ŞEHRİVAN HABER: UĞURCAN DEMİR-HAMİT KARAKUŞ

Son haftalarda ciddi bir kar yağışı ve soğuk havanın hakim olduğu Van’da soğuk hava etkisini hissettirmeye devam ediyor. Geçtiğimiz senelerde de en düşük sıcaklığın görüldüğü yerlerden birisi olan Van’da bu yıl yine rekor soğukluk hissedildi. Meteorolojik verilere göre 23 Ocak 2021'de Van’da en düşük sıcaklığın 39,2 dereceyle Çaldıran ilçesi Bezirhane köyünde hissedildi. Çeşmelerin donduğu, ağaçlarda kırağı, evlerin saçaklarında metrelerce buz sarkıtlarının oluştuğu 30 haneli köyde vatandaşlar ısınmak için çetin bir mücadele vermeye başladı. Öte yandan kente bağlı birçok ilçe ve kırsal mahallede de soğuğun etkisiyle benzer manzaralara şahitlik edildi.

SOĞUK HAVAYI TİPİ VE FIRTINA İZLEDİ

Aşırı soğuk havalardan sonra Van’da dünde tipi ve fırtına endişesi yaşandı. Sabah saatlerinden itibaren etkisini gösteren şiddetli fırtına kentte maddi hasara neden olurken, şehirler arası yollar ulaşıma kapandı. Kapama haberleri bir bir gelirken Van Büyükşehir Belediyesi, kuvvetli fırtına, tipi ve çığ riskine karşı vatandaşları uyardı. Tipi ile ilgili bir açıklama yayınlayan Büyükşehir: “Meteorolojiden alınan bilgiye göre kentte akşam saatlerine kadar etkili olması beklenen kuvvetli fırtına ve tipi nedeniyle oluşabilecek, çığ, ağaç ve direk devrilmesi, çatı uçmamaları ve trafikte görüş mesafesinde azalma gibi durumlar için vatandaşların dikkatli ve tedbirli olmaları; Meteoroloji Genel Müdürlüğü’nün yayınlayacağı güncel rapor ve meteorolojik uyarıları takip etmeleri gerekiyor. Bu süre zarfında özel araç sahipleri ve vatandaşların mümkünse sokağa çıkmaması, çıkacak olanların toplu taşıma araçlarını kullanması, kırsalda ise zorunlu nedenlerle trafiğe çıkacak olanların zincir, takoz ve çekme halatı bulundurması gerekmektedir. Ayrıca vatandaşlarımızın can güvenliği açısından yoğun tipi ve çığ riski olan bölgelerden uzak durmaları gerekli tedbirleri almaları önemle duyurulur.” Şeklinde uyarı yaptı.

BİRÇOK YOL ULAŞIMA KAPANDI!

“Meteoroloji Bölge Müdürlüğü’nün Van için yaptığı fırtına ve tipi uyarısından kısa bir süre sonra kent ve bölgeden felaket görüntüleri peş peşe gelmeye başladı. Şehirler arası yollarda seyahat edenler yolda kalırken, kent genelinde çatılar uçmaya, fırtına hayatı olumsuz etkilemeye başladı. Birçok yerleşim yerinde ve karayolunda fırtına nedeniyle zor anlar yaşanırken Van Büyükşehir Belediyesi kentin önemli yollarında ulaşımın tamamıyla durduğunu açıkladı. Araçların yolda kaldığı ve tipinin bitmesini geldiği görüntüler ardı ardına gelirken Büyükşehir, yola çıkacak olan sürücüler için kapanan yolları paylaştı. İşte Van genelinde fırtına ve tipiden dolayı kapanan yollar: Van- Hakkari Karayolu (Kurubaş Geçidi), Van- Bitlis Karayolu, Van-Çatak-Bahçesaray, Gürpınar Kırkgeçit, İpekyolu-Köşebaşı-Gövelek, Ortanca-Arıtoprak, Erciş Ortayayla ve Karlıyayla, Tuşba Akşit güzergahlarında ulaşım sağlanamamaktadır.”

GÖRÜNTÜLER ŞOK ETTİ!

Öte yandan kentin dört bir tarafından gelen görüntüler ise adeta şok etti. Evlerin çatılarının uçmasına neden olan fırtınanın yanında tipi nedeniyle yüzlerce araç yollarda kaldı. Kentin giriş ve çıkışlarında ciddi bir araç kuyruğu oluşurken birçok araç tipinin ortasında mahsur kaldı. Vatandaşlar aralarında saatlerce yolların açılmasını beklerken, bazı arabalar soğuk havadan dolayı adeta dondu. Tipi görüntülerinin peş peşe gelirken tüm kurum ve kuruluşlardan da ardı ardına uyarılar geldi. Öte yandan Van’daki yağışlı ve soğuk havanın hafta boyunca etkisini sürdüreceği öğrenildi.

Editör: TE Bilisim