ŞEHRİVAN HABER: ORHAN SAĞLAM-FATMA NUR POLATCAN

Çeşitli program ve ziyaretlerde bulunmak üzere Van’a gelen Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci, ilk olarak Van Valiliği koordinatörlüğünde İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğünce, Van Tren Garı'nda vagonlara yüklenerek selzedelere ulaştırılmak üzere Pakistan'a gönderilen İyilik Trenini uğurladı. Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci, Van’dan Pakistan’a giden İyilik Treninin uğurlanması töreninde yaptığı konuşmada, “Tüm acıyı belki dindirmez ama en azından Pakistanlı kardeşlerimizin yanında olduğumuzu burada bir kez daha göstermek durumundayız çünkü bu kardeşlerimiz, zorda olduğumuz her daim yanımızda ilk gördüğümüz kardeşlerimiz olmuştur” dedi. Bakan Kirişçi törenin ardından Van Valiliğini ziyaret ederek, Vali Ozan Balcı’dan ildeki yatırım ve projeler hakkında bilgi aldı. Van Valiliği ziyareti ardından AK Parti İl Başkanlığını ziyaret eden Kirişçi, partililerle bir araya geldi. Bakan Kirişçi, burada bir konuşma yaptı. Bakan Kirişçi, AK Parti İl binasında gerçekleşen toplantının ardından İl Tarım Müdürlüğünde düzenlenen ‘Sektör Temsilcileri ile Buluşma’ programına katıldı. Burada konuşan Kirişçi, tarım ve hayvancılığa yönelik müjdeler verdi.

BAKAN KİRİŞÇİ VAN İÇİN PROJELERİNİ AÇIKLADI

Programda konuşan Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci, “6 buçuk aylık bakanlık dönemimde ziyaret ettiğim 18’nci ilimiz de Van oldu. Bölge ve çevre illerde bu tür programları icra ettik. İnşallah durum el verdiği ölçüde bunları icra etmeye devam edeceğiz. Bu programları çok önemsiyoruz. Çünkü Ankara’da bir şeyler yapıyoruz ama bunları sahadaki karşılığının ne olduğunu görmek istiyoruz. Vatandaşlarımızın bu konuya ilişkin düşünceleri veya bizim dahil olamadığımız konuların sizlerin dile getirmesini istiyoruz. Sorunlarını dinlemek ve sorunlara çözüp üretmemek adına da bu tür toplantıları çok önemli buluyorum. Üzülerek belirtmek isterim ki ülkemiz terör belasından dolayı uzun yıllar sıkıntılar yaşamış ve Van ilimiz de bu tür olayları derinden yaşamıştır. Ancak huzur ve güvenin kenti olan Van’da artık bunu görmek çok mümkün. İnanın her şeyin başı huzur.”

KİRİŞÇİ: BARAJLAR VE SULAMA PROJELERİ ÇOK ÖNEM ARZ EDEN HUSUSLAR

Van’ın geldiği noktayı çok önemsediklerini belirten Kirişci, cümlelerini şöyle sürdürdü: Van’da yaşanan talihsiz olaylardan dolayı yatırım konusunda bazı eksikler var. Bununla ilgili de inşallah başta 19 adet gölet ve ilgili arkadaşlarımızın bize bir sunumu oldu. Yine taşkınlarla ilgili konular ve de ekonomik anlamda çok büyük getirisi olacağına inandığımız barajlar ve sulama projeleri aynı şekilde bunlar bizim için çok önem arz eden hususlar. Özellikle dünyanın şu son dönemde, yaklaşık üç yıldan beri, başlangıçta belki öncesi de var ama küresel ısınma diye başladı. Fakat pandemi ile bunu daha çok hissettik ve sonrasında da Rusya Ukrayna savaşı ile adeta bu da işin tuzu biberi olmuş oldu ve bir anda dünya bir gıda milliyetçiliği kavramı gibi bir kavramla tanışmak durumunda kaldı.”

SERA OSB PROJESİ VAN’A HAYIRLI OLSUN…

Sera OSB projesinden söz eden Kirişçi, “Şimdi Van'da insanlar istihdam edilsin istiyoruz. Bu istihdamın yolu nedir? Yerinde istihdamdır. Kimse göç etmesin. Buralardan göç edenler varsa da yeniden kendi topraklarına dönsün istiyoruz ve bunun adına da biz kent tarımı diyoruz. Diyadin'de biz böyle bir serayı bin 300 dekarlık bir alanda 900 dekarı sera olmak üzere her biri 20 dekarlık bir alandan oluşan bu seraları biz vatandaşlarımız tarafından üretim için tahsis edeceğiz ve böylelikle buralarda üretilecek her türlü sebzelerin, her türlü bu örtü altında yetiştirilecek olan ürünlerin de başta Van’ımıza, Van başta olmak üzere de çevre illere ve hatta sınır ötesine de bunların ihraç imkanı olacak.”

İLÇELER DE DESTEKLERDEN FAYDALANACAK

“Dolayısıyla kent tarımı çok çok önemli. Fakat burada bizim ön incelediğimiz bir husus var. O da jeotermal kaynağın durumu. Eğer jeotermal kaynak varsa tabir yerindeyse bu Ali Ala denilebilecek bir durum oluyor. Çünkü enerji maliyetlerini ve yılın 11 ayında eksi 45 dereceyi gören bu Van'ın kendi ilçelerindeki jeotermal i kullanarak bu üretimin yapılması mümkün hale gelecek. Biz bakanlık olarak bunun destekçisiyiz, arkasındayız. Örneğin diğer ilindeki o Sera OSB'yi biz 114 milyon liralık bir destek sağlıyoruz. İnşallah bu desteğin bir benzerini Van'ın bu jeotermal kaynakları olan ilçeleri için de sağlayacağız. Şimdiden bu da hayırlı uğurlu olsun.”

