En güçlü kentlerin güçlü siyasetçiler ve onlar çalıştıran güçlü STK’lar ile yükseldiği bir dönemde Van ‘lobi’sini aramaya devam ediyor. Her dönem bir ismin ön plana çıktığı, kent odaklı güçlü lobilerin oluşmadığı Van’da artık ‘ortak kent sorumluluğu’ bilinci oluşması gerektiği her fırsatta dile getiriliyor. Geçmişten bugüne önemli isimler güçlü STK temsilicisi olma anlamında iz bıraksa da güçlü STK’lar olgusu halen özlenen bir tablo olarak öne çıkıyor. Geçmişten bugüne Zahir Kandaşoğlu, Faruk Alpaslan, Feridun Irak, Kayhan Türkmenoğlu gibi sayısız isimlerin hem güçlü STK hem güçlü başkan izi bıraktığı Van ekonomisinde şu sıralar ise bayrağı bir isim tek başına taşıyor. STK algısını son yıllarda değiştiren bir isim olan ve ‘lobi’ faktörünün önemini bilerek hareket eden Van TSO ve Başkanı Necdet Takva halk tarafından ‘en iyi’ olarak görülüyor. Kentin sorunları söz konusu olduğunda bir çok STK’nın bir adım geride durduğu süreçlerde şüphesiz Necdet Takva tek başına iktidarı sırtlıyor...

 

Güçlü bir kent olmak için olmazsa olmazlardan birisi olan ‘güçlü’ STK’ların gerekliliği her geçen gün biraz daha artarken Şehrivan Gazetesi olarak, 2016’ya sayılı günler kala vatandaşa Van’ın en iyi ve en güçlü STK’sını sorduk. Geçtiğimiz yıllarda STK’lar kendilerinden daha çok başkanlık yapan isimlerle anılırken son yıllarda gelinen noktada ‘güçlü’ STK’ların oluşturduğu ‘lobi’ faaliyetleri bir kez daha anlam kazandı. İşte bu noktada 2015 yılının son günlerinde fikrini sorduğumuz vatandaşlar en iyi STK kim sorusunu cevapladı. Van TSO’nun bir dönemki başkanı Zahir Kandaşoğlu’nun istisnasız Van deyince hala akıllarda olduğu, şoförler odası başkanı olarak sıkmadık el bırakmayan Faruk Alpaslan’ın hala ‘hayırla’ yad edildiği kentte son yılların en çok konuşan, tek konuşan STK’sı olan Van TSO ve Necdet Takva tam desteği alan oda ve isimler oldu. Van TSO’nun yeni patronu Necdet Takva ve yönetimi görev yaptıkları günden bu yana adından söz ettiren bir STK yönetimi olurken öne çıkarken vatandaş da ‘patron onlar’ yorumunu yaptı. Van’ın en çok ihtiyaç duyduğu bir dönemde ‘lobi’ mücadelesi veren, sorunları konuşan ve çözüm için ses yükselten Van TSO’nun vergi terkini, TOKİ ödemeleri, çevre yolu, Kapıköy gibi sorunların takipçisi olup esnafla ilgili çalışmalar yapması halkın kafasındaki en iyi STK olarak yer almalarını sağladı.

 

ŞEHRİVAN VATANDAŞA SORDU...

‘Sizce Van’ın en iyi Meslek Odası, Sivil Toplum Kuruluşu ve Derneği hangisidir’ diye Van esnafına sorduk... Van’ın en iyi Sivil Toplum Kuruluşunu, Meslek Odasını ve derneğini Vanlılara sorduk. En çok ön plana çıkan meslek odası ve STK’lar; Van Ticaret ve Sanayi Odası (Van TSO), Esnaf ve Sanatkârlar Odası Birliği (ESOB), Van Ticaret Borsası (Van TB), Şoförler Cemiyeti ve İnsan Hakları Derneği (İHD) oldu. Ön plana çıkan bu meslek odası, STK ve dernek arasında en beğenilen Van TSO olurken, en iyi başkan unvanını ise iki isim paylaştı. Bu isimlerden bir tanesi Doğu Şirketler Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Zahir Kandaşoğlu olurken diğeri ise eski ESOB ve Şoförler Odası Başkanı Faruk Alpaslan oldu. İşte Vanlı esnafın en iyiler yorumu:

