Van Ticaret ve Sanayi Odası 2014 Temmuz-Aralık dönemi 6 aylık faaliyet raporunu açıkladı. VAN TSO binasında düzenlenen toplantıyla açıklanan faaliyetlerde konuşan Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Necdet Takva şeffaf ve sürdürülebilir bir yönetim anlayışını kamuoyu ile paylaşmak için araya geldiklerini söyledi.

 

Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Üyelerinin yanı sıra STK temsilcilerinin ve çok sayıda basın mensubunun katıldığı 6 aylık faaliyet raporunda açıklamalarda bulunan Necdet Takva diğer kamu kuruluşlarının, yerel yönetimlerinin ve halka hesap vermesi gereken tüm kuruluşların bu şekilde hesap vermesi gerektiğini söyledi. Yaptıkları faaliyetlerin yanı sıra var olan sorunları politikacılara da raporlar halinde sunduklarını belirten Takva, “Tek bir tanesi burada yerel, kamu ya da politik merci VAN TSO yönetim kurulu başkanı ya da üyeleri kişisel bir tasarrufta bulunmuşlar diyemezler. Hesap vermesi gereken yerde varsa başlıklar bunlardır. Buyursunlar halka hesap versinler.” Dedi.

 

VAN TSO’nun şeffaf ve sürdürülebilirliği için hesap verdiklerini söyleyen Takva şu ifadelere yer verdi: “Bugün bir araya gelmemizin sebebi bizim yaklaşık 1,5 yıldır görevden olduğumuz dönemden bu yana Van kamuoyuna, Van Ticaret ve Sanayi Odası üyelerine yaptığımız faaliyetleri 6 aylık dönemler halinde, hesapta vermek suretiyle aktarmak. Böyle biz taahhüdümüz vardı ve biz 3’ncü dönem hesap verme anlayışını hayata geçirmek. Bu konuda VAN TSO’nun şeffaf ve sürdürülebilir bir yönetim anlayışını kamuoyumuz ile paylaşmak için bir arada bulunuyoruz.”

 

TAKVA: EN BÜYÜK SORUN HESAP VEREMEME!

Kuruluşların en büyük sorunun yaptıkları işleri paylaşmadıkları olduğunu söyleyen Takva, “Malumunuz çağdaş ve modern toplumların en önemli özellikleri kurumların hesap verebilir düzeyde organize olmalarıdır. Dolayısıyla bizim en büyük sorunlarımızdan bir tanesi, temsil ettiğimiz kurum ve kuruluşların üstlendikleri faaliyetleri yerine getirirken bunun arka planında neler olup bittiğini, bunun hangi maliyetlerle gerçekleştirdiğini, yıllık bütçelerin nasıl rakamlardan oluştuğunu kamuoyu ile paylaşmıyor olmamızdır. Yurttaşlığın aslında en önemli hak sahipliği olduğu, hissettiği nokta vergisini verdiği ülkenin, bu vergiyi nasıl harcandığı konusunda bilgi sahibi olmaması meselesidir. Dolayısıyla bizde VAN TSO olarak belki Türkiye’de çok fazla olmadığı kadar toplam 365 oda ve borsa içerisinde üyelerimizin bizlere bu faaliyetleri yürütmemiz için bizlere verdiği aidatların. Hangi tür faaliyetlerde harcandığını, ne düzeyde gerçekleştiğini görmeleri gibi bir haklarını olduğunu bildiğimiz için 6 aylık dönemlerde bu hesabı Van kamuoyuna vermek zorunda olduğumuzun gerçeğiyle de bugün sizlerle bu etkinliği gerçekleştiriyoruz.” Dedi.

 

“NELER YAPTIKLARINI BİLMEYE HAKKIMIZ VAR”

