına olmayan üslubu terk etmeli, barış ve eşitliğe dayalı bir yöntemi benimsemelidir. Şeffaf bir şekilde gerçekleştirilecek diyalog, müzakere ve birlikte çözüm geliştirme mekanizmaları mevcut kriz karşısında doğru ve sağlıklı bir şekilde işletilirse, bu tür bir pratiğin olumlu yansımaları, hem Türkiye ve hem de orta doğuda olumlu neticeleri geliştirecektir. Sürecin birinci dereceden muhatabı ve sorumlusu olan bütün tarafların, toplum olarak tecrübe ettiğimiz bu tehlike sinyalleri veren kritik günlerin önem ve ağırlığına uygun şekilde hareket etmesi hepimizin yararına olacaktır. Yapılan her açıklamanın, alınan her kararın ve sahaya yansıyan her uygulamanın; etkisi ve sonucu itibariyle hangi amaca hizmet edeceği çok iyi hesaplanmalıdır.” Dedi.

“HERKESİ AKLI SELİM İLE HAREKETE ÇAĞIRIYORUZ”

“Biz sivil toplum örgütleri, büyük bir özveriyle Diyarbakır eksenli başlatılan barış ve kardeşlik çabalarını desteklediğimizi, bu alanda bize düşen her görevi yerine getirmeye hazır olduğumuzu; geçmişin karanlık ve şiddet dolu günlerini yeniden yaşatacak bir sürecin kapısını aralamanın, hiç kimseye kazandırmayacağı gibi; hepimize kaybettireceğinin bilinmesi gerektiğini deklere ediyoruz. Hayatı kabusa çeviren ve zihinleri donduran o kabus günlerine bir daha geri dönülmemesi, herkesin sağduyu ve barış perspektifinde duyarlı davranmasıyla mümkün olacaktır. Sivil Toplum örgütleri olarak sürdürülebilir bir barış ortamının sağlandığı, adalet, özgürlük ve ahlaki ilkelerin esas alındığı, farklılıklarımızın zenginlik olarak kabul edildiği, ötekinin ve ötekileştirmenin olmadığı bir ortamda kardeşçe yaşamak istiyoruz. Bütün bunlardan hareketle özelde bütün siyasi partileri genelde ise bütün toplumsal dinamikleri metanet ve sükûnete davet ediyoruz. Siyasi sorumluluk mevkiinde bulunan bütün siyasetçi, yönetici, STK temsilcisi kanaat önderi ve herkesin söylem ve mesajlarının sonucunu düşünmeye, sağduyulu açıklamalar yapmaya ve akli selim ile hareket etmeye bu kaotik ortamdan çıkmak için çaba sarf etmeye memleket ve insanlık onuruna yakışır bir barış ortamının tesisine destek vermeye davet ediyoruz.”

Yapılan açıklamaya farklı kesimlerden 39 STK imza atarken, barış çağrısında şu kurum ve kuruluşlar yer aldı: Aktif Eğitim Sen, Anadolu Gençlik Derneği, Azadi Hareketi, Bakkallar Ve Manavlar Odası, Bayındır Memursen, Birlik Habersen, Büro Habersen, Dasider, Diyader, Disk, Diyanet Sen, Eczacılar Odası, Eğitim Bir Sen 1.Nolu Şube, Eğitim Birsen 2 Nolu Şube, Emekli Birsen, Enerji Birsen, Genç Memursen, İhd, KESK, Kimse Yokmu Derneği, Kültür Memursen, Lokantacılar Odası, Marangozlar Sitesi, Mazlumder, Memursen, Müsiad, Sağlıksen, Sebze Ve Komisyoncuları Derneği, Sulh Ve Adalet Hareketi, Şoförler Odası, Tabipler Odası, TMMOB, TOÇBİRSEN, TÜMSİAD, VAKAD, Van Barosu, Van Ticaret Ve Sanayi Odası, VİMDER, VÖDER

Editör: TE Bilisim