 

TOK: PATRON KANDAŞOĞLU’DUR

Simge İletişim yetkilisi İbrahim Tok: Genel anlamda kentte ki oda, dernek ve STK’ları tanıyorum. Ancak bunlar arasında en çok Ticaret ve Sanayi Odası’nın ismini duyuyor ve tanıyorum. Ticaret odasını iyi tanımamın sebebi ise eski başkanı Zahir Kandaşoğlu’dur. Kandaşoğlu başkan olduğu dönemlerde esnafı çok ziyaret ederdi. Ayrıca renkli bir kişiliği olduğundan dolayı herkes kendisini tanıyor ve seviyordu. Diğer STK, oda ve dernekleri ismen biliyorum ancak çok bilgi sahibi değilim. Van’ın ekonomi patronu kim olur dediniz. Bana göre yine Zahir Kandaşoğlu olur. Çünkü gerçekten sadece Van’a yatırım yapan, Van’ı seven ve sahip çıkan birisi. Bu yüzden bana göre Van’ın ekonomi patronu Kandaşoğlu’dur.

 

ASLAN: EN İYİSİ TİCARET ODASI

A acente yetkilisi Mahmut Aslan: Açıkçası dernekleri, STK’ları ve odaları çok iyi tanımıyorum. Ama en çok Ticaret Odasının ismini daha çok biliyor ve tanıyorum. Biz burada esnaflık yapıyoruz. Konuda esnaf, ticaret ve para olunca elbette ki ticaret odası daha çok ön plana çıkıyor. Kim çok daha iyi kim hiç iş yapmıyor bilmiyorum ama ticaret odası Van için bir şeyler yapamaya çalışıyor. Shopping Fest gibi bir etkinlikle Van’ın ekonomisinin canlanması, Van kahvaltısının dünya rekorlar kitabına girmesi gibi çalışmalar yaptılar. Bana göre en iyi Ticaret ve Sanayi Odasıdır. Ekonomi patronu olarak ben Van’da çok büyük bir potansiyel görmüyorum. Öyle patron olacak bir isim görmüyorum.

 

TEKİN: EN İYİSİ ALPASLAN AMA…

Lokantacı esnafından Salim Hakkı Tekin: Bana göre en iyi oda Esnaf ve Sanatkârlar Odasıydı. Odasıydı çünkü Faruk Alpaslan oda başkanlığından istifa edip siyasete girdikten sonra esnaf odası da itibarını kaybetti. Faruk Alpaslan bu kent için elinden gelen her şeyi yaptı ve belli bir süre sonra da siyasete girdi. Bana göre yanlış yaptı ama tabi ki bu kendi fikriydi. Bana göre Van’ın ekonomi patronu da Faruk Alpaslan’dır. Faruk Beyin yeniden ekonomiye geri dönmesi gerekiyor. Van için bu kadar güzel işler yaparken bence siyasete bulaşmadan yeniden en iyi bildiği işi yapması hem kendisi hem de kent için çok önemli olur.

