İlk etapta100 bin aileyi ev sahibi yapmayı hedefleyen proje azami 15 yıl vade ile 0,69'dan başlayan faiz/kar payı oranıyla kredi imkanı sunuyor.

15 SORUDA YENİ EVİM KAMPANYASININ TÜM DETAYLARI...
1- Yeni Evim kampanyası hangi illeri kapsayacak, kaç konut kampanya kapsamında olacak?
Kampanya 81 ilde geçerli olacaktır. İlk etapta 100 bin konutun kredi paketinden faydalanması öngörülmektedir.

2- Peşinat ödenecek mi?
Konut bedelinin en az %10’u peşin alınacaktır. Daha az finansman kullanmak isteyen vatandaşlarımız isterse peşinat oranını arttırabilecektir.

3- Kampanyaya ikinci el evler dâhil olacak mı?
Kampanya yeni konutları kapsayacak, 2. el konutları kapsamayacaktır. Emlak Konut GYO’nun ürettiği projeler; GYODER, İNDER, KONUTDER, İMKON ile Türkiye Müteahhitleri Birliği’ne bağlı olan şirketlerin projeleri ve 81 ilin tamamındaki firmaların ürettiği büyük ve küçük ölçekli tüm konut projeleri; teknik ve mali kriterleri karşıladıkları takdirde bu sürece dâhil olabilecektir.

4- Ödeme planı nasıl olacak?
Finansman tutarı 2 Milyon TL’ye kadar 0,69, 2 ile 4 Milyon TL arası için 0,79 ve 4 ile 5 Milyon TL arası 0,99 faiz/kar payı ile 15 yıl vadeli olacaktır. Konut satış bedelinin %5’i kadar tutar yüklenici firma katkısı olarak ilk azami 3. yıla kadar ödeme planına yansıtılacaktır. Ayrıca ilk üç yılda (finansman kolaylık dönemi) finansman taksitlerinin hane gelirinin %30’unu geçen kısmı için katkı sağlanacaktır. Sağlanan katkılar son 8 yılda finansman taksitleriyle birlikte geri ödenecektir.

5-Projede yaş sınırı olacak mı?
18 yaş üstü, bankalar tarafından kredi alması uygun görülen her Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı kampanyadan yararlanabilecektir.

6- İstanbul’da oturan Ankara’dan ev alabilecek mi?
İstanbul, Ankara, İzmir, Bursa, Antalya, Mersin, Muğla’da konut sahibi olmak isteyen vatandaşlarda 1 yıl o ilde ikamet etme şartı aranacak. Diğer illerde bu şart geçerli olmayacaktır.

7- Hanede eşlerden birinin konutu olması halinde başvuru yapılabilecek mi?
Eşlerden birinin üzerinde konut varsa yararlanamayacak. Hanede 18 yaşını geçmiş, SGK kaydı bulunan genç ise hanede ev varsa bile başvuruda bulunabilecektir.

8- Evler satılabilecek mi?
Ölüm, boşanma gibi mücbir sebepler dışında 5 yıl boyunca satılamayacaktır.

9-  Daha önce ev alıp satan biri, şu anda evi yoksa kampanyadan yararlanabilir mi?
Kampanyadan yararlanacak kişinin son 1 yıl içinde konut satmamış olması gerekmektedir.

10- Proje ne zaman başlayacak?
16 Ocak itibariyle projeye başvurular başladı.

11- Başvurular nasıl olacak?
Konut almak isteyen satın almak istediği daireyi belirledikten sonra banka veya katılım bankalarına başvuracak. Banka hem projenin hem de kişinin kriterlere uygunluğunu denetleyecek ve uygun olan projeler için kredi tahsis edecektir. Kişiler mevcut bankacılık teamülleri çerçevesindeki ödeme gücü kriterlerine tabi olacaktır.

12- Başvuru ücreti olacak mı?
Herhangi bir başvuru ücreti alınmayacaktır. Ancak mevcut kredi tahsis süreçlerinde bankalarca uygulanan ücretler uygulanmaya devam edecektir.

