Yerel seçimler öncesinde kentte artan gerginliğin son bulması amacıyla 18 Mart'ta toplanan kentteki 20 sivil toplum örgütü temsilcisi, bir komisyon oluşturdu. Seçimler öncesinde, seçim günü ve seçim sonrasında huzur ortamının sağlanması için siyasi partilerle görüşen komisyon, kentteki 7 partinin il başkanıyla görüştü. Siyasilerle görüşmeleri ve yerel seçime kadar devam edecek süreçte yapılacak çalışmalarla ilgili Van Ticaret ve Sanayi Odasında (Van TSO) basın toplantı düzenleyen sivil toplum örgütü temsilcileri bu kez de gazeteciler ile bir araya gelerek yayınlanacak olan bildirge öncesi bir kez sağduyu çağrısında bulundu.

GİRİŞİM GRUBU OLARAK ALANA İNDİLER

Van Ticaret Ve Sanayi Odası Başkanı Necdet Takva'nın yaptığı açıklamada, yaşanan gerilim ortamının kentin demokratikleşme sürecine yarar sağlamayacağı konusunda görüş birliğine vardıklarını belirterek, yapılan toplantılar sonrasında oluşturulan 10 kişilik komisyon ile siyasi partileri ziyaret ettiklerini söyledi. Açıklamada yapılanlar hakkında bilgi veren Takva, “18 Mart tarihinde 20 STK olarak odamızda bir toplantı yaptık ve son 1-2 aydır yerel seçim öncesi oluşan gergin havadan dolayı bir araya geldik. Bu noktada bir yol haritası belirledik. 20 STK içindeki arkadaşlarımızın yaşanan gerilim ortamının, kentimizin demokratikleşme yolunda yarar sağlamadığı yönünde ortak bir düşüncesi vardı. Biz de 10 kişilik bir sükûnet grubu oluşturarak ilk olarak ilimizde faaliyet gösteren 8 siyasi parti il başkanlarını ziyaret ettik. Ortaklaşa bir çalışma çerçevesinde kamuoyunu ve bu olaylara sebebiyet veren kişileri sükûnete davet etme çerçevesinde bir kararlılık gösterdiler. Dün itibariyle de ilimizde seçimlere girecek olan 5 siyasi parti il başkanı ile görüştük. Bugün de 2 parti başkanı ile de görüştük. Girişim gurubu olarak hareket ettik.”

SAĞDUYU ÇAĞRISI 100 KİŞİYİ AŞKIN BİR KATILIM İLE KAMUOYUNA DUYRULACAK

“Burada çeşitli STK başkanları ile birlikte seçim öncesi oluşan bu gergin havanın kimseye yaramayacağı şeklindeki görüşlerimizi paylaştık. Onlar da huzur, kardeşlik çerçevesinde seçim geçmesi temennisinde bulundular. Şu anda en iyi yönetim biçimi olan demokratik yönetim anlayışı çerçevesinde bu yerel seçimi sağlıklı ve kimsenin burnu kanamadan atlatması yönünde irade beyanında bulunduk. Bütün siyasi parti il başkanları oluşan gerilimli havanın tarafı olmadıklarını ve bu konuda gerekli hassasiyeti göstereceklerini söyledi. Ayrıca bu çalışmaya da destek vereceklerini açıklayan partilerimiz ile birlikte ortak bir metin ile kamuoyuna bir çağrıda bulunacağız. Bu kentte söz sahibi kuruluşlar olarak bunu uygun gördük.” Şeklinde konuştu.

SUKUNET İÇİNDE BİR YARIŞ OLSUN…

Takva, kentte gerginliğin önlenmesi ve huzurlu ortama geri dönülmesini sağlamak amacıyla hazırladıkları ortak metni 21 Mart'ta büyük bir katılımla kamuoyuna duyuracaklarını bildirerek, 10 günlük sürenin barış içinde geçmesi için kentte inisiyatif sahibi olan kurumlar olarak böyle bir misyon üstlenmeyi uygun gördüklerini ve bu konuda irade beyanında bulunduklarını kaydetti. Siyasi parti başkanlarıyla yaptıkları görüşmelerde özellikle kentte birliktelik sağlanması konusundaki arzularını paylaştıklarını anlatan Takva, şöyle konuştu: “Bütün arkadaşlarımız, sivil toplum örgütü temsilcileri çok farklı bakış açısına sahip olmasına rağmen kentimizin barış ve huzur kenti olduğu yönünde hemfikir. Hepimizin ihtiyacı olan şey sükûnet içinde demokratik süreci sahiplenmek ve seçimlerin kimsenin kılına zarar gelmeden atlatılmasıdır.”


Ömer Aytaç AYKAÇ - Şehrivan

Editör: TE Bilisim