Güneydoğu Anadolu Bölgesinden Elazığ'a gelen mevsimlik tarım işçileri, şeker pancarı tarlalarında ekmek parası kazanmak için çalışıyor.

 

Çalıştıkları ürüne göre bir göç rotası çizen mevsimlik işçiler, çocuklarıyla beraber her yıl kilometrelerce yol katediyor. Elazığ'da yetiştirilen şeker pancarında bu yıl rekoltede ortaya çıkan artış dolayısıyla kente çok sayıda mevsimlik işçi gelmeye başladı.

 

Çapa döneminin bu yıl ramazana denk gelmesi nedeniyle Diyarbakır, Adıyaman ve Şanlıurfa'dan gelerek, hissedilen sıcaklığın kimi zaman 35 dereceyi bulduğu arazilerde geçimlerini sağlamak için iftara kadar çalışan işçiler, günlük 50 lira yevmiye alıyor. Tarım işçileri, bu yıl şeker pancarında beklenen verim artışı nedeniyle iş bulmakta sıkıntı yaşamadıkları için memnun.

 

''EKMEĞİMİZİN PEŞİNDEYİZ"

İşçilerden ailesiyle Diyarbakır'ın Dicle ilçesinden Elazığ'a çalışmaya gelen Ferit Çiçek, AA muhabirine yaptığı açıklamada, lise mezunu olduğunu, bu yıldan itibaren üniversite sınavına hazırlanacağını söyledi. Pancar tarlalarında çalışarak kurs parası biriktirdiğini anlatan Çiçek, "Tarlada çalışmayı seviyorum ancak ramazan olması nedeniyle biraz zorlanıyorum. Güneşin altında çalışmak insanı biraz zorluyor ancak yapacak bir şey yok, ekmeğimizin peşindeyiz.'' diye konuştu.

 

İşçilerden Hediye Çiçek de yıllardır geçimlerini mevsimlik tarım işçisi olarak tarlalarda çalışarak sağladıklarını, ramazana rağmen güneşin altında saatlerce uğraş vererek çapa yaptıklarını aktardı. Çiçek, ''Diyarbakır'dan buraya ekmeğimizin peşinden geldik. Çoluk çocuk hep birlikte burada çalışıyoruz. Ramazan ayı orucumuzu da tutuyoruz, işimizi de yapıyoruz.'' dedi. Tarım işçilerinden Mehmet Aksu ise sıcakta, güneşin altında pancarın tek tek çapalanmasının ve otlardan temizlenmesinin kolay olmadığını ifade ederek, geçimlerini sağlamak için alın teri döktüklerini dile getirdi. "Bu mübarek ayda rızkımız için ailecek sabahın altısında kalkıp işimizi yapıyoruz. Ekmek parası için çalışıyoruz. Her evde 6-11 nüfus var." diyen Aksu, geçimlerini pancardan sağladıklarını kaydetti.

 

"ÜRETİMDEKİ BOLLUK MEVSİMLİK İŞÇİYE İŞ İMKANI SAĞLADI"

Elazığ Şeker Fabrikası Müdürü Lütfi Çevik de bu yıl şeker pancarında sıkıntısız ve verimli bir dönem yaşadıklarını belirtti. Üretimdeki olumlu gidişatla pancardaki verimden memnun olduklarına işaret eden Çevik, bu yıl 28 bin dönüm alanda yapılan ekimden ortalama 200 bin ton rekolte beklediklerini aktardı. "Pancar üretiminde bu yıl ramazan bereketi yaşadık. Üretimdeki bu bolluk bin civarındaki mevsimlik işçiye iş imkanı sağladı." diyen Çevik, şöyle devam etti.

 

"Pancarın çapa safhası başlıyor. Çapa yapılmadığı vakit otlarla mücadele etmek gerekiyor. Şu anda mübarek ay olmasına ve sıcakların bastırmasına rağmen mevsimlik işçilerimiz tarlalarda çalışmaya devam ediyor. Sıcak havaya rağmen sulama, çapalama işi devam ediyor. Pancar yetiştiriciliği hakikaten çok meşakkatli. Muhakkak çiftçilerimizin emeklerinin karşılığını alması gerekiyor. İnşallah bu sene de emek veren herkes karşılığını alacaktır." 

Editör: TE Bilisim