Hesap verirken beklentilerinin olduğunu da söyleyen Takva bu beklentilerinin ise diğer kuruluşlarında hesap vermesi olduğunu belirtti. Takva şöyle devam etti: “Tabi biz bunu yaparken beklentimizin olduğunu da bilmenizi istiyoruz. Bütün kurumlardan bu nevide bir çalışmanın yapılması yönündeki talebimizi de paylaşmak istiyoruz. Bizim yerel yönetimlerimizin bu anlamda bir kurumsal kültüre dönüştürmelerini buradan ifade etmek istiyorum. Kamu kurumlarının bu konuda neler yaptıklarını, yılda ne kadar bir bütçe harcadıklarını ve bu bütçeleri hangi faaliyetler çerçevesinde gerçekleştirdiklerini bilme gibi bir hakkımızın olduğunu mutlaka kamuoyuna aktarmamız gerekiyor. Bunun yapabildiğimiz ölçüde şeffaf, bunu yapabildiğimiz ölçüde demokratik, bunu yapabildiğimiz ölçüde temsil ettiğimizin kurumların sürdürülebilir olmasını sağlayabiliriz. Bunu yapmadığımız ölçüde kapalı, bunu yapmadığımız ölçüde gayri şeffaf ve hesap veremez hale gelebilir. Belki buna bir örnek olması hasebiyle de bugün gerçekleştirdiğimiz bu faaliyetin çok değerli olduğunu sizlerle paylaşmak isterim. Eğer ki Van’daki bütün kamu kurum ve kuruluşları, yerel yönetimler bunu bir kurumsal kültüre dönüştürebilirlerse emin olun Türkiye’de fark yaratan bir kent olma özelliği arz edeceğiz. Buna hepimizin çok ihtiyacı var.

 

İŞTE VAN TSO’NUN 6 AYLIK FAALİYETLERİ:

MESLEK KOMİTE TOPLANTILARI

2014 yılının ikinci altı aylık döneminde 12 meslek komitemiz tarafından 60 toplantı gerçekleştirdik ve 138 adet karar kılındı. 2014 yılı toplamında 144 toplantı yapılarak 292 karar alındı.

 

MECLİS TOPLANTILARI

6 aylık dönem içinde 6 adet meclis toplantısı gerçekleşti. Bu toplantılarda 49 gündem maddesi görüşüldü. 2014 yılı toplamında 12 toplantı 86 karar sayısına ulaştı.

 

YÖNETİM KURULU TOPLANTILARI

Temmuz-Aralık döneminde 27 toplantı gerçekleştirilmiş, söz konusu toplantılarda 284 gündem maddesi görüşüldü. Yıl genelinde toplantı sayısı 49, gündem maddesi 568 olarak gerçekleştirdik.

 

AKİL TACİRLER KURULU

2014 yılında oluşumu gerçekleşen Akil Tacirler Kurulu ikinci altı aylık dönemde iki toplantı gerçekleştirilmiştir. Toplam toplantı sayısı 3’e ulaşmıştır.

 

SÖKTER TOPLANTILARI

Temmuz-Aralık döneminde Medikal, Bilişim ve Doğal Gaz Sektörü değerlendirme toplantısı yapılacak 20 sektör toplantısı gerçekleşmiştir.

 

TEMSİLCİLİKLER

Başkale Temsilciliğimiz tarafından 6 aylık dönem içinde 74 üye işlemi gerçekleşti.

 

YARDIMLAR

800 Öğrenciye giyim yardımı yapıldı. Yıl toplamında bu sayı 1250’ye ulaştı. Oda olarak her ne kadar bu tür yardımları kamuoyuna yansıtmasak da bu vesileyle söylemek istiyorum.

 

FAİZ AFFI UYGULAMASI

Meclisimizin kararı ile uygulamaya konulan geçmiş yıllara ait faiz affı uygulaması kapsamında 6 aylık dönem zarfında 1796 firma başvuruda bulunarak, 611.660,78 TL tutarında faizsiz aidat ödeme imkanı sağlandı.

 

EĞTİMLER

2014 yılı içinde odamız tarafından üyelerimizin ihtiyaçları ve odamıza iletilen talepler doğrultusunda 753 kişiye eğitim verildi. 6 aylık dönemde bu sayı 411’e çıktı.

 

KAPASİTE RAPORU

Son 6 ay içerisinde 42 firmaya kapasite raporunu düzenlemiş, yıl toplamında bu sayı 84’e ulaştı.

 

İŞ MAKİNASI TESCİL

2014 yılının ikinci 6 aylık döneminde odamız tarafından 156 adet iş makinası tescili yapıldı. Yıl toplamında bu sayı 333’e yükseldi.

 

TAHMİNİ FİYAT/MUHAMMEN BEDEL TESPİTLERİ

2014 yılının ikinci 6 aylık döneminde 73 kurumdan 2184 ürüne ilişkin fiyat tespiti talebi gelmiştir. Bu taleplerin fiyat tespitleri yapılarak ilgili kurumları ulaştırıldı. 2014 yılının toplamında bu sayı 3498’e ulaştı.