 

KOŞİK: TSO VAN’A DEĞER KATIYOR

Giyimci esnafından Hülya Koşik: Van’da STK, meslek odası ve dernek olarak üzerine düşenin en iyisini yapan bana göre Necdet Takva ve ekibi olan ticaret odasıdır. Sayın Takva ve ekibi bugüne kadar Van’a yaptıklarıyla en iyi olduklarını sadece belli bir kesime değil herkese gösterdiler. TSO’nun yanı sıra İnsan Hakları Derneği’de güzel işler yapıyor. Güzel işler dediğim, gerekli yerlerde kendi üzerlerine düşen görevleri iyi yerine getiriyorlar. Zaten bir kentte bu tür yerler kendi üzerlerine düşen görevleri yapar ve daha fazlası için çalışırsa o kentte bir işler yapılıyor demektir. Çok haber okuyan bir isimim bu konuda en çok şikâyetçi olduğum ve daha doğrusu beğenmediği oda Ticaret Borsası’dır. Hiçbir şekilde Van için bir şey yaptıklarını görmedim, inşallah bundan sonra onlarda üzerlerine düşeni yaparlar. Ekonomi patronu olarak, ben Van’da çok iyi bir patron rolünü üstlenecek birini göremiyor. Patron demek gerçekten Van’a değer katmak ve Van’da ekonomik anlamda iyi işler yapmak demektir.

 

ECE: KENT OLARAK ÇOK İYİ DEĞİLİZ

Kasetçi esnafından Ahmet Ece: Bana göre Van’da, Van’ı ciddi anlamda temsil eden, esnafına sahip çıkan ve Van için ciddi işler yapan bir meslek odası, STK ve dernek yok. Van’daki bu kuruluşların hemen hepsi siyasete bulaşmış durumda. Hangi derneğe, odaya ve ya STK’ya girdiğiniz zaman kendinizi siyasi bir partiye girmiş gibi hissediyorsunuz. Buna bana göre çok yanlış bir durum. Van için gerçekten bir şeyler yapmak isteyen var mı derseniz, evet var. Oda Ticaret ve Sanayi Odası’dır. Ticaret odası Van’ın sorunlarını her zaman irdeleyen ve çözüm için uğraşan bir meslek odası konumunda yer alıyor. Patron olarak da Van’ın en iyisi olan ticaret odasının başkanı Necdet Takva’dır.

 

“BİZ DAHA ÇOK EN İYİLERİ SORARIZ”

İsim vermek istemeyen esnaflardan ayakkabıcı esnafı: Van’da çok iyi bir STK, oda ve dernek çalışması ve birliği yok. Bu anlamda Van’da en iyi olabilecek bir tanesi bile yok. Bu saydığımız STK, oda ve dernekler ister ekonomi olsun, isterse savaş ya da barış olsun, hiçbir doğru düzgün bir şekilde bir araya gelemiyor ve birliktelik sağlayamıyor. Ben haberleri takip eden birsiyimdir. Sizi de okur ve takip ederim. Her zaman Van için yararlı olan şeyler konuşuluyor, söyleniyor ve siz de yazıyorsunuz ama sizde ricam bazen de bu kuruluşların hem fikir olmadığını yazın. Birliktelik olmadığı için verilen sözlerde her zaman havada kalıyor. Siz gazeteciler olarak bunların üstüne giderseniz ancak o zaman Van’ın en iyileri ve patronları belirlenir. Yoksa biz daha çok en iyi kim diye sorarız.

 

IŞIK: EKONOMİNİN PATRONU TSO’DUR

Peynirciler Çarşısı esnafından Hüseyin Işık: Van’daki STK, oda ve dernekleri arasındaki en iyisi Esnaf ve Sanatkârlar Odasıdır ve bu böyle olmak zorundadır da. Esnaf odası biz esnafın her zaman yanında durması gerekiyor. Faruk Alpaslan döneminde bu ilişki çok iyiydi. Esnafın her zaman sorunları sorulur ve yapılması gerekenler yapılırdı. Şimdi de çok sıkıntı olduğunu düşünmüyorum esnaf odaları için. Yine ilişkiler iyi bir şekilde ilerliyor. Yeterli mi derseniz elbette ki değil. Hem esnaf odaları açsından hem de diğer oda, dernek ve STK’lar için bu yeterli değil. Ekonomi patronu olarak bana göre ticaret odası bu kentin ekonomi patronudur. Ben isim olarak ele almak istemiyorum. Ancak oda olarak ele alacaksan buda ticaret odasıdır.

