Yapılan sayısız uyarıya rağmen Van’da taziye kurma ya da taziye nedeniyle bir araya gelme geleneği bozulmadı. Uyarıyı dinlemeyenler Van’daki 400’ü aşkın vakanın neredeyse tamamının ortaya çıkmasına neden oldu. Birçok vakanın sebebi il dışından gelip taziyelere katılan vatandaşlar olmaya devam ederken, Van Valiliği ve İl Sağlık Müdürlüğü konuyla ilgili olarak bir kez daha önemli uyarılarda bulunarak, yeni kararlar aldı.

Koronavirüs salgını Türkiye’de ortaya çıktıktan sonra Van’da şu ana kadar 400’ü aştı. Şimdiye kadar 9 hastanın yaşamını yitirdiği, 200’ün üstünde hastanın tedavisini tamamlayarak taburcu olduğu kentte hastalık yayılımında en büyük riski kentte kurulan taziyeler oluşturdu. Sürecin en başında en büyük risk olarak gösterilen Kapıköy Sınır Kapısı ve İran kaynaklı olabileceği düşünülen vakalarla ilgili olarak korkulan olmazken, kurulan her taziyede İstanbul ve diğer büyük kentlerden gelenlerin beraberinde getirdiği hastalık kentteki yayılımda pay sahibi oldu. Yapılan tüm uyarılara, alınan kararlara rağmen kurulan taziyeler ilk zamanlar Başkale, Çaldıran gibi ilçelerde daha sonra da İpekyolu’na bağlı Ortanca Mahallesi’nde büyük sıkıntı yaşattı. Ortanca mahallesinde bir taziye nedeniyle toplam 103 kişi hastalığa yakalanırken daha o olayın etkisi geçmeden Edremit ilçesinde yakınlarını kaybettikten sonra taziyeye gelen bir ailenin 12 mensubunda da virüse rastlandı. Sayısız uyarıya rağmen taziyeler Van’ın koronavirüste korkulu rüyası olurken Valilik, İl Hıfzıssıhha Kurulu bayram öncesinde tedbirleri artırdı. Sokağa çıkma yasağının uygulanacağı kentte ayrıca son vakanın görüldüğü Eminpaşa Mahallesi’nde bazı yerleşim yerleri karantinaya alındı. Maskesiz çıkmanın yasak olduğu kararı ile birlikte Van İl Sağlık İl Müdürlüğü de taziye konusunda Vanlıları bir kez daha uyardı.

YİNE TAZİYE, YİNE VAKA…

Önce Başkale, sonra Çaldıran ardından da 103 kişinin testinin pozitif çıkmasına neden olan İpekyolu’na bağlı Ortanca Mahallesi’ne bağlı taziyeden sonra Van’da geçtiğimiz günlerde bir salgın yayılımı daha taziye nedeniyle gerçekleşti. Van'ın Edremit ilçesinde kaybettikleri yakınları için taziye evinde bir araya gelen 12 kişinin yeni tip koronavirüs (Kovid-19) testinin pozitif çıktığı bildirildi. Valilikten yapılan açıklamada, ilçenin Eminpaşa Mahallesi'nde ikamet eden Gülçek ailesinin taziyesine katılan 12 kişide Kovid-19 tespit edildiği belirtildi. Geçtiğimiz günlerde yaşanan olay sonrası yapılan açıklamada, “Eminpaşa Mahallesi Sağlık Çıkmaz Sokak'ta ikamet eden Gülçek ailesinden bir kişinin kalp krizi sonucu vefat etmesi üzerine il dışından gelen kardeşi Van'a girişte filyasyon ekipleri tarafından gerekli işlemleri yapılarak evinde 14 gün karantina altında izolasyona alındı. Ancak ailenin taziye kurmamasına rağmen yakın akrabalar cenaze evinde bir araya gelerek sosyal mesafe kurallarına aykırı davrandı.” Denildi.

12 KİŞİNİN TESTİ POZİTİF ÇIKINCA 232 KİŞİYE DAHA TEST YAPILDI!

İl dışından kardeşinin vefatı üzerine Van'a gelen şahsın 15 Mayıs'ta rahatsızlanarak hastaneye başvurması üzerine yapılan Kovid-19 testinin pozitif çıktığı vurgulanan açıklamada, “Sağlık ekipleri aile fertleri ve cenaze evine gelenlere test yaptı. Sağlık ekipleri tarafından yapılan çalışmalar sonucunda Gülçek ailesinin sokakta ikamet eden fertlerinden 9, yine aynı aileden İpekyolu İlçesi Yalınağaç Mahallesi'nde ikamet edenlerden de 3 kişide Kovid-19 virüsü tespit edildi. Filyasyon ekiplerinin hasta şahıs ile temasta olanların tespitine yönelik yaptığı araştırmalarda şu ana kadar 232 kişiye ulaşılarak test yapıldı.” denildi.