 

BÜTÇE

Geldik rakamlara. Rakamlar bana göre sihirli şeylerdir. Ben rakamların sihrine inanıyorum. Bizim 2014 için belirlediğimiz toplam bütçemiz –gelir ve gider olarak- 4 milyon bin TL’ydi. 2015 içinde 4 milyon 150 bin TL’lik bir bütçe belirledik. Onu da sizlere paylaşmış olalım.

 

2014 GELİRLERİ:

TOPLAM BÜTÇE: 4.100.000.00

İLK ALTI AY GELİR: 1.518.918.76

İKİNCİ ALTI AY GELİR: 2.188.739.31

TOPLAM GELİR: 3.637.658.07

GERÇEKLEŞME ORANI: %88,70

 

2014 GİDERLERİ:

TOPLAM BÜTÇE: 4.100.000.00

İLK ALTI AY GİDER: 1.493.305.68

İKİNCİ ALTI AY GİDER: 2.103.132.64

TOPLAM GİDER: 3.596.438.32

GERÇEKLEŞME ORANI: %87.70

 

“TİCARET ODASI DEMEK, TİCARET YAPAN ODA DEMEK DEĞİLDİR”

VAN TSO’yu borçlu aldıklarını vurgulayan Takva ayrıca, ticaret odasının ticaret yapan bir oda olmadığını söyledi. Takva, “Biz çok zengin bir oda değiliz. Özellikle göreve geldiğimiz günden bu yana, biz zaten bütçeyi bildiğiniz gibi borçlu devir almıştık. Birçok kurum kuruluş ve yetkililer ile yaptığımız sohbetler de ‘Ya sizin çok borcunuz var paranız yok ya da sizin çok paranız var’ deniliyordu.  Ticaret Odası demek, ticaret yapan oda demek değildir. Bizim tek gelirimiz var oda üye aidatları ve üyelerin burada satın aldıkları hizmete karşılık elde etiğimiz gelirlerdir. Onun dışında bir gelirimiz yok. Bu giderler arasında Odalar Birliğine 250 bin TL yıllık para gönderiyoruz. Biz faaliyetlerin tamamını gönüllü bir şekilde yapıyoruz. Burada yönetime ya da meclise ödenen her hangi bir para yoktur.” Dedi.

 

AB BİLGİ MERKEZİ

Avrupa Birliği Merkezi tarafından 2 bilgilendirme, 1 bölgesel eğitim, 5 adet stand çalışması gerçekleşti.

 

YATIRIM DESTEĞİ OFİSİ

Van TSO, ABİGEM Yatırım Destek Ofisi tarafından 6 aylık süre zarfında 163 firmaya çeşitli konularda eğitim-bilgi-danışmanlık-finansmana erişim desteği sağlanmıştır.

 

EKO BÜLTEN

Aylık yayın organımız Eko Bülten, kesintisiz olarak her ay yayınlandı ve toplamda 48 bin baskı yapıldı.

 

ÜYE KAYDI

Söz konusu dönemde 527 üye kaydı gerçekleşti. 2014 yılı toplamında bu sayı 788’e yükselerek, Türkiye ortalamasında 27. sırada yer aldık.

 

VAN TSO’YA BAŞARI ÖDÜLÜ

Avrupa Birliği Türkiye İş Geliştirme Merkezleri ağının genişletilmesi projesi kapsamında Ticaret ve Sanayi Odaları, kaliteli iş hizmetleri ile rekabet gücü nasıl geliştirilebilir konferansında odamıza başarı ödülü verildi. Bunun yanında yine odamızın birçok ödülü bulunuyor.

 

GIDA YARDIMI

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği ile odamız tarafından hazırlanan 800 adet Ramazan gıda yardım paketi, ihtiyaç sahiplerine dağıtılmıştır.

 

TÜRKİYE-MACARİSTAN İŞ FORMU

Türkiye-Macaristan iş formu odamız ev sahipliğinde gerçekleşti. Forumda, inşaat, tarım-hayvancılık, turizm, çevre makine ekipmanları sektörleri, yuvarlak masa çalıştayında karşılıklı görüş alışverişinde bulunuldu. İki heyet arasında karşılıklı ziyaretlerin yapılması karar alındı.

