Van’da 2011 yılı sonrası hayata geçirilen Tekstilkentte üretim yapan firmalar dertli. Birçok sorunun yanı sıra elektrik kesintileri nedeniyle de büyük zarar gördüklerini ifade eden üretim yapan firmalar, yetkililerin duyarsızlığından şikâyetçi. Haftada birkaç gün elektrik kesintisi yaşadıklarını söyleyen firma yetkililer, kesintiler nedeniyle iş yapamaz duruma geldiklerini söyleyerek yetkililere çağrıda bulundu.

 

2011 yılında büyük umutlarla çalışmaları başlayan ve bir yıl önce çalışmaya başlayan Tekstilkent üreticileri şimdilerde dertli. Birçok firmanın yer temini yapılmasına rağmen bölgede yaşanan olaylar, olumsuzluklar nedeniyle bir türlü gelemediği Tekstilkent sıkıntılar halen bitmiş değil. Halen 8 firmanın faaliyet gösterdiği Tekstilkent’te sorun ve sıkıntılar yaşanmaya devam ediyor. Yol, çevre düzenlemesi gibi sıkıntıları halen çözülemeyen Tekstilkent’te enerji sıkıntısı da üreticileri büyük anlamda mağdur ediyor. Daha tam anlamıyla tamamlanmadığı halde üretici firmalara teslim edilen Tekstilkentteki üreticilerin başı şimdi de elektrik kesintileriyle belada. Yol ve çevre düzenlemesi tamamlanamayan Tekstilkentte üretim yapan firmalar elektrik kesintileri nedeniyle durma noktasına geldi.

 

 

VEDAŞ ONLARI DA VURDU!

Adeta üvey evlat muamelesi ile karşı karşıya olan Tekstilkentte üreticiler de kesinti mağdurları arasında yerini aldı. Yıllardır kentte bir türlü çözülemeyen enerji sorunu Kurubaş mevkiinde bulunan Tekstilkente de sıçradı. Büyük bir istihdam alanı olan ve her fabrikada yüzlerce insanın evine ekmek götürdüğü Tekstilkentte üretim yapan firmalar, ‘kaderimize terk edildik’ yorumunu yaptı. Firma yetkilileri haftada birkaç gün elektrik kesintilerinin yaşandığını ve bundan dolayı büyük zararlara uğradıklarını söyledi. Kesintiler nedeniyle iş yapamaz duruma geldiklerini söyleyen üreticiler yetkililerin seslerini duymasını istiyor.      

 

YABA: SORUNLARA ÇÖZÜM BULUNAMADI

Yaklaşık 100 kişiye istihdam alanı oluşturan Ravza tekstil sahibi Mehmet Yaba, sitemini dile getirirken, yetkililerin duyarsız davrandığının da altını çizdi. Yaba, “Yaklaşık 1 yıldır Van’da iş yeri açtık ve birçok kişiyi burada istihdam ediyorum. Burada hizmet veriyoruz. Ancak düzgün yapılmayan bir yatırımdan dolayı büyük sıkıntılar yaşıyoruz. Tüm yetkililere ve kurumlara gitmemize rağmen buradaki sorunlara çözüm bulamadık. Yolları berbat çevre düzenlemesi yok. Elektrik haftanın en az 2 günü maalesef yok. Her fabrikada yaklaşık 100 insan istihdam ediliyor. Ancak yetkililer bu konuda duyarsız.” Dedi.

 

 

“KADERİMİZE TERK EDİLDİK”

Kesintilerinden dolayı büyük zararlara uğradıklarını söyleyen Yaba, “Geçen yıl elektrik kesintilerinden dolayı fabrika başı 100 bin lira zarar ettik. Elektrik kesintileri nedeniyle artık iş yapamaz duruma geldik. Bu sorunu defalarca yetkililere iletmemize rağmen bir çözüm bulamadık. Çok büyük bir istihdam alanı oluşturan bir yerin bu kadar kaderine terk edilmesine anlam veremiyoruz. Elektrik, yol, çevre düzenlemesi gibi sorunlar nedeniyle her gün büyük sorunlar yaşıyoruz. Malzeme almaya gelen tırlar yolların kötü olması nedeniyle fabrikalara ulaşamıyor. Ana yolda duruyor, biz elemanların yardımıyla malzemeleri ana yola taşıyıp tırlara yüklüyoruz. Bizimle ilgilenecek birileri maalesef yok. Burada kaderimize terk edildik. Buraya çok büyük yatırım yapılmış ancak sahiplenen yok. Eğer bir yere yatırım yapılıyorsa sahip de çıkılmalıdır.

