Depremden sonra haritası da yapısı da değişen, Büyükşehir ile birlikte yeni ilçelere kavuşan Van’da kurum ve kuruluşlarda hizmet binası krizi yaşanmaya devam ediyor. Yıllanmış kamu kurumlarının da adres ve mekan değiştirmesine sebep olan 2011 depreminden sonra bazı kurumlar halen bile prefabrik yapılarda hizmet veriyor. Her kurum hizmet etmek için farklı bir yol seçerken, yeni ilçelerden olan Tuşba’nın belediyesi gibi diğer kurumsal yapıları da tartışılmaya devam ediyor. Bunlardan birisi de Abdurrahman Gazi Mahallesi’nde bulunan Tuşba Kaymakamlığı Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği. Mahallede bir villada hizmet veren kamu kurumu villada hizmet vermesi nedeniyle başta mahallenin olmak üzere vatandaşların tepkilerini alırken, bölge halkı sosyal devletin bu tür bir yapı ile temsil edilmesinin doğru olmadığını söylüyor. Kurum müdürü idareten kaldıkları yapının kirasını çok aşırı bulmasa da vatandaş aynı şeyi düşünmüyor. Yoksul vatandaşın devlete ulaştığı ilk kapı olan bu derneğin villada hizmet vermesi abes olarak görülüyor. Özellikle depremden sonra kamu kurumlarının özel mülkiyetlerde kiralık hizmet binalarında hizmet vermesi büyük tartışma konusu olurken, depremden bu yana bu kiralamalarda kişisel ilişkilerin ön planda olduğu tartışılmaya da devam ediyor. Bazı kurumlar depremden sonra dev hizmet binaları inşa ederken bazı kurumların da halen idareten kaldığı binalar varken, kimi kurumlardaki bu görüntüler de haliyle herkesimin dikkatini çekiyor?

 

Geçtiğimiz yıl yapılan yerel seçimlerin ardından Büyükşehir statüsü kazanan Van’da yeni kamu kurumları da hizmetlerine başladı. Bu kurumlardan biri de Tuşba Kaymakamlığı Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği. Görevi maddi durumu iyi olmayan ailelere yardım ulaştırmak olan Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği hizmet binası olarak lüks villa kiraladı. SYDV hizmet binası vatandaşlardan tepki alırken, hizmet binasının dış görünümü tam anlamıyla lüks bir villayı andırıyor.

 

SYDV İÇİN ŞATAFATLI

Tuşba ilçesine hizmet vermek için kiralanan ve aylık kirası 4 bin TL olan yeni SYDV hizmet binasıyla ilgili vatandaşların kafasında soru işaretleri oluşmaya başladı. Görevi maddi durumu iyi olamayan ailelere hizmet vermek olan bir kurumun aylık 4 Bin TL’ye lüks villa kiralaması ise devletin parasının boş yerlere harcandığını gösteriyor. Kimin kimden kiraladığı belli olmayan bu hizmet binasıyla ilgili vatandaşlar tepkilerini dile getirirken, görevi maddi durumu iyi olmayan vatandaşlara hizmet vermek olan böyle bir kuruma bu lüks binayı yakıştıramadıklarını söyledi. Vatandaşlar, SYDV için şatafatlı bir bina olduğunu belirtti. Kentte maddi durumu iyi olmayan binlerce aile bulunurken, o ailelere devlet tarafından gönderilen paralarında birileri tarafından çarçur edilmesi ise vicdanları yaralıyor.

 

HALK DA HOŞ KARŞILAMIYOR...

2011 yılından sonra bir çok kurumun çok daha modern ve büyük kurum yapılarını yapması Van halkı tarafından destek görürken, özellikle özel mülkiyette kirada hizmet veren kurumlar tartışma yaratıyor. Yüksek kira bedeliyle ikili ilişkilerin ön planda olduğu kiralamalar büyük spekülasyon yaratırken, kurumların fazla lüks olması da tepki çekiyor. İlçe halkı da bu binadan şikayet ederken, Mahalle sakinleri: “Bir devlet kurumunun bu kadar lüks bir yerde kalması açıkçası bizim dikkatimizi çekiyor. Hele de yardımlaşmanın ve yardımların merkezi olan bu bina için bu kadar lüks biraz fazla. Bu ilçede yaşayan herkes buradan geçerken bir değil bir kaç kez buraya bakıyor. Tamam iyi koşullarda hizmet verilsin ama en mağdur vatandaşların yararına olan bir kurum da bu kadar lüks içinde olması bu halka hakarettir.” Dedi.

 

“DEVLET VİLLADA OLUR MU?”

Mahalle sakinleri konuyla ilgili tepkisini: “Van’daki deprem bize ibret olacağına bir çok kişi için rant kapısı oldu. Gidin bakın kurum ve kuruluşlar adeta kendi binalarını yapmamak için uğraşıyor. Bu devlet bu kuruma villa kiralayacağına daha uygun bir yer kiralasın. Bu halkın yaşam şartları belli, refah seviyesi belli. Bunu yaparak ne hedefleniyor. İnsanların aklına hemen peşkeş çekilmesi geliyor. Devlet niye bir kurum için villa kiralasın ki? Biz bunun altında bir şeyler ararız.” Dedi.

 

AYLIK KİRASI 4 BİN TL

Konuyla ilgili görüştüğümüz Tuşba SYDV müdürü Ubeydullah Arvas, aylarca hizmet binası için yer aradıklarını en sonunda böyle bir binada karar kıldıklarını ifade ederek, “Yaklaşık 1 aydır burada hizmet vermekteyiz. Bu binayı bizler 5 yıllığına kiraladık. Yeni kaymakamlık binası yapılır yapılmaz buradan taşınacağız. Biz buradaki sözleşmemizi 5 yıllığına yaptık ancak bizim hizmet binamız yapılırsa buradan 5 yılı doldurmadan taşınabiliriz. Bu binanın kirası bu civarda bulunan konut kiralarına göre normal. Yüksek miktarda bir kira değil. Aylık 4 Bin TL. Binanın içerisindeki malzemeleri de Devlet Malzeme Ofisi’nden aldık. Bina dışarıdan biraz şatafatlı görünüyor. Bu da binanın mimari yapısından kaynaklanıyor. Ben arabayla yaklaşık 2 ay hizmet binası aradım ancak bulamadık. Birçok bina buldk aslında ancak bu binalar SYDV’ye uygun binalar değildi. Şuan ki binamızın alanı tam merkezi bir yerde tüm Tuşba halkına hizmet verebilecek yerdeyiz. 67 mahalleye hizmet veriyoruz. Vatandaşlara daha iyi hizmet sağlamak için bu binayı seçtik.


ŞEHRİVAN ÖZEL – YUNUS EMRE AYKAÇ-ORHAN AŞAN

Editör: TE Bilisim