ŞEHRİVAN HABER: ŞAHİN AYKAÇ

Ülkenin alandaki en kıdemli ve saygın meslekî oluşumlarından biri olarak görülen Otomatik Kontrol Türk Millî Komitesi tarafından organize edilen Otomatik Kontrol Ulusal Kongresi TOK 2021 Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi’nde yapıldı. 2-4 Eylül 2021 tarihlerinde gerçekleştirilen kongreye NASA gibi uluslararası önemli birçok kuruluştan temsilciler katıldı.

Bu yıl 22’si düzenlenen TOK-2021 toplantısı Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi ev sahipliğinde gerçekleştirildi. Alının prestijli kongrelerinden birisi olan TOK pandemi şartlarından dolayı online olarak gerçekleştirilirken kongre Savunma sanayi Başkan Yardımcısı Dr. Sami Tüfekçi’nin açılış konuşması ile start aldı. Mühendislik Fakültesi Elektrik Elektronik Mühendisliği bölümü öğretim üyelerinden Doç. Dr. Özkan Atan’ın düzenleme kurulu başkanlığı yaptığı konferansta, tüm üniversitelerden kontrol ve otomasyon alanında çalışma yapan akademisyenler bir araya geldi. Konferansta açılış konuşmacısı olarak Savunma Sanayi Başkan Yardımcısı Sayın Dr. Sami Tüfekçi Bey katılım sağladı ve savunma sanayinde kontrol ve otomasyon alanındaki gelişmeleri anlatan bir sunum yaptı.

ŞEVLİ: BU TÜR ADIMLARIN ATILMASI ÖNEMLİ

Açılışa katılan Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hamdullah Şevli de Yapay Zeka ve Endüstri 4.0’ın önemine vurgu yaptığı ve otomasyonun hayatımızdaki rolünü anlatan bir konuşma gerçekleştirdi. Kongrenin Van YYÜ’de yapılmasının memnuniyetini yaşadıklarını belirten Şevli, konuşmasında ayrıca: “Pandemi nedeniyle ilk kez online olarak düzenlenen TOK-2021 toplantısına Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi olarak ev sahipliği yapmanın gururunu yaşamaktayız. Bu toplantının her yıl olduğu gibi bu yıl da hem literatüre hem de bu alanda çalışma yapan araştırmacılara katkı sunmasını temenni ediyorum… Dünya ticaret ve bilim anlayışının artık Endüstri 4.0 ve Yapay Zeka üzerine kurulduğu bir dönemde hem bölgesel hem de ulusal olarak gerekli adımların atılmasında özelde bu toplantılar genelde ise üniversiteler büyük rol oynamaktadır.” Dedi.

ÇOK ÖNEMLİ İSİMLER KONRGEDE YER ALDI

“Bu kapsamda, her zaman olduğu gibi sadece akademik olarak değil teknolojik olarak da gerekli adımların atılmasında üniversite olarak her oluşumun ve atılacak her adımın destekçisi olmayı şiar edindik… Bu toplantının tüm katılımcılara ve faydalanıcılara katkı sunmasını temenni ediyor ve bu kapsamda destek veren başta Savunma sanayi Başkan Yardımcısı Sayın Dr. Sami TÜFEKÇİ Bey’e, Davetli konuşmacılarımız Sn. Prof. Dr. Oscar Castilio, Dr. Sırrı OĞUZ Bey’e, Prof. Dr. İbrahim Beklan KÜÇÜKDEMİRAL’a, Doç. Dr. Yıldıray Yıldız’a TOK Yönetim kurulu üyelerine ve özellikle Başkan Sayın Prof. Dr. İbrahim EKSİN’e – Turan SÖYLEMEZ’e ve bu toplantının üniversitemizde gerçekleştirilmesinde büyük emekleri olan düzenleme kurulu başkanı Doç. Dr. Özkan ATAN’a, konferansın gerçekleştirilmesinde özverili çalışmalarından dolayı Dr. Fatih Kutlu, Arş. Gör. Onur Silahtar’a, Dr. Halil İbrahim ÖZOK’a, Dr. Şehnaz Nigar ÇELİK’e ve Fikret YILDIZ’a teşekkür ederim.”

57 FARKLI SUNUM YAPILDI

Kongrede son dönemlerde sıkça konuşulan ve gündem olan Türkiye’nin milli stratejisi haline gelen sanayinin dijital dönüşümü ve uzay çalışmaları üzerine “Türkiye’nin Uzay Araştırmalarında Kontrol ve Otomasyonun Yeri” ve “Türkiye’de Kontrol Teknolojilerinin ve Sanayinin Dijital Dönüşümü” adlı iki farklı seminer konferans kapsamında düzenlendi. Bunun yanı sıra, konferans kapsamında 4 davetli konuşmacının sunumlarının yanı sıra akademisyen ve araştırmacıların 57 farklı çalışmasının sunumları, bu toplantı aracılığıyla katılımcılara ve alana ilgi duyan herkesin YouTube ve Zoom canlı yayınları aracılığıyla faydalanması sağlandı.

Editör: TE Bilisim