Van’da yıllardan beridir süre gelen otopark sorunu bir türlü çözülemiyor. Bu soruna birde her kafasına göre bir otopark açanlar ve vatandaşların araçlarını kaldırımlara park etmesi eklenince sorun çözülemeyen bir kördüğüm haline geldi. Geçtiğimiz yıl büyükşehir olan kentin en büyük sorunlarından olan ulaşım ve otopark sorunları gündemde kalmaya devam ederken, akıllı otobüslerin gelmesinden sonra gözler otoparkta atılacak adıma çevrildi. Otoparkın büyük sorun olduğu, kentin caddelerinin de adeta işgal edildiği Van’da vatandaş duruma adeta isyan ediyor. Belediye ise ilk adımı atmaya hazırlanıyor. 2011 yılında temelleri atılan ancak bir türlü tamamlanamayan çok katlı otopark 2015 yılında nihayet tamamlanıyor.

 

Kentte nüfusun artması ve buna oranla araç sayısının da her geçen gün artması bu sorunu daha da ön plana çıkarıyor. Gerek 2011 yılında olan Van Belediyesi ve gerekse de 30 Mart seçimlerinden sonra olan Van Büyükşehir Belediyesi otoparkla ilgili açıkladığı projeleri hayata geçirmeyince otopark artık bir sorun değil, kenttin kangrenleşmiş hastalığı haline geldi. Sorun için halen bir adım atılmış değilken vatandaşta bu soruna dâhil oluyor. Kentin çoğu yerinde vatandaşların kendi kafalarına göre açtıkları otoparklar ve belirledikleri fiyatlar hem vatandaşın canını sıkıyor hem de vatandaşın otoparklardan kaçmasına neden oluyor.

 

DÜZENSİZ OTOPARKLAR CAN SIKIYOR!

2011 yılında kentte yaşanılan iki büyük depremin ardından yıkılan binaların yerleri bir türlü değerlendirilmezken vatandaşta bu yerleri kendince değerlendiriyor ve otopark olarak kullanıyor. Otopark sıkıntısı hat safhada olmasına rağmen devlet kurumları bu alanları kullanmazken şehrin birçok bölümünde bu alanlar otoparklar ile doldu taştı. Kentin birçok yerinde bulunan bu otopark fiyatlarının yüksek olmasından dolayı vatandaş bu parkları tercih etmiyor ve araçlarını kaldırımlara park ediyor. Düzensiz otopark ücretlerinden rahatsız olan vatandaşlar bu otoparklar için çözüm bekliyorlar. Vatandaş sorunu şu sözlerle ifade ediyor: “Van’da doğru düzgü bir otopark düzeni yok. Hatta otopark yok. Şehir merkezinde yıkılan binaların yerine yapılan ancak sadece adı olan otoparklar, otopark değiller. Yıkılan bina enkazlarının üzerine otopark yapmak kadar saçma bir durum yoktur. Madem o binalar yıkılmış bari o yerler adam akıllı çok katlı otoparklar yapılsın. Kimse kusura bakmasın ama bazılarına peşkeş çekmekle otopark sorunu çözülmez.”

 

KARUL: YOLLAR DAR DEĞİL AMA…

Sorunun yıllardır çözüme kavuşturulmadığını dile getiren Mert Karul adlı vatandaş ise, “Van’ın otopark sorunu yıllardır var. Bu sorun bir türlü çözülmüyor. Belediye bu anlamda çok yetersiz kalıyor. Verilen vaatlerin ve yapılacak olan çalışmaların biran önce hayata geçirilmesi gerekiliyor. Çünkü Van her geçen gün büyüyor, araç sayısı atıyor. Belli bir süreden sonra arttık değil caddelere araç park etmek caddelerde araç kullanmak bile sorun olacak. Benim aracım var. Ama inanın bana sırf işimden dolayı olmazsa arabamla şehir merkezine gelmek bile istemiyorum. Çünkü sokaklar hınca hınç dolu. Ama ben burada dolu olan yollardan dolayı belediyeye suçlamıyorum. Elbette ki bu yolları boşaltmaları lazım. Bazı insanlarımız bu yolların dar olduğunda söylüyorlar ama yollar aslında dar değil bizim insanımız otopark olmayışından dolayı araçlarını yol kenarlarına park ediyor ve yollar dolup taşıyor.” Dedi.

 

OTOPARK ÜCRETLERİ 3,4,5 TL!

Tüm sorun ve sıkıntıların yanı sıra her kafadan ayrı bir fiyat çıkan otopark fiyatları da vatandaşın canını sıkıyor. Konuyla ilgili görüştüğümüz vatandaşlar ve esnaf durumdan şikayetçi olduklarını ve fiyatların tek tip, ucuz olmasını istediklerini belirtti. Gazete olarak görüştüğümüz ve otopark çevresinde bulunan esnaf şikayetlerini şöyle dile getirdi: “Kentin otopark sorunu yıllardır var. Ancak depremden sonra yıkılan binaların yeri bazıları tarafından otopark yapılınca bu sorun daha da büyüdü. Niye diyecekseniz? Adamların hepsi kendi kafalarına göre otopark ücretleri belirliyorlar. Birisi 3 TL diyor hem araka sokakta bulunan başka biri 5 TL diyor. Hal böyle olunca ucuz olan otoparka yığılma oluyor. Fazla kalan araçlarda diğer otopark yerine yol kenarlarını ya da kaldırımları kullanıyorlar.”

 

YERLİ: İNSANLARDA OTOPARK MANTIĞI OTURMAMIŞ

Bu kadar büyük otopark sorunu varken. Kentte tek olan çok katlı otoparkta rağbet görmüyor. Vatandaş özel şahsa ait otoparkın ücretinin yüksek olduğunu dile getiriyor. Ancak çok katlı otopark diğer illere göre oranla çok yüksek fiyatlı değil. Yaptığımız araştırmalara diğer illere göre özelliklede diğer büyükşehirlere göre Van’daki çok katlı otoparkın ücreti çok düşük. Bununla ilgili bize bilgiler veren Musa Yerli adlı vatandaş şu ifadelere yer veriyor. “Kentte tek bulunan çok katlı otoparkın fiyatı çok yüksek değil. Bence insanlar dışarda 3-4 hatta 5 lira verdikleri parayı buradaki otoparka verirse daha mantıklı olur. Çünkü bu çok katlı otoparkın ücreti de o civarlarda bir ücrettir. Bana göre mesele ücret meselesi değil, vatandaşın oturmayan otopark meselesidir. Bizim insanımızda oturmayan bir otopark sorunu var. İnsanlarımızın ilk olarak buna dikkat etmesi gerekiyor.” 


ŞEHRİVAN ÖZEL-ÖNDER ALTINAL

Editör: TE Bilisim