DİSK, KESK, TMMOB ve TTB’nin Cumartesi günü Ankara’da yapacağı ‘Savaşa hayır, barış hemen şimdi’ mitingi öncesi tren garında gerçekleşen terör saldırısında yaşamlarını yitirenler anısına VANTSO öncülüğünde saygı duruşunda bulunuldu.

 

Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK), Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK), Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) ve Türk Tabipleri Birliği (TTB)’nin Cumartesi günü Ankara’da yapacakları ‘Savaşa hayır, barış hemen şimdi’ mitingi öncesi tren garına giden köprü altında meydana gelen patlamada onlarca insan yaşamını yitirmişti. Bugün Van Ticaret Ve Sanayi Odası Başkanı Necdet Takva ve oda personeli ile Bak Hele Bak Yusuf Konak Kahvaltı salonunun çalışanları patlamada yaşamalarını yitirenlerin anısına saygı duruşunda bulundu.

 

TAKVA: YÜZDEN FAZLA İNSANIMIZ HAYATINI KAYBETTİ

Saygı duruşunun ardından bir açıklama yapan VANTSO Başkanı Necdet Takva, “Malumunuz 10 Ekim saat on sularında çeşitli sivil toplum kuruluşlarının gerçekleştireceği barış, emek ve demokrasi yürüyüşü öncesinde bir patlama oldu ve orada biriken insanlar bu patlamaya maruz kaldı. Yüzden fazla insanımız hayatını kaybetti. Türkiye’nin her tarafından insanlar gitmişti. Van’dan da giden arkadaşlarımız vardı. Hayatını kaybeden Vanlılar var. Orada yaşamını yitirenler bu sabah itibari ile kendi memleketlerine gönderilmeye başlandı.” Şeklinde konuştu.

 

“BUNLARIN KARŞIDA KAYITSIZ KALMAMAK GEREKİR”

Sebep ne olursa olsun bir mesnet, bir dayanak olmadan bu şekilde hunharca yapılan katliamın insanlık dışı olduğuna vurgu yapan Takva, “Bu şekilde insanların arasına dalmak suretiyle bombalayarak, bedenler paramparça ederek ve bunların birçoğu da gencecik insanlar. 9 yaşında babasıyla birlikte hayatını kaybeden insanlar var. Bunu yorumlamak, buna bir anlam atfetmek çokta mantıklı gelmiyor aslında. Tabi bunların tümüne karşıda kayıtsız kalmamak gerekir. Hayatın her anlamında insanlar bir tepki dile getirme durumunda.” Dedi.

 

TAKVA: BUNU UNUTMAYACAĞIZ

Van Ticaret ve Sanayi Odası olarak bu sabah itibari ile VANTSO çalışanlarıyla birlikte mesaiye başlamadan, Cumartesi günü hayatını kaybeden insanların anısına bir dakikalık saygı duruşunda bulunduklarını kaydeden Takva, hatıralarına saygı göstermek için bir etkinlik gerçekleştirdiklerini söyledi. Takva, “Gerçekten vahim bir durum söz konusu. Türkiye’de birçok şey oluyor ama Ankara’nın göbeğinde, başkent olma hasebiyle güvenli olmasına rağmen güpegündüz, hafta sonu ve öncesinden bilinen bir etkinlik içerisine canlı bomba olduğu iddia edilen 2 şahsın güçlendirilmiş bombalarla insanların arasına girerek bu şekilde kendilerini patlatmalarını açıkçası yorumlayamıyoruz. Uzmanlar her akşam çıkıp konuşuyorlar ama bütün o konuşmaları izlediğimizde insanları tatmin edici bir yaklaşım içerisinde olmadıklarını görebiliyoruz. Bizim yapmaya çalıştığımız orada iyi niyetle ve bu ülkenin geleceğine dönük barışı ve huzuru hâkim kılmaya yönelik bir anlayışla, samimiyetle giden insanların hayatına kast edilmiş olması ve o insanların bu şekilde hunharca katledilmiş olmasıdır. Biz de onların anısına binaen bu sabah arkadaşlarımızla birlikte bir etkinlik gerçekleştirdik. Bu borcumuzdur. Bu unutmayacağız. Bu tür olayların hiçbirini unutmuyoruz.” İfadelerini kullandı.

 

“ÜLKENİN İYİ YÖNETİLDİĞİ KANAATİNDE DEĞİLİM”

Artık failler bulunsun ve cezalandırılsın sözlerinin çok klasik geldiğine dikkat çeken Takva, “Failler bulunamıyor. Adam gidip orada kendini paramparça ediyor. Aslında birçoğu da biliniyor. Kimler tarafında gönderildiği gibi şeyler biliniyor. Ama dediğim gibi işimiz o değil. Ama bunlardan etkilenmemek mümkün değil. Dünya etkileniyor kadı ki aynı coğrafyayı ve ülkeyi paylaşan bizler nasıl etkilenmeyelim. Hafta sonunu bu acı ile geçirdik. Daha önceki acılarımızdan açılan yaralar kapanmadan yeni acılar yaşadık. Kısacası ben ülkenin iyi yönetildiği kanaatinde değilim. Sevgi ile yönetilmiyoruz. O yüzdende üzgünüz.” Dedi.

 

GÖRMEN: KEŞKE DEMOKRATİK ORTAMDA YAŞAYABİLSEK

Takva’nın ardından kısa bir açıklama yapan TOBB Van İl Genç Girişimciler Kurulu Başkanı Görsel Görmen de, “Yaşanan acının söze dökülecek bir yanı yok inan ki. Canlar gitti, analar, babalar, eşler ve çocuklar öldü. Aslında insanlık öldü. Öyle bir ülkede yaşıyoruz ki keşke sevgi saygı biriktirip öyle yaşayabilsek. Keşke demokratik ortamda yaşayabilsek. Her insan demokratik çerçeveler içerisinde yaşanan katliama tepki göstermeli. Yaşanan olay asla unutulmamalı ve bir daha yaşanmaması için elimizden gelenini yapmalıyız.” Dedi. 


ŞEHRİVAN GÜNCEL – MERAL YILDIZ

Editör: TE Bilisim