 

“BAKKAL DÜKKÂNINA ÇEVİRDİLER”

Tekstilkent’in bakkal dükkânına çevrildiğini ifade eden Yaba, “Kar yağdığında, rüzgar estiğinde ve yağmur yağdığında burada elektrik kesilir. Burayı bakkal dükkânına çevirmişler. İlgilenen yok. Elektrikler sürekli kesiliyor ve her kesintide bize binlerce lira zararı oluyor. Yani nerden bakarsanız haftanın 1 veya 2 günü kesin elektrikler kesik. Bu konuyu defalarca yetkililere ilettik. Ancak ilgilenen yok. Geçen hafta içerisinde ve sonunda 4 gün boyunca açamadık makinalarımızı. Yetkililer bu konuda çok duyarsız. Bu fabrikalar elektrik ile çalışıyor. Bir saatlik kesinti bizi büyük zarara uğratıyor. Elektrikler kesildiğinde tüm elemanlar boşa çıkıyor. Elemanlar çalışmayınca da aldığımın siparişler yetişmiyor ve bu da bize ayrı bir zarar veriyor. Buraya büyük yatırımlar yapılmış ancak sahiplenen yok. Geçen günlerde iş yetişmedi diye 32 bin lira ceza kesildi. Yetişmemesinin nedeni elektrik kesintileri. Ancak bunu sipariş veren firmaya anlatamıyoruz.” Dedi.

 

 

“SAHİPLENME YOK”

Sahiplenilmediklerini söyleyen Yaba, “Eğer burası tekstil kent ise ve Van’ın gururu ise buraya yetkililer sahip çıkmalı. Biz sesimizi duyuramıyoruz. Kimse bizi takip etmiyor. Bu sorunları çözecek birilerinin çıkıp duruma el atması gerekiyor. VEDAŞ ile birçok kez görüşmeler gerçekleştirdik. Her seferinde ‘halledilecek sorun en kısa sürede çözülecek’ demelerine rağmen henüz bir adım atılmış değil. Bu çok büyük bir duyarsızlıktır. Burada 1 saatlik elektrik kesintisinin yaşanması Bin kişinin durması, en az 10 bin lira zarar etmesi demek. Zaten büyük ikna çabalarıyla buraya iş getiriyoruz. Onu da elektrik kesintileri nedeniyle zamanında yetiştiremiyoruz. Burada Bin kişi istihdam ediliyor. Bunu aile bazında düşünürsek birçok kişi evine buradan ekmek götürüyor. Van piyasasına ciddi para akışı oluyor. Bunu göz önünde bulundurarak burayı sahiplenmek lazım.” İfadelerini kullandı.  

 

KIRAT: EN BÜYÜK ZARARI ELEKTRİK VERİYOR

Aynı sorun ve sıkıntılar içerisinde olan bir diğer üretici firma İstanbul Tekstil idarecisi Mehmet Kırat ise, mağduriyet içerisinde olduklarını ifade ederek şöyle konuştu: “Bizim bu fabrikada yaklaşık 70 kişi çalışıyor. Eşofman dikimi yapıyoruz burada. Burada bazı sorunlar ve sıkıntılardan dolayı kaderimize terk edildik. Biz burada bu kadar kişi istihdam ederken, maalesef sahip çıkan kimseyi göremedik. Burada haftanın birkaç günü elektrik kesintisi yaşanıyor. Kesinti olduğunda da işler elimizde kalıyor ve zararına günler geçiriyoruz. İş yetiştirmemiz gereken firmalarla büyük sorunlar yaşamamıza neden oluyor.

 

 

YETKİLİLER ÇÖZÜM BULMALI!

“Bu sorunu defalarca yetkililere ilettik ancak ilgilenen olmadı. Bakın bir saatlik elektrik kesintisi bizlere binlerce lira zarar etmemize neden oluyor. Buraya çok büyük yatırımlar yapıldı ancak takip eden olmadı. Biz yetkililerden elektrik kesintilerine bir çözüm bulunmasını istiyoruz. Buradaki fabrikaların tüm işleyişi elektrik üzerine. Dolayısıyla en büyük zararı da elektrik kesintileri veriyor. Hafta sonu 2 günlük bir kesinti yaşadık ve bize zararı çok büyük oldu. Birçok kez kesintiler nedeniyle makinalarımız da büyük zarar görüyor. Yetkililer bu soruna bir çözüm bulmalıdır. Bu sorun gerçekten bizleri mağdur etmiş durumdadır. Biz defalarca ilettik ancak çözüm bulunamadı.”  


ŞEHRİVAN ÖZEL: ORHAN AŞAN

Editör: TE Bilisim