13- Yapımı devam eden konut kampanya kapsamına dâhil mi?
81 ilde bitmiş konutlar, belirli bir oranda tamamlanmış ve devam eden konutlar ile bankalarla garantörlük sözleşmesini imzalamış yeni başlayacak projeler kampanyaya dâhil olacaktır.

14- TOKİ kampanyalarında olduğu gibi bu kampanyada da kura çekilişi olacak mı?
16 Ocak itibariyle konut üreticisinden konutunu bulan vatandaşlar kurasız olarak konut kredisine başvurabilecektir.

15- Babadan-dededen ev kalan bir vatandaş kampanyadan faydalanabilecek mi?
Verasetle ev sahibi olan vatandaşlarımızın eş ve 18 yaş altı çocukları dahil herhangi biri yüzde 50’den az hisseye sahip olduğu konut sahibi ise başvuru yapabilecektir. Eş ve 18 yaş altı çocuklar dahil hanede birden fazla hisseli tapu varsa, hisse oranına bakılmaksızın programdan yararlanamayacaklardır. Bir başka deyişle, hanede (eş ve 18 yaş altı çocuklar dahil) en az 1 tane %50 ve üzeri hisseli tapu kaydı varsa ya da hisse oranına bakılmaksızın hanede birden fazla hisseli tapu varsa programdan yararlanılamayacaktır.

YENİ EVİM KAMPANYASINA UYGUN PROJELER LİSTESİ

Yeni Evim Kampanyası'na katılmak isteyen vatandaşlar, satın almak istediği daireyi belirledikten sonra Ziraat Bankası, Halkbank, Vakıfbank, Emlak Katılım, Vakıf Katılım, Ziraat Katılım bankalarından birisine başvuracak. Banka hem projenin hem de kişinin kriterlere uygunluğunu denetleyecek ve uygun olan projeler için kredi tahsis edecektir. Kişiler mevcut bankacılık teamülleri çerçevesindeki ödeme gücü kriterlerine tabi olacaktır.

Yalnızca sıfır konutları kapsayacak olan Yeni Evim Kampanyasına dahil olan inşaat firmalarının ve projelerinin listesi henüz açıklanmadı. Ancak Emlak Konut Genel Müdürlüğü'nün ürettiği projeler; GYODER, İNDER, KONUTDER, İMKON ile Türkiye Müteahhitleri Birliği'ne bağlı olan şirketlerin projeleri ve 81 ilin tamamındaki firmaların ürettiği büyük ve küçük ölçekli tüm konut projeleri; teknik ve mali kriterleri karşıladıkları takdirde bu sürece dahil olacaklar.

KENDİ ŞEHRİNİZDEKİ EMLAKKONUT PROJELERİNİ GÖRMEK İÇİN TIKLAYIN

YENİ EVİM KONUT KREDİSİ GERİ ÖDEMELERİ NASIL OLACAK?

Hazine ve Maliye Bakanlığı açıklamasında 1 milyon liralık kredi baz alınarak örnek ödeme planı da paylaşıldı. Buna göre hane geliri 15 bin lira olan bir katılımcı kredi ödemesine ilk yıl 4 bin 400 lira aylık taksit ile başlayacak. Bu tutar 8'inci yıldan itibaren 11 bin 896 lirayı bulacak. Ödeme planı hane geliri, konut değeri ve vadeye göre değişecek.

KENDİ ŞEHRİNİZDEKİ GYODER PROJELERİNİ GÖRMEK İÇİN TIKLAYIN

Çekilecek kredinin yüzde 40'nı geçmemesi gereken hane halkı gelirinde ise yalnızca eşlerin kazancı dikkate alınacak. 

KENDİ ŞEHRİNİZDEKİ INDER PROJELERİNİ GÖRMEK İÇİN TIKLAYIN

Krediye başvuranlarda son 1 yılın en az 9 ayında sosyal güvenlik primi ödeme şartı aranacak.

KENDİ ŞEHRİNİZDEKİ TÜRKİYE MÜTEAHHİTLER BİRLİĞİ PROJELERİNİ GÖRMEK İÇİN TIKLAYIN

Editör: TE Bilisim