ŞEHRİVAN ÖZEL: HAMİT KARAKUŞ / ÖMER FARUK TOKTAŞ- Van’ın son dönemlerdeki en önemli tarihi, kültürel ve turistik destinasyonu olan Akdamar Adası büyük ilgi görmeye devam ediyor. 2010’da ada içerisindeki klişenin restorasyonun tamamlanması sonrası ziyaretlerin katlanarak arttığı adada, bir taraftan da doğal güzellikler büyük bir çekim merkezi oldu. Bahar aylarında yeşili ve badem ağaçlarının çiçekleri ile büyülü bir güzelliğe kavuşan adaya geçtiğimiz yıl da Van Büyükşehir Belediyesi ve Van Su ve Kanalizasyon İdaresi (VASKİ) eliyle tatlı su götürüldü. Kıbrıs modeliyle su taşınan adanın tatlı su ihtiyacının giderilmesiyle bir kaç ay değil 12 ay yeşil kalacağı sevinci yaşanırken buna rağmen geçtiğimiz yıldan bu yana bu anlamda hiç bir adım atılmadı. Bahar aylarında ada için Badem Çiçekleri Festivali gibi öneriler gelirken adanın yeşillendirilmesi konusunda çeşitli çevreci kuruluşlardan da öneriler ve girişimler geldi. Buna rağmen adanın yeşillendirilmesi, ağaçlandırılması anlamında adım atılmazken adanın çokça konuşulduğu şu süreçte yeşile dönüştürülmesi bir kez daha gündeme geldi. Şehrivan’ın adanın yeşillendirilmesi konusunu sorduğu çevreciler ve ilçe sınırlarındaki Gevaş Belediye başkanı bu anlamda yeşillendirmenin ve ağaçlandırmanın elzem olduğuna vurgu yaparken bu anlamda yeşil bir Akdamar için tam destek vermeye hazır olduklarını söyledi.

Van Büyükşehir Belediyesi Su ve Kanalizasyon İdaresi (VASKİ) tarafından ‘Akdamar Adası’na içme suyu hattı’ projesi kapsamında 'Kıbrıs modeli' ile adaya tatlı su verilmesinin ardından Akdamar yeşillendirilmeyi bekliyor. 5 milyon liralık proje kapsamında Van Gölü'nün altından döşenen borularla Akdamar Adası'na tatlı su verilmesinin ardından ada da yeşillendirme anlamında inceleme yapan dönemin Van Valisi ve Van Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Murat Zorluoğlu ve Tarım ve Orman Bakanlığı ile Elazığ Orman Bölge Müdürlüğü ekipleri, ada da yeşillendirme çalışması başlatmış ve projenin 2019 yılı içerisinde start alacağını müjdesini vermişti. Üzerinden uzun bir zaman geçmesine rağmen ada da başlatılan yeşillendirme projesi ile ilgili herhangi bir açıklama yapılmazken, ada da tatlı su varlığının yanı sıra yeşil bir görünüm kazandırılması adına çalışma yürütülmesi bekleniyor.

CUMHURBAŞKANLIĞI DA AKDAMAR’A ÖZEL ÖNEM VERİYOR

Son olarak Cumhurbaşkanlığı İletişim Daire Başkanlığı tarafından düzenlenen sergide, adanın tanıtımı noktasında önemli bir proje hayata geçirilerek sanal ortamda 360 derece adanın izlenmesi sağlanmış, tanıtım noktasında önemli bir adım atılmıştı. Konuyla ilgili daha önceden de çeşitli çevrelerden yapılan girişimler ile sosyal medya üzerinden gündem oluşturulmuş ve adada buluşmalar gerçekleştirilmişti. Adanın tatlı su kaynağına kavuşması ile birlikte sonuç veren girişimler şimdi ise ağaçlandırma çalışmalarının kaldığı yerden devam etmesi için yeniden gündemde. Son yıllarda Van’ın en çok ziyaretçi alan tarihi ve kültürel merkezi olan Akdamar Adası gündemdeki yerini korurken adanın ağaçlandırma fikrini Şehrivan çevrecilere ve adanın sınırları içerisinde yer aldığı Gevaş Belediyesi’ne sordu. Van Çevre Derneği Başkanı Ali Kalçık, Van Gölü Aktivistleri Derneği Başkanı Erdoğan Özel ve Gevaş Belediye Başkanı Murat Sezer adada gerçekleştirilmesini bekledikleri ağaçlandırma çalışmalarına ilişkin Şehrivan’a konuştular. Akdamar Adası ve Kilisesi’nin başta Van olmak üzere tüm Türkiye çapında bir önem arz ettiğini belirten ilgililer açıklamalarında ağaçlandırma çalışmalarının adaya bir prestij kazandıracağının altını çizdiler.

