ŞEHRİVAN HABER: ORHAN SAĞLAM-ÖMER AYKAÇ

Korona virüs salgını ile mücadele kapsamında tedbirler devam ederken, aşı çalışmaları da hızla sürerken Van’da virüsle mücadele anlamında ciddi bir çaba veriliyor. Bir taraftan pandemi ile mücadele edilirken diğer taraftan da sağlıktaki normal işleyişle ilgili sürecin devamlılığı sağlanmaya çalışılıyor. Sağlıkta bölgenin önemli merkezlerinden birisi olan Van’da bu noktada sağlığa dair iddialar da gündemden düşmüyor. Bunlardan birisi de geçtiğimiz günlerde dillendirilen Van’daki doktor istifaları oldu. Kentte 43 doktorun istifasına yönelik tartışmalar devam ederken, konu son günlerin en tartışmalı konusu oldu. İl Sağlık Müdürlüğü’nden yapılan karşı açıklamaya rağmen tartışmalar bitmezken Şehrivan, konuyla ilgili detaylı açıklama için İl Sağlık Müdürü Prof. Dr. Mahmut Sünnetçioğlu’nun değerlendirmelerine başvurdu. Gazetemize konuşan Sünnetçioğlu, Van’da son zamanlarda çıkan haberlerin asılsız olduğunu belirterek mevcut istifaların arka planını anlattı.

SÜNNETÇİOĞLU O İDDİALARI YALANLAYIP DETAYLARI PAYLAŞTI

Kentin gündeminden düşmeyen doktor istifasının detaylarını Şehrivan aracılığı ile anlatan Sünnetçioğlu, istifaların kentin sağlığını sekteye uğratacak boyuttu olmadığını belirtti. 1 Temmuz’a kadar istifalar kapalıydı hekimler pandemiden dolayı istifa edemediğini hatırlatan Sünnetçioğlu, “1 Temmuz’da istifalar açılınca sadece Van’da değil Türkiye’nin 81 ilinde istifalar oldu ama böyle sağlığı sekteye uğratacak sıkıntılar oluşturacak boyutta değil. Bakanlık da bu istifa edenlerin yerine kısa zaman içeresinde son kurada yeterli sayıda ilimize doktor verilecek. İstifalarla ilgili bilgiler ise gerçeği yansıtmamaktadır.” İfadelerine yer verdi.

DOKTOR AÇIĞI KAPANACAK!

Cümlelerini sürdüren Sünnetçioğlu, “Ankara’ya da gittik genel müdürümüz ve yardımcısıyla da görüştük İlimize yeterli sayıda bakanlık bize doktor verecek yeterli sayıda bize doktor verecekler. Zaten şu an için ciddi biz açığımız yok, doktor fazlalığımız vardı şimdiki doktor açıklığı da bakanlığın vereceği doktorlar ile kapatılacak. İstifalar daha çok kadın doğum biriminde oldu. Çünkü mecburi hizmetleri bittiği zaman ayrılmak isteyenler oluyor buradaki açıklığı ise ilçelerdeki fazla doktorlarımızı çekerek oluşan sıkıntıları gideriyoruz. Bizim 15 gün veya 1 aya kadar doktorlarımız gelecek. 100. kura bize yeterli sayıda bize doktor verilecek inşallah bu süre zarfında gelecek doktorlar sayesinde oluşan ufak tefek sıkıntılar giderilecek.” Dedi.

YENİ DOKTOLARIN ATAMASI YAKIN…

Yapılan istifalara yönelik Şehrivan’a açıklamalarda bulunan Van İl Sağlık Müdürü Mahmut Sünnetçioğlu, Van’da şimdilik doktor sıkıntısının olmadığını belirterek şunları açıkladı: “Şu an için yeterli sayıda doktorumuz var istifa eden doktorların sadece belli bir bölümde olmadığından ve bölümlerde de doktorlarımız olduğu için sağlık sekteye uğramayacak. Sağlık sistemimiz olduğu gibi devam ediyor. Vatandaşlar sağlık açısından, sağlık hizmeti açısından herhangi bir sorun yaşamıyorlar. Yakın zamanda Sağlık Bakanlığının Van’a atayacağı doktorlar sayesinde oluşan açıklık da kapanacak.”

“VAN’A YENİ HASTANE PLANLAMASI VAR”

Kentin hastane ihtiyacına yönelik konuşan Sünnetçioğlu, şunları söyledi: “Van’da 150 yataklı Tuşba Hastanesi projesi kabul edildi. Van Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nin bulunduğu kampüste 600 yataklı bir hastanenin planlaması izni verildi. Şu an zaten fazla bir sıkıntımız yok ama bu hastanelerde yapılırsa çok daha iyi olur.”

KOORDİNATÖRLERİN GELMESİ O İLİN BAŞARISIZ OLDUĞU ANLAMINA GELMİYOR

İl Sağlık Müdürlüğüne yönelik iddiaların yer aldığı haberlere değinen Sünnetçioğlu, şöyle konuştu: “Van’a gelen koordinatörlerle ilgili şunu ifade etmek istiyorum; yapılan haberlerde Van İl Sağlık Müdürlüğü aşı da başarısız olduğu için kente koordinatörler gelmiş şeklinde iddialar yer alıyor. Evet, Van’a geldiler. Ancak bu koordinatörler ülkenin 81 iline gidiyor. Buradaki yanlış anlaşılmayı da düzeltmek istiyoruz. Biz zaten başarısız bir tabloda değiliz. Yüzde 72 civarında aşılanma oranı var. Maviye de bir şey kalmamış. Önümüzdeki günlerde mavi kategorisinde yer alacağız. Koordinatörlerin bir ilde olması o ilin başarısız olduğu anlamına gelmiyor. Sadece daha koordineli ve çalışmak için yanımızda oluyorlar.”

“YENİ DOĞAN İLE İLGİLİ İDDİALAR DA GERÇEĞİ YANSITMIYOR”

Bir diğer iddia olan yeni doğan bebeklerin başka illere sevki konusuna da açıklık getiren Sünnetçioğlu: “Bir de yeni doğan bebeklerle ilgili haberler vardı. Yeni doğanların başka illere sevk edildiğine yönelik söylentiler var. Onun da gerçeği yansıtmadığını ifade etmek istiyorum. Van Yüzüncü Yıl Üniversitesinde çocuk polikliniğinde çalışan iki personelimizin testi pozitif çıkmıştı. Böyle bir durumla karşılaşınca yarım günlük bir sıkıntı yaşandı. Öyle konuşulduğu kadar ciddi sıkıntılar yok. Biz sadece Van’a değil bölgeye de hizmet veriyoruz.” Dedi.

Editör: TE Bilisim