 

ERYİĞİT: İSİMLE EN İYİ OLUNMAZ

İnşaatçı esnafı Eren Elyiğit: Oda, STK ve dernekleri çok iyi tanımıyorum. Bu yüzden en iyi şudur desem çok doğru olmaz. Ancak Van gibi büyük şehir olmuş bir kentte bana göre daha iyi oda, STK ve dernekler olması gerekiyor. Bazen bu kuruluşların tabelalarına falan denk geliyoruz. Emin olun ki zaman zaman böyle bir dernek te mi var diye soruyorum kendi kendime. Biz bunların sadece isim olarak bilmemizin sebebi aynı şekilde bu kuruluşlardır. Sürekli basınla bir araya geliyorlar. Şunu yaptık, bunu yaptık, bunları yapacağız gibi buda bana göre yanlış. Bir şey yaptıysanız eyvallah çıkın söyleyin. Ama öyle basın karşısına çıkıp çok sayıda pozlar vermeler ve abartılı abartılı konuşmalar bir şeye yaramıyor. Ben seni tanımadıktan, ismini sadece tabelada bilmekle en iyi olunmaz.

 

GÜLERYÜZ: ÖNCE BAŞINDAKİLER İYİ OLMALI

53 yıllık terzici esnaf İhsan Güleryüz: Ben STK, dernek ve odaların daha çok eski halini geri istiyorum. Eskiden kadir kıymet vardı. Bu yerlere gittiğimiz zaman karşımızda gerçekten Van için bir şeyler yapmak isteyen insanlar vardı. Ama şimdikilerin hepsi kendi STK, Oda ve derneklerinin isimlerini de kötüye kullanıyorlar. İnsanlar artık daha iyi yerlere gelmek için bu tür kuruluşları seçiyorlar. İşte ne bileyim internette hep kendilerini göstermeye çalışıyorlar. Ekonomi patronu dediniz. Bana göre Van için gerçek bir ekonomi patronu ve Van için ekonomiyi en üst seviyeye çıkarmak isteyen bir patron varsa oda Zahir Kandaşoğlu’dur. İnanın şu an ticaret odasına gitmek dahi istemiyorum. Herkes ayrı bir hava, hepsiyle konuşmak için önemli şahıslar ve isimler olmanız gerekiyor. Van çok fazla en iyi arasına girecek oda, STK ve dernek var. Var ama başındakiler buna izin vermiyorlar.

 

YILMAZ: KÖTÜ OLAN İYİ OLANI ÖRNEK ALMALI

Taksici esnafı Ali Yılmaz: Şoförler odası ve ticaret odasının iyi olduğunu düşünüyorum. Ticaret odası kentin ekonomisi için iyi bir ekiple çalışıyor. Van’ın ekonomi seviyesinin yükselmesi için çalışmalar yapıyor ve Van’a bir şeyler kazandırıyorlar. Şoförler odasına gelecek olursak. Şoförler odası da eskiye göre çok iyi bir durumda. Denetimleri iyi yapıyorlar, esnaflarına sahip çıkıyorlar. Buda iyi olmalarını sağlıyor. Tabi diğer kuruluşlarda yapıyorlardır muhakkak ama ben bunu yeterli görmüyorum. Daha fazla çalışmaları ve yeri geldiği zaman diğer kuruluşları kötülemektense örnek almaları gerekiyor. Ekonomi patronu; ticaret ve maddiyatla çok içli dışlı olan ticaret odasıdır bana göre.