“AKDAMAR ADASI TÜRKİYE ÇAPINDA BİR DEĞERDİR”

Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan Van Gölü Aktivistleri Derneği Başkanı Erdoğan Özel Akdamar Adası’nın Türkiye çapında bir değere sahip olduğunu belirterek şu ifadeleri kullandı: “Van Gölü Aktivistleri olarak Van adına üzerinde durduğumuz ve çeşitli farkındalık çalışmaları gerçekleştirdiğimiz noktalardan bir tanesi de Akdamar Adası ve Kilisesi’dir. Hepimizin bildiği gibi Akdamar Adası taşıdığı turistik, dini ve tarihi değerler noktasında Van halkının nezdinde ve Türkiye çapında önemli bir yere sahiptir. Öyle ki geçtiğimiz günlerde Cumhurbaşkanlığı’nın sosyal medya hesaplarından yapılan Akdamar Adası’nın tanıtımına yönelik paylaşımlar Türkiye çapında da Akdamar’ın ne denli önem arz ettiğini açıkça gözler önüne seriyor. Sahibi olduğumuz bu değerin daha prestijli bir hal alması için gereken hassasiyeti göstermeli ve hak ettiği görünüme kavuşması için elimizden ne geliyorsa yapmalı; bu değere sahip çıkmalıyız.”

“TATLI SUYU ÇEKMİŞTİK AĞAÇLANDIRMA KALDI”

Van Gölü Aktivistleri olarak dönemin Gevaş Belediye Başkanı Sinan Hakan iş birliği ile tatlı su kaynağı oluşturmak adına çalışmalar gerçekleştirdiklerini belirten Özel “Biz de Van Gölü Aktivistleri olarak yakın bir zaman dilimi içerisinde geçtiğimiz yıllarda bir imza kampanyası düzenlemiştik. Akdamar’a tatlı su kaynağı oluşturmak ve ağaçlandırma çalışmalarının başlatılması için girişimlerde bulunmuştuk. Konuyla ilgili adada basın açıklamasının yanı sıra sosyal medyada adeta bir gündem haline gelen bir çalışma da yapmıştık. Yapmış olduğumuz çalışmalarda eski Gevaş Belediye Başkanı Sinan Hakan da yanımızda yer almıştı ve girişimlerimizin sonuç vermesi ile birlikte Akdamar Adası’na tatlı su çekilmişti. Ağaçlandırma çalışmaları ise arkeolojik sit alanı olması nedeni ile başlatılamamış o dönem sadece suya kavuşmakla kalmıştı. Daha önce bu konuyla ilgili medyada da oldukça geniş bir yer aldık” diye ekledi.

“YENİDEN BİR DİLEKÇE SUNDUK”

Son olarak yakın bir zaman dilimi içerisinde ağaçlandırma çalışmalarının başlatılması için de Van Orman İşletme Müdürlüğü’ne bir dilekçe sunduklarını belirten Özel “Van Gölü Aktivistleri olarak son olarak Elazığ Bölge Müdürlüğü’ne sunulmak üzere Van Orman İşletme Müdürlüğü’ne bir dilekçe ile başvuru da bulunduk. Verdiğimiz 05.07.2019 tarihli dilekçede ‘Van’ın ve bölgenin turizmine önemli katkı sunan Akdamar Adası son günlerde çoraklaşmaya başlamıştır. Daha önce gündeme gelen adaya suyun çekilmesi ve ardından ağaçlandırma projesi mevcuttu. Adaya tatlı su çekildikten sonra ağaçlandırma ile ilgili herhangi bir çalışma başlatılmamıştır. Van Gölü Aktivistleri Derneği olarak; Akdamar Adası’nın yeşil olması için gerekli olan ağaçlandırma çalışmasının tarafınızdan yapılması talep ediyoruz.’ şeklinde ifadeler kullanmıştık. Umarız bu dilekçeden de gerekli geri dönüşleri alarak ağaçlandırma çalışmalarının başlatılmasını sağlayabiliriz” diyerek sözlerini noktaladı.