 

VAN TSO’DAN TAKOGRAF KARTI HİZMETİ

Van Ticaret ve Sanayi Odası olarak sayısal Takograf kartı hizmeti verilmeye başlandı. Odamız bu hizmeti veren 42. oda olmuştur. Bu süre zarfında 62 adet Takograf kartı düzenlendi.

 

FUARLARA KATILIM

Türkiye’de yapılan bütün fuarlarda yerimizi aldık. Bu vesileyle kentimizi tanıtma adında çaba sarf ettik.

 

İRAN İŞ GEZİSİ

Van TSO Yönetim kurulumuz ve meclis üyelerimizden oluşan heyet Urumiye ve Tebriz Ticaret Sanayi, Madencilik ve Tarım Odaları, Salmas Belediyesi ve Kaymakamlığını ziyaret ettik. Ziyaret esnasında iki ülke arasındaki ticari ilişkiler, sınır kapılarında yaşanan sıkıntılar ve ilimizde İran Baş Konsolosluğu açılması gibi konular ele alındı.

 

VAN BUNU HAKETMİYOR

Yaptıkları faaliyetler arasında yer alan İran gezisi hakkında da çarpıcı açıklamalarda bulunan Takva şu ifadelere yer verdi:     “İran gezisi çok önemliydi. Bu gezilerde önemli konular konuşuldu. DAP merkezinin Van’a gelmesi için Kalkınma Bakanlığı ile bağlantılar kurduk. Ancak bize Van’da zaten bir ajansı olduğu söyledi. Ancak Erzurum’da bir ajans olmasına rağmen DAP merkezi Erzurum’a verilmiş durumda. Bizde bu neticede 8 vekilimiz ile bağlantıya geçtik ve DAP merkezinin Van’a getirilmesi için çalışmalar yapıyoruz. Van bunu hak etmiyor. Van bölgenin en dinamik kentidir. Bu yüzden yöneten ve yönlendiren kent olmalıdır. Umuyoruz ki politikacılarımızda bu sesimize kulak verirler. Bizim en önemli taleplerimizden bir tanesi, Başkale Gelincik, Güzeleş Bölgesi’nde bir sınır kapısının açılması ve serbest ticaret merkezinin oluşturulmasıdır. Bu Gelincik Sınır Kapısı Salmasa uzaklığı 30 kilometredir. Salma valiliği de belediyesi de orada şunu söylüyorlar; “Eğer ki Türkiye Gelincik’te kapıyı açması yönünde bir irade ortaya koyarsa, biz güzel dereye kadar, tünele kadar ki yolu biz yapmayı taahhüt ediyoruz.” Salmas merkezden, Van merkeze uzaklık 130 kilometredir.”

 

VAN KAHVALTISI VAN TSO GÜVENCESİ ALTINDA

Geçtiğimiz ay tescili alındı. Kahvaltı vermek isteyenler artık odamızdan tescil belgesi almak zorundalar. Türkiye’nin neresinde olursa olsun Van kahvaltısı vermek isteyenler bu belgeyi almak zorundalar. Bunun Türkiye’de bir örneği yok. Sadece benzer örnekleri var. Ancak bir yemek olarak böyle bir örneği yok. Odaya kayıtlı olan kahvaltı salonlarına indirim yapılacak. Ancak dışardan olanlar için daha farklı fiyatlarla belgeyi satacağız.

 

VEKİLLERE GÖNDERİLEN YAZILAR VE RAPORLAR

Geldikleri günden bu güne kadar politikacılara gönderdikleri yazılar ve raporlar hakkında da açıklamalarda bulunan Takva, “Peki, biz politikacılarımızla nasıl ilişkiler geliştirdik. Onunla ilgili elimde bazı rakamlar var. Mesela Van milletvekillerine 2013 ve 2014 dönemlerinde gönderdiğimiz yazıları sizlerle paylaşmak istiyorum.” Dedi.

 

- Vergi ve SSK primlerine terkinine ilişkin 25.06.2013 tarihinden bu yana defalarca yazılar yazdık. İlk yazışmayı o tarihte yazdık. Mazbatamızı aldığımız gün yaptığımız ilk yazışmadır. O günden bu yana bu konuyla ilgili sürekli yazışmalar yaptık. Gerek 8 milletvekiline ve gerekli Bakanlığa bu yazışmayı yaptık.

