Çevre Haftası’nda gündeme gelen Van Gölü sahilindeki çöp görüntüsü ve Van Balığı’nın göz göre göre katledilmesi konusunda duyarlılık sergileyen önemli taraflardan birisi Saadet Partisi oldu. Van ile ilgili konularda sergilediği duyarlılık ile bilinen SP Van İl Başkanlığı haftalık olarak yaptığı açıklamada bu hafta çevre haftasında yaşanan katliamları konu aldı. SP il başkanı Özay İlhan 5 madde ile bir yol haritası çizdi.

 

Bu hafta 3’üncüsü düzenlenen ‘Gündemimiz Van’ konulu basın açıklamasında çevredeki katliamları konu edinen SP tarafından açıklamada “İlimiz için en büyük değerimiz olan Van Gölü'dür. Dünyanın en büyük Sodalı gölü olan Van Gölü;  Van, Bitlis ve birçok ilçesinin kanalizasyonunun direk olarak göle akması nedeniyle her geçen gün kirlenmektedir. Birde geçen hafta ulusal basının gündeminde de yer alan Van golüne çöp dökme vakası da ilimiz için utanç verici bir durumdur.” Denildi.

 

VAN GÖLÜ KORUMA KANUNU ŞART...

SP Van İl Başkanı Özay İlhan tarafından yapılan açıklamada, yaşanan olumsuzluklara şu şekilde dikkat çekildi. Yapılan açıklamada: “Van Gölü yıllardır belediyelerin ve hükümetlerin vurdumduymaz tutumları nedeniyle her geçen daha da kirlenmekte ve yok olmayla karşı karşıya kalmaktadır. Bugün Van gölü çevresinde bazı noktalarda kirlilikten dolayı göle girilemez tabelaları asılmış durumdadır. Ayrıca Van Gölü koruma kanunu da, defalarca yazılıp çizilse de 10 yıl önce meclis gündemine gelmiş olmasına rağmen ilgisizlikten dolayı çıkarılamamış ve bir daha da o gün bugündür meclis gündemine gelmemiştir.” denildi

 

VAN GÖLÜ YEREL YÖNETİMLERİN İNSAFINA BIRAKILMAMALI

Açıklamada ayrıca: “İlimizin en büyük değeri yok olurken belediyelerimiz çiçek böcek işleriyle reklam peşinde, vekillerimizde hangi kuruma hangi adamlarını yerleştireceklerinin hesabındadır. Van Gölü sadece yerel yönetimlerin inisiyatifine bırakılmayacak kadar önemli bir meseledir! Saadet Partisi Van İl Başkanlığı olarak hükümete ve belediyelere tavsiyemiz, Van Gölü için mutlak suretle ulusal bir politika belirlemeli ve 5 konuda acil adım atılmalıdır.”

 

5 ADIMLIK YOL HARİTASI

Ardından Van Gölü için atılması gereken 5 adımı paylaşan SP il başkanı Özay, o maddeleri şu şekilde sıraladı:

-Van Gölü koruma kanunu derhal çıkarılmalıdır.

-İskelede bulunan ve hali hazırda işlevsiz olan arıtma kaldırılarak Çiçekli Dönemeç Mahallesi yakınlarında Tam kapasite arıtma tesisi kurulmalı ve İpekyolu, Edremit, Tuşba, Gürpınar ve Gevaş ilçelerinin kanalizasyonları bir noktada arıtılmalıdır.

-Erciş, Adilcevaz, Ahlât ve Tatvan ilçeleri içinde yine arıtma tesisleri bir an evvel faaliyete geçirilmelidir.

-Belediyeler Van Gölüne çöp dökmeye derhal son vermelidir.

-Van Gölü çevresinde rastgele yapılaşmanın önüne mutlak suretle geçilmelidir. 

Editör: TE Bilisim