MAHALLEDE KARANTİNA BAŞLADI!

Van'ın Edremit ilçesinde kaybettikleri yakınları için taziye evinde bir araya gelen 12 kişinin Kovid-19 test sonucunun pozitif çıkmasının ardından Eminpaşa Mahallesi karantinaya alındı. Van Valiliğinden yapılan açıklamada, "İlimiz Edremit ilçesi Eminpaşa Mahallesi'nde ikamet eden ve kalp krizinden vefat eden akrabalarının 9 Mayıs 2020 tarihindeki cenazesinin defin işlemine katılan Erdemir ailesinden 3 kişi ikamet ettikleri Gürpınar ilçesi Taşdöndüren Mahallesi'ne döndü. 17 Mayıs 2020 tarihinde aynı aileden aynı ikamette oturan Erdemir ailesinden 1 kişi rahatsızlanarak hastaneye başvurdu. Hastaneye başvuran şahsın yapılan korona virüs testi pozitif çıkınca mahallede sağlık ekipleri tarafından tarama ve testler yapıldı. Bu testlerden de 1 kişinin daha korona virüs testi pozitif çıktı. Bunun üzerine Gürpınar İlçe Hıfzıssıhha Kurulu, 40 hane ve 300 nüfuslu Taşdöndüren Mahallesi'nde karantina kararı alarak giriş çıkışları yasakladı.” denildi.

İL SAĞLIK MÜDÜRÜ SÜNNETÇİOĞLU’NDAN DA AÇIKLAMA GELDİ!

Van’da daha önce Muradiye, Çaldıran, Başkale ilçelerinden sonra bilançosu ağır olan İpekyolu’na bağlı Ortanca Mahallesi, son olarak da Edremit İlçesi’ne bağlı Eminpaşa Mahallesi’ndeki taziye kaynaklı salgınlar Van’da artışın en büyük sebebi oldu. Bu artışlar kentteki sürecin uzamasına neden olurken konuyla ilgili olarak Van İl Sağlık Müdürü Doç.Dr. Mahmut Sünnetçioğlu da bir açıklama yapı. Korona virüsü ile mücadele kapsamında kentte pandemi kurulunun olduğunu ve bu kurulun düzenli bir şekilde çalıştığını hatırlatan Sünnetçioğlu, “Virüsün ilk çıktığı günden bugüne kadar Sağlık Bakanlığımız olmak üzere ve kurumların tüm tedbirleri aldığını ve almaya devam ettiğini Valimizin başkanlığında koordineli bir şekilde devam etmektedir. Elimizde alt yapısıyla, yoğun bakım yataklarıyla ve izole edilmiş alanlarıyla kullanabileceğimiz hastanemiz var. Van halkı emin ellerde. Sadece yetkililerin söylediklerine uysunlar.” diye konuştu.

TAZİYELER NEDENİYLE RİSK ARTMAYA DEVAM EDİYOR!

Sürekli olarak vaka sayısını artıran taziye evleri ile ilgili riskin altını çizen Sünnetçioğlu, riski bir kez daha vurgulayarak, “Yeni Coronavirüs Salgını Tedbirleri Kapsamında İl Umumi Hıfzıssıhha’da Toplu olarak vatandaşlarımızın bir arada bulunduğu ‘Taziye Evleri’ faaliyetlerinin kurulmaması duyurulmuştu; ancak vatandaşlarımız tarafından gizli olarak kurulan taziye evleri birçok riski kendisiyle beraberinde getirmekte. Van'ın birçok mahallesinde il merkezinde koronavirüs vaka sayısında tedbirsiz ve sorumsuzca davranan bazı hemşerilerinden dolayı bulaş riskinde artış olduğunu belirtmek isterim; Kurulan taziye evlerinde taziyeye katılanlara yönelik sağlık ekiplerimiz tarafından yapılan çalışmalar sonrası koronavirüsü testi sonucu pozitif çıkanların sayısı her geçen gün artmakta. Taziye ziyaretlerinde bulunan Bbu kişilerin sağlık kuruluşlarımıza başvurmalarını ve bu anlamda çok kişiyle temas kurduğunu değerlendiriyoruz. Aile ve sevdikleriniz için Vatandaşlarımız zorunlu olmadıkça evlerinden çıkmamalı, çıkmak zorunda kalanlar da mutlaka maske takmalı ve sosyal mesafeye dikkat etmelerini istiyoruz.”

Editör: TE Bilisim