ŞEHRİVAN HABER: HAMİT KARAKUŞ- Van Ticaret ve Sanayi Odası (Van TSO) konferans salonunda düzenlenen, “Türkiye İçin Değişim Başlıyor, Van İş Dünyası Buluşması” toplantısında Van TSO Yönetim Kurulu Başkanı Necdet Takva, kentin taleplerini dile getirerek Bakan Albayrak’tan destek istedi.

Düzenlenen toplantı konuşan Takva, madde madde halinde kentteki iş dünyasının taleplerini sıraladı; Takva, deprem sonrası tahakkuk eden vergilerin 3 yıl boyunca terkin edilmesi, diğer yılların faizsiz 60 aya bölünmesi, deprem sorası yapılan konut ödemelerinin iyileştirilmesi, finans sektörünün kent iş dünyasına destek olması, ekspertiz sorunu, sicil affı getirilerek, kara listelerin aklanması, kamu bankaları aracılığıyla düşük faizli kredi destekleri, İran bankalarını kentte açılması, banka müdürlüklerinin kentte yer alması, Van-Şırnak karayolunun tamamlanması, KSS, OSB ve İŞGEM gibi kümelenmiş alanlarımızın güçlendirilmesi, hazine arazilerinin üretime kazandırılması, Defterdarlık hizmet binasının tamamlanması ve ikinci bir vergi dairesinin tesis edilmesi, tekel binasının, kültürel amaçlı tahsis edilmesi, kentin finansal açıdan yeniden yapılandırılması, Kapıköy Sınır Kapısı 24 saat esaslı hizmet verilmesi ve Van Gölü Kuzey Demiryolu hattı projesi tamamlanarak kente kazandırılması yönünde kenti taleplerini bakana iletti.

TAKVA: İŞ DÜNYASI SİZLERDEN MÜJDE BEKLEMEKTEDİR

Toplantıda konuşan Van Ticaret ve Sanayi Odası (Van TSO) Yönetim Kurulu Başkanı Necdet Takva, 2011 yılında yaşanan iki yıkıcı depremin ardından iş dünyasının ve kent halkının yaşadığı sıkıntıların büyük ölçüde güncelliğini koruduğunu söyledi. Takva, sorunların en başında deprem sonrası tahakkuk eden vergilerin oluşturduğu ağır yük geldiğini kaydederek şu ifadeleri kullandı: “Van iş dünyası, zat-ı âlinizden bu konuda bir müjde beklemektedir. Talebimiz, deprem sonrası tahakkuk eden vergilerin 3 yıl boyunca terkin edilmesi, diğer yılların faizsiz ve 60 aya bölünmesi yönündedir. Deprem döneminde, başta hükümetimiz olmak üzere tüm Türkiye’nin şehrimiz ve halkımıza, göstermiş olduğu âli cenaplık ve acil müdahale tedbirleri, büyük bir teşekkürü hak etmektedir. Ancak, rekor seviyede tamamlanarak afetzedelere verilen afet konutları için 18 yıl boyunca her ay ortalama; 9 milyon TL ödemek, Van şehrinin, boyunu aşmaktadır” dedi.

TAKVA: KAMU BANKALARININ DESTEK OLMASINI İSTEDİ

Takva, iş dünyasının finansman erişim konusunda zorluk yaşadığını ifade ederek şu ifadeleri kullandı: “Van’da bulunan toplam 56 banka şubesinden 23 tanesinin temsilcisinin burada bulunması, şu an ülke ekonomisinde öncü rol oynamaları, piyasayı özel sektör lehine domine etmeleri, faiz politikasındaki kararlı duruşları takdiri ve teşekkürü hak etmektedir. İlimizin, 16 şubesi ile amiral gemisi olan Ziraat Bankası, 4 şubesi bulunan Halk Bankası ve 3 şubesi ile Vakıflar Bankasının hepimizin hayatına dokunan, pozitif bir zemine sahip olduklarını ifade etmemiz gerekir. Ve tekraren Sayın Bakanımızın öncülüğünde burada bizleri dinleme ve yerinden tespit programına dâhil olmaları paha biçilemez. Van tüccarı ve sanayicisi dürüsttür. Hep yüksek geri ödeme alışkanlığımızla övünürüz. Finans sektörünün bu yaklaşımı önceleyerek, bizlere dokunmasına ihtiyacımız var. Hatta bu bankalar bizlere ortak olmalılar. Bizi desteklemeliler. Yerel kalkınmamızı bu anlayışın dışında düşünemeyiz. Kamu bankaları, bize danışmanlık yapmalılar. Bizlere proje yapmalılar. Projelerimize öncülük etmeliler. Bizlerle ilişkileri soğuk-ticari iş birliğinin ötesinde olmalıdır” diye belirtti.

SİCİL AFFI BEKLENTİSİ DE BAKANA SUNULDU

Kara listelerin aklanması gerektiğini ifade eden Takva, “Sicil affı zat-ı âlinizin lafzı ile cumhurbaşkanımızın lafzı ile ancak karşılık bulabilecektir. Buna ihtiyacımız var. Tacir ve sanayicimiz için esnaf ve kefalet kooperatifi benzeri bir mekanizma oluşturulmalıdır. Kredi Garanti Fonu bu çerçevede güçlendirilip mobil hale getirilmelidir. Özellikle kamu bankaları aracılığıyla bölgesel olacak şekilde geri kalmış şehirlere yönelik bir finansman mekanizmasına ve düşük faizli kredi desteklerine ihtiyacımız var.”

VAN’DA İRAN BANKALARI KURULMASI TALEBİ

“İran’a 300 km sınırımız var. Deprem sonrası günü birlik rutin ticarete can suyu olan bu ticaret için oluşturacak tedbirlere ihtiyaç var. Şehrimizde, Eximbank ve İran ile ilişkilerimizin sağlıklı yürüyebilmesi için de 1-2 İran bankasının şube açmasının önü açılmalıdır. Van şehri bölgenin en büyük şehridir. Bankalarımızın bölge müdürlüklerinin buradan hizmet vererek, ekonomi yönetiminin ilimiz merkezli sevk edilmesi bölgesel kalkınmayı hızlandıracaktır”

VAN-ŞIRNAK KARAYOLU’NIN ÖNEMİNE VURGU YAPTI

Kamu kaynakları ve kamusal destekler olmadan kısır döngünün aşılması gerektiğini kaydeden Takva, “Bizler çok güçlü sermayeye sahip tacirler değiliz. Kamudan alacaklarımızı öncelemeniz en büyük beklentimizdir. Van’ı Habur’a bağlayan karayolunun tamamlanmasına ihtiyacımız var. KSS, OSB ve İŞGEM gibi kümelenmiş alanlarımızın, altyapılarını güçlendirmemiz gerekmektedir. Van şehri coğrafik olarak İstanbul’dan 4 kat büyüktür. Özel sektörü sürece dâhil edecek bir yaklaşım sergilenmesi durumunda, sadece hazine arazilerinin üretime kazandırılması ile bu ölçekte 10 vilayeti ayakta tutabiliriz.”

BİTMEYEN MALİYE BİNASIDA HATIRLATILDI

Hali hazırda çok kötü şartlarda hizmet veren defterdarlık hizmet binasının bir an önce tamamlanması, ilimize ikinci bir vergi dairesinin tesis edilmesi hassaten ricamızdır. Yine Özelleştirme İdaresi bünyesinde bulunan tarihi tekel binasının Van halkına kültürel amaçlı tahsisi hepimizi ziyadesiyle mutlu edecektir”

Editör: TE Bilisim