AKTİVİSİTLER 'AKDAMAR ADASI ÇÖL OLMASIN' KAMPANYASI BAŞLATMIŞTI

Van Gölü Aktivistleri Derneği, Van Gölü'nde bulunan ve üzerindeki kilisesiyle tarihi öneme sahip Akdamar Adası'nın ağaçlandırılması için çalışma başlatılmıştı. Aktivistler, ada üzerindeki ağaçların sayısının artırılması ve mevcut ağaçların korunması için başlatılan çalışma hakkında ilk olarak İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü'ne bilgi vermiş, fakat Akdamar Adası'nın SİT alanı olduğu gerekçe gösterilerek bu talep reddedilmişti. Bunun üzerine Van Gölü Aktivistleri Derneği Başkanı ve YYÜ Öğretim Görevlisi Erdoğan Özel, ağalandırma projesini Kültür Bakanlığı'na duyurmak için imza kampanyası başlatmıştı.

“YEŞİLLENDİRME ADINA EN UFAK BİR DEĞİŞİKLİK OLMAMIŞTIR”

Konuya ilişkin açıklamalarda bulunan Van Çevre Derneği (ÇEVDER) Başkanı Ali Kalçık, Akdamar Adası’na tatlı su verildiğini ve ciddi bir kaynak harcandığını anımsattı. Kalçık, kısa bir süre önce adaya ziyaret gerçekleştirdiğini ve tatlı suyun orda bulunan bir işletmecinin dışından adaya katkı sağlamadığını dile getirdi. Kalçık, “Akdamar Adası’na tatlı su götürülmeden önce insanlar ihtiyaçlarını pet şişelerle karşılıyordu. Adaya su verilmesi bizleri mutlu etti ama tatlı su verilmesine rağmen ada da en ufak bir ağaç dikimi yapılmamıştır. Akdamar adamız su çekilmesinden sonrada yeşillendirme adına en ufak bir değişiklik olmamıştır. Gönül isterdi ki, tatlı suyun mevcut ağaçların sulanması ve oranın ağaçlandırması noktasında kullanılması olmalıydı” diye belirtti.

KALÇIK: HEPİMİZ SAHİP ÇIKMAMIZ GEREKİYOR

Kültür olarak; ağaç sevgisinden yoksun, doğaya düşman bir yaklaşım içerisinde bir toplumda yaşadıklarını dile getiren Kalçık, “Toplum olarak ağaç sevgisinden yoksun, doğaya düşman bir yaklaşım var. Geleceğe emanetçi olduğumuz doğaya ve çevreye, maalesef katkımız yok. Ağaç hayattır, hayatın olduğu yerde ağaç vardır. ÇEVDER olarak, yetkililere çağrımızdır; adamıza sahip çıkılsın, saygınlığı olan adanın ufak bir çabayla ağaçlandırılma yapılarak daha güzel bir görünüme kazandırılması gerekiyor. Akdamar Adası, en büyük kutsal değerlerimiz arasında yer alıyor, hepimiz sahip çıkmamız gerekiyor” şeklinde konuştu.

GEVAŞ BELEDİYE BAŞKANI SEZER: “GEREKEN DESTEĞİ SAĞLAMAYA HAZIRIZ”

Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan Gevaş Belediye Başkanı Murat Sezer, ağaçlandırma çalışmasının başlatılması gerektiğine ve başlaması halinde gereken desteği sağlayacaklarını belirterek “Akdamar Adası bir doğa harikasıdır. Gereken ağaçlandırma çalışmalarını yaparak çöl olmasına izin vermemeliyiz. Van Gölü’nde bulunan Doğu’nun ve Van’ın göz bebeği olan Akdamar Adası ve Kilisesi tarihi bir öneme sahiptir. Adamızda bulunan ağaçlar zamanla yaşlandığından ve susuz kaldığından dolayı kurumaya başlamıştır. Mevcut ağaç sayısının ve yeşil oranının da yetersiz olduğu açıkça gözler önündedir. Bu konuyla ilgili gereken hassasiyet göstermeli ve dini, tarihi ve turistik açıdan büyük bir önem arz eden bu kültürel mirasa sahip çıkılmalıdır. Söz konusu bir ağaçlandırma çalışmasına ve fidan dikimine de Gevaş Belediyesi olarak destek vereceğimizi belirtmek istiyorum.” İfadelerini kullandı.

Editör: TE Bilisim