Van'da, "torf" olarak adlandırılan kömürleşmiş bitkilerden oluşan yakıt ve tavuk gübresinin karışımıyla oluşturulan "TOTG", bitkisel üretimde yüzde 90'ları aşan verim sağladı.

 

Yüzüncü Yıl Üniversitesi (YYÜ) Ziraat Fakültesi Zootekni Bölümü'ndeki bilim insanları, atık olarak değerlendirilen torfa tavuk gübresi karıştırarak yeni bir toprak çeşidi ortaya çıkarmak için proje geliştirdi. "TOTG" adını verdikleri yeni çeşit toprağı seralarda deneme ekimine alan ve başarılı sonuçlar elde eden bilim insanları, bu ürünün tarımda kullanılabilmesi amacıyla projeyi Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığına sundu. Projenin kabul edilmesiyle YYÜ Teknokent AŞ'ye geçen ve çalışmalarını burada sürdüren bilim insanları, atık olarak değerlendirilen torf ve tavuk gübresini tarımsal üretimde kullanmayı hedefliyor.

 

TOTG Proje Sorumlusu Kübra Polat yaptığı açıklamada, YYÜ Ziraat Fakültesi Toprak Bilimi ve Toprak Besleme Bölümü'nden geçen yıl mezun olduğunu, öğrenciliğinde torf üzerine çalışmalar yaptığını anlattı. Van'da torfun yoğun olarak bulunması ve dünya üzerinde çiçekçilik haricinde değerlendirilmemesinden hareketle proje hazırladığını kaydeden Polat, şunları ifade etti: "Torfun içerisine besin elementleri ve organik katkı malzemeleri ekleyerek yeni bir toprak çeşidi üretmeyi düşündük. Şu anda torfu tavuk gübresiyle karıştırıyoruz. Torf zaten kendi ağırlığının 8 katı kadar su tutma kapasitesine sahip. Ama besin elementleri açısından fakir bir toprak. Tavuk gübresiyle torfun içerisine besin elementlerini bırakıyoruz. Eksik kalan bölüme ise mineral bırakacağız. Böylelikle yeni bir toprak çeşidimiz oluşacak. Toprak çeşidimizin adı da 'TOTG' olacak. Şu anda seralarda denemelerini yapıyoruz. Salatalık, domates, biber, patlıcan ekimleri yaptık. Bugüne kadar da çok büyük faydasını gördük. Etkisi, oranı, gelişimi yüzde 90'lar seviyesinde."

 

POLAT: DÜNYADA BİR İLK OLACAK

Ürettikleri toprak çeşidinin dünyada bir ilk olacağını belirten Kübra Polat, önümüzdeki günlerde proje kapsamını daha da geliştireceklerini bildirdi. Polat, "Koyun veya daha farklı gübrelerle de karıştırabiliriz. Bu yeni bir toprak çeşidi ve üzerinde daha fazla çalışma şansımız olacak" diye konuştu. Projeyi, YYÜ Ziraat Fakültesi Zootekni Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Cemal Budağ'ın desteğiyle geliştirdiklerini söyleyen Kübra Polat, organik gübreye rağmen hormon kullanmak zorunda kalan çiftçilerin de bu yeni toprak çeşidini kullanabileceğine dikkati çekti. TOTG'nin seracılık, çiçekçilik ve tarlada kullanılabileceğini vurgulayan Polat, şöyle devam etti: "Ülkemizde torfun maddi değeri yok. Torf sadece saksı çiçekçiliğinde kullanılıyor. Torfu zenginleştirip piyasaya süreceğiz. Bunun yanında ülkemizde tavuk, koyun gibi hayvanların gübresini de atık olmaktan çıkaracağız. Böylece ülkemizde artık atık gübre ve torf değerlendirilecek. Projenin ikinci aşamasında da evsel atıkları kullanacağız. Evsel atıkları organik gübreye çevirerek, torf ile karıştıracağız. Örneğin, şimdi toprağa bir kağıt veya çöpü atarsanız, toprak bir süre sonra onun yapısını değiştiriyor. Organik minerallere, besin elementlerine çeviriyor. İşte bunları kullanacağız ve artık bunlar bir atık olmayacak. Böylece ülkenin çöp sorununu da çözeceğiz." 

Editör: TE Bilisim