 

ALAN: NECDET TAKVA MİLLETVEKİLİ OLSUN

Mobilyacı esnafı Ferdi Alan: Bahsetmiş olduğunuz kuruluşlarla ilgili çok bilgi sahibi değilim. Ama ticaret odası, şoförler odası, esnaf odası, bakkallar manavlar odası, kadın dernekleri ve buna benzer birkaç dernek, STK ve odayı biliyorum. Bunlar arasında isminin en çok geçtiği, en çok haber olan ticaret odasıdır. Bence isminin bu kadar geçmesinin sebebi en iyi olduklarını gösteriyor. Necdet Takva’nın bu konuda ticaret odasına değer kattığına inanıyorum. Elbette ki Doğu’nun en iyi illerinden bir tanesi olan Van için bu yeterli değil. Ekonomi patronu bana göre yine Necdet Beydir. Necdet Bey siyasete de girerse ve bir milletvekili olarak Van’a temsil ederse bence Van’a katkısı çok daha fazla olacaktır. Ben Necdet Beyin siyasete girmesini çok isterim. Faruk Alpaslan girdi siyasete başarılı olamadı. Bana göre Faruk Bey kaybetmedi Van halkı kaybetti. Bence Necdet Takva, Faruk Alpaslan, Zahir Kandaşoğlu gibi isimler vekil olup Van’ı temsil etmeli.

 

DEMİR: REKABET VE BİRLİKTELİK OLMALI

Elektronik eşya esnafı Cahit Demir: Van’daki STK, oda ve dernekler arasında bir birliktelik olmadığına inanıyorum. Birliktelik olması halinde Van’da en iyi seçebiliriz. Çünkü birliktelik olduğu zaman rekabet olur buda oda, STK ve derneklerin kendilerini geliştirmesi için fayda sağlar. Birliktelik olmadıkça bu kente en iyi seçmek çok zor olur. Patrona gelince bu kuruluşlar arasında patron olarak ticaret odası görünüyor. Kentin ticareti ve para kaynağı denilince ticaret odası akla geliyor.

 

ÇÖLÇINAR: EN İYİLER TSO VE ESOB

Fırıncı esnafı Esat Çölçınar: Ben en iyi olarak iki odayı görüyorum. Bunlardan biri ticaret ve sanayi odası bir diğer ise esnaf ve sanatkarlar odasıdır. Bu iki oda her zaman iyi başkanlar ve iyi ekiplerle yönetildi. Kandaşoğlu ve Alpaslan gibi. Ardından gelen başkanlardan Takva’da bu işi iyi yaptı. Şu an esnaf odası başkanının kim olduğunu bilmiyorum. Bana göre bu iki oda kentin en iyi odaları. Zaman geçtikçe daha da iyi olacaklarını düşünüyorum. Ekonomi patronları olarak da bu iki odayı görüyorum.

 

KAYAKARDEŞLER: ESKİLER EN İYİLERDİ

İnşaatçı esnafı Fuat Kayakardeşler: Çok iyi oda ve STK’ya sahip olduğumuz söylenemez. Bu konuda tek tük iyiler var. Ticaret odası, şoförler odası, esnaf odası ve ticaret borsası. Ticaret borsası bir zamanlar gerçekten çok iyiydi. O dönemlerde başında Feridun Irak vardı. Aynı şekilde ticaret odası öyleydi başında Zahir Kandaşoğlu vardı. Esnaf odası ve şoförler odası yine aynı şekilde çok iyiydi ve başında Faruk Alpaslan vardı. Ardından esnaf ve şoförler odasından durum değişti. Alpaslan siyasete girince bu iki oda da gerileme oldu. Borsayı zaten bilenler unuttu. Ticaret odası Necdet Takva ile ayakta durmayı başardı. Ama bana sorarsanız eski isimler şimdikilerden daha iyi. Buda odaların iyi olmasına anlamına geliyor. Ekonomi patronu bence eskiden bahsettiğim isimlerdi. Şimdi öyle bir patron görmek çok zor.

 

GEZER: KENTİN PATRONU TSO’DUR!