- Yerel seçimlerden önce bir anket çalışması yapmıştık. Yerel seçimler bildirgesini onlara gönderdik.

- Firmaların özellikle kamu kurumlarından alamadıkları hak ödenişlerinin zamanında ödenmesi için ilişkin yazılar yazdık.

- Vekil buluşma günleri projesini hayata geçirdik. 8 tane milletvekilimizi ayda1 günlerini burada odamız üyelerinize hizmet etmelerine katkı sağlamaları için yazılar yazdık. Daha 1 tanesi bize cevap vermedi.

- İSEDAK toplantılarının Van’da yapılmasına yönelik talebimizi ilettik.

- SRC sınav merkezinin mutlaka Van’a alınması için talebimizi ilettik.

- K belgesinde indirimin yapılması için talebimizi ilettik.

- Depremin sonrası binalarını yıkan arsa sahiplerinin kentsel dönüşümden yararlanması için temin etmeleri konusunda yazışmalar yaptık.

- İş-Kur işçilerinin sorunlarının çözümüne ilişkin yazılar yazdık.

- Bölgeye özel ekonomik destek mikro uygulamalar yönünde taleplerimizi ilettik.

- Sınır kapılarının önündeki engellerin kaldırılması için taleplerde bulunduk.

- Çözüm sürecine destek için taleplerimizi ilettik.

- Torba yasaya kentsel dönüşüm için konut kredisinin dahil edilmesi için talepte bulunduk.

- Et balık kurumunun yeniden faaliyete girmesine yönelik talebimiz olduk.

- Şehir stadının yapılması için talepte bulunduk.

- Oto sanayi sitesine sağlık ocağı açılması için talepte bulunduk.

- Kamu mal alımlarının yerel firmalardan yapılması için talepte bulunduk.

- Kentsel dönüşüm için yasa tasarısı hazırlanması için talepte bulunduk.

- Van mermerciler kooperatifi arsa talebinin karşılanması için talepte bulunduk.

- Van et kombinasının hayata geçirilmesi için talebimiz oldu.

 

VEKİLLERE GÖNDERİLEN RAPORLAR

- Özellikle son 30-40 yıl içerisinde bölgedeki çatışma ortamının yaratmış olduğu ekonomik suç potansiyelinin ortadan kaldırılmasına yönelik bilimsel bir rapor gönderdik.

- Ekonomik suçlara ait sicil affı çıkarılmasına ilişkin raporlar gönderdik.

- Çevre yolu konusundaki handikapları detaylarıyla raporlaştırdık ve gönderdik.

- Van-Şırnak Karayolu ile ilgili bir rapor hazırladık ve gönderdik.

- Enerji sorunu ile ilgili rapor hazırladık ve gönderdik.

- Gelincik sınır kapısı ile ilgili talebimizi bir dosya halinde gönderdik.

- Doğalgazda halen yaygınlaştırılmamış uygulamanın ortadan kaldırılması için rapor hazırladık.

- Çağrı merkezi kurulması için Kalkınma Bakanı bize milletvekillerinin önünde söz vermesine rağmen biz ücretsiz yer temin etmemize rağmen rapor gönderdik.

- Kamu arazilerinin tahsisi konusundaki taleplerimizi gönderdik.

- Merkezde yapılan ihalelerin yerelde ve daha şeffaf yapılması için rapor hazırladık.

- Girişimciliğin desteklenmesine yönelik rapor hazırladık.

- Bankacılık ve finansmana erişim konusunda yaşadığımız sorunları rapor halinde gönderdik.

- İhtisas gümrüğü açılması için talebimizi bildirdik.

- Serbest bölge için aynı şekilde rapor gönderdik.

 

TAKVA: HALKA HESAP VERSİNLER

“Bunlar 2013 ve 2014 yılı içerisinde milletvekillerine ana başlıklarıyla yaptığımız yazışmalar ve gönderdiğimiz raporlardır. Tek bir tanesi burada yerel, kamu ya da politik merci VAN TSO yönetimi kurulu başkanı ya da üyeleri kişisel bir tavasupta bulunmuşlar diyemezler. Hesap vermesi gereken yerde varsa başlıklar bunlardır. Buyursunlar halka hesap versinler. Bunu da kamuoyuna sunuyoruz.”

Editör: TE Bilisim