KİRİŞÇİ: TARIMSAL DESTEKLER 2002'YE GÖRE 7 KAT ARTMIŞ

Kirişçi, “Güzel ilimize son 20 yılda 10 milyar liraya yaklaşan tarımsal destek ve yatırım destekleri sağladık. Tarımsal destekler 2002'ye göre 7 kat artmış, 26 milyon Türk Lirasından 198 yani yaklaşık 200 milyon TL'ye yükselmiştir. Tarımsal üretimi de üretim değerimiz de 13 kat artmıştır. 453 milyon liradan 6 milyar liraya ulaşmış bulunmaktadır. Ben Van'ın bunun çok çok ötesinde bir üretim yapabileceğine yürekten inananlardanım. Dolayısıyla biz özellikle Van'da üreticilerimize diyoruz ki; sen üret yeter” diye ekledi.

VAN’IN HAYVANCILIĞINA DESTEK VAR AMA…

Kirişçi, hayvancılıkla ilgili şu değerlendirmelerde bulundu: “Küçükbaş büyükbaş hayvan sayılarında yine aynı şekilde artışların olduğunu bunları da ifade etmek istiyorum. Ama hala desteklenmesi gereken önemli hususlar var. Burada hayvancılık, OSB var. Bizim yine bakanlık olarak destek verdiğimiz bir uygulama. İnşallah o da Van’ımıza hayvancılık alanında özellikle çok ciddi bir katkı ve destek sağlar. Ahırlar ile ilgili ahırların modernizasyonu ve aynı zamanda kapasitelerinin artırılması konusunda daha önceki bir destek uygulamamız vardı. Biz inşallah bu konuyu da biraz daha geliştirerek yeni bir uygulama, yeni bir proje olarak da bunu da gündeme getireceğiz. Bundan da inşallah en çok burası istifade etmiş olacak.”

“VAN ÖNCELİKLİ İLLER ARASINDA”

Devlet Su İşleri ile ilgili çok önemli çalışmaların olduğunu söyleyen Kirişçi, “İstişare toplantımızda gerek baraj, gerek gölet, gerek sulama projeleri ve gerekse de taşkınlar ilgili konularda da inşallah ilimizin önceliklerini biz liste olarak aldık. Bu listelere uygun olarak da bu çalışmaları ben de takip edeceğim, ilgili bakan yardımcısı arkadaşım da takip ediyor ve sayın valimiz de milletvekillerimiz de buradaki bütün hazirun onlar da hep birlikte takip edeceklerdir. Allah hepinizden razı olsun. Hiçbirinizin ayağına taş değmesin. Bilhassa da şu eli öpülesi üreticilerimiz üretmeye devam etsin. Biz üreticilerimizin yanındayız, yanı başındayız diyorum” diye belirtti.

BU ORMANLAŞMA VAN’A YAKIŞMIYOR!

Van’ın orman sorununa değinen Kirişçi, “Van yüzölçümünün yüzde 2.80’lik bir kısmında ormanlaşma söz konusu. Yani oldukça düşük düzeyde bir orman alanı söz konusu. Bu Van’ımıza yakışmıyor. Bu ağaçlandırma faaliyetlerine inşallah hız verilecek. Burada ağaçlandırma yapılacak. Ne kadar alan varsa ağaçlandırmaya uygun. Bunlarla ilgili ağaçlandırma çalışmaları bir an önce başlatılacak. Bunun da talimatını ilgili arkadaşlara vermiş bulunuyorum. Bunu da siz de biz de hep birlikte imzalar takip edeceğiz. Bir diğer konu bizim normalde araştırma enstitümüz yoktu. Şimdi TAGEM elimizde bağlı. Van da bir araştırma enstitümüz daha var bizim. Dolayısıyla 49 oldu. İnşallah gerekli yer tahsisi yapılarak bu tahsis sonrası burada oluşması gereken kadroyu da kısa zamanda tamamlayarak bu enstitünün de inşallah faaliyete geçmesini sağlayacağız. Göreve geldiği günden bir gün sonra bu karar malum yayınlanmıştı” şeklinde konuştu.

VALİ BALCI: TARIM VE HAYVANCILIK ADINA GÜZEL ŞEYLER OLACAĞINI TEMENNİ EDİYORUM

Kentin tarım ve hayvancılığı ile ilgili değerlendirmelerde bulunan Van Valisi ve Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Ozan Balcı ise şunları söyledi: “Bakanımız ekibiyle birlikte ilimize teşrif ettiği için teşekkürlerimi sunuyorum. Van’ın tarım ve hayvancılığı için neler yapabiliriz? Nasıl katkı sunabiliriz? Kısaca bu konuyla ilgili önemli bir toplantı yaptık. Bakanımıza taleplerimizi dile getirdik ve bakanımızda taleplerimize olumlu yaklaştı. Van’daki tarım ve hayvancılık adına güzel şeyler olacağını temenni ediyorum. Bakanımızda gelişiyle kentimizi şenlendirdi. Bizde aşkla ve şevkle çalışmalarımızı sürdüreceğiz. Bu memleketin sorunlarını çözmek adına sayın bakanımızdan destekler aldık. Van’ın geleceği için bu toplantıların hayırlara vesile olmasını temenni ediyorum.”

Editör: TE Bilisim