Emlakçı Emin Gezer: En iyi odanın ticaret odası olduğunu düşünüyorum. Ticaret odası yaptığı çalışmalar ile Van’da güzel işlere imza atıyor. Ticaret odası yönetim kurulu Van’ın sorunları içinde çok çalışıyor. Bu da elbette ki bizim gözümüzde en iyiler olmalarına sebep oluyor. Oda daha da güçlenirse bence vekiller, belediye başkanı ve valiye gerek bile kalmaz. Ticaret odası bu kentin ticaret kalbi, can damarı ve nefes aldığı odadır bana göre. Tabi en iyi ticaret odası olunca başkanı ve odası da ekonominin patronu oluyor.

 

ÇALIŞKAN: HERKES EN İYİ OLABİLİR

Market sahibi Yaşar Çalışkan: En iyi demeyelim de en iyiler diyelim. Ticaret odası, esnaf odası ve şoförler odası kentin en iyileri. Elbette ki Van’da çok sayıda oda ve STK var. Ama en iyileri bunlar. Sürekli yaptıkları çalışmalar ile basın karşısına geçiyorlar ve yaptıklarını iyi lanse ediyorlar. Bence iyi işler yapıyorlar. Ama kendilerine karşı çok saygıları olan kuruluşlar değiller. Kendi aralarında da bir birlerine saygıları ve yapılan işleri onure edecek çalışmalar yapılırsa ve başka yerlere karşı birlik olunursa sadece bu 3 kuruluş değil diğer hepsi de en iyi olurlar. Patrona gelecek olursak patron olmaları için kent adına istihdam ve gerçekten para kazandıracak çalışmalar ve işler yapmaları gerekiyor.

 

3 YILDA NELER YAPTILAR?

Uzunca yıllar Van TSO’da genel sekreterlik görevini yürüten Necdet Tavka, buradaki görevlerinin yanında uzunca yıllar Kent Konseyi, Vanspor gibi konularda da çaba sarfetti. 2011 yılından itibaren oluşturulan Ekonomide Değişim Hareketi’nin liderliğini üstlenen Necdet Takva, 2012 yılında yapılan Van Ticaret ve Sanayi Odası seçimlerinde büyük bir devrim yaparak başkanlığı devraldı. Deyim yerindeyse çekirdekten yetiştiği Van TSO’da EDH ile büyük bir dönüşümü gerçekleştiren Takva, odada hem düşünsel hem de icraatlar anlamında büyük revizyonlara imza attı. Sadece esnaf ve tüccarın temsilcisi olan bir oda olarak kalmayıp güçlü bir STK profili çizen Van TSO ile birlikte türlü konularda ses yükselten Necdet Takva, kentin önemli sorunlarında konuşan bir isim olmasıyla da dikkatleri çekti. Van’ın en önemli sorunlarını tüm platformlarda dillendirmesi ile öne çıkan Takva, vergi terkini, TOKİ, İran ile ticaret, Kapıköy, çevre yolu, sahil yolu, yerel yönetimler, festivaller, esnafa yönelik çalışmalar gibi konularla adından söz ettirdi.

 

NECDET TAKVA KİMDİR?

1969 Van doğumlu olan Takva; ilk ve lise öğretimini Van’da tamamladıktan sonra Ankara Gazi Üniversitesi Siyasal Bilgiler Kamu Yönetimi bölümünde mezun oldu. Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi’nde yönetim bilimlerinde yüksek lisans yaptı. Üç dönem Maliye işletme okudu. Sekiz yıla yakın VATSO’da genel sekreterlik görevini icra ettikten sonra Mirza Nadiroğlu’nun başkanlığı döneminde bir grup arkadaşıyla oda yönetiminden istifa eti. Takva dört yıl boyunca da köşe yazarlığı yaptı ve birçok ulusal yayın organında makaleleri yayınlandı. 2011’de faaliyetlerine başlayan EDH ile seçime giren Necdet Takva 2012’de Van TSO başkanlığına seçildi. Necdet Takva Evli dört çocuk babasıdır.


ŞEHRİVAN GÜNCEL: ÖNDER ALTINAL / ÖZEL HABER

Editör: TE Bilisim