BÜTÇEYİ SARSMAYACAK
Dev proje kapsamında İstanbul'da geliri 16 bin, diğer illerde ise 14 bin liranın altında olanlar ev sahibi olabilmek için TOKİ'ye başvuru yapabilecek. Son dönemde fahiş bir şekilde artan kira ve konut fiyatlarına karşı dar gelirliyi korumak için hareket geçen hükümet, dev sosyal konut projesinde aylık ödemelerin bütçeleri sarsmamasına dikkat ediyor.

Bakan Kurum'un açıkladığı gelirin yüzde 30'u sınırı dikkate alındığında İstanbul'da ödenecek en yüksek aylık taksit 4.800 TL, diğer illerde ise 4.200 TL olacak.

ASGARİDE 1.650 TL ÖDEME
Yüzde 30'luk gelir sınırı projeksiyonuna göre, aylık geliri 15 bin lira olanın taksit ödemesi 4 bin 500 lira, 12 bin lira olanın 3 bin 600 lira, 10 bin lira olanın 3 bin lira olması planlanıyor. Hükümetin bu yıl yaptığı zamlarla 5 bin 500 liraya yükselen asgari ücretle çalışan bir vatandaş ise, sosyal konut projesinde bin 650 lira taksit ödemesi gerçekleştirecek.

Hiç evi olmayan vatandaşa 240 ay vadeli ve uygun taksitlerle konut, arsa ve işyeri imkânı sunulacak. Ayrıca 81 ilde olacak sosyal konutlar; yatay mimari, sıfır atık uyumlu, iklim dostu malzemeler, yenilenebilir enerji sistemi gibi özelliklere sahip olacak. Dev konut hamlesi kapsamında dar gelirliler, şehit ve gazi yakınlarının yanı sıra gençler ve emekliler de ayrı kota içinde değerlendirilecek. Konut sayısının yüzde 20'si 30 yaş altı gençlere ayrılırken, yüzde 20 için de emekli vatandaş için kota ayrıldı. 81 ilde 450- 500 bin konut ve işyeri yapılması planlanıyor.

HİÇ EVİ OLMAYAN ALACAK
Konut projesine giremeyenler arsaya başvurup kendi evlerini yapabilecekler. Sadece hiç evi olmayan vatandaşın kullanımına açılacak Hazine arazileri, yine vatandaşın kendi için konut yapması adına uygun şartlarda uzun vadeli ödeme koşullarıyla satışa çıkarılacak. Vatandaş tek parselde kendi evini yapacak ya da talep örgütlenmesi ile daha büyük parseller alabilecek. İsteyenler ise müteahhitlerle anlaşacak.

Altyapıya sahip arsalar Ankara'da Gölbaşı, İstanbul'da Tuzla, Çatalca gibi bölgelerde satışa çıkarılacak. Artan maliyetlere rağmen yıllık 50 bin olan konut üretimini 70 bine çıkaran TOKİ, ağustos ayında da 100 bin yeni konut projesine ilişkin kampanya yapacak. Toplu Konut İdaresi (TOKİ), vatandaşların alım güçleri dikkate alarak ağustos ayında 100 bin adetlik sosyal konut kampanyası başlatıyor.  TBMM KİT Komisyonunda sosyal konut projeleri ve kentsel dönüşüm projeleri hakkında bilgi veren TOKİ Başkanı Ömer Bulut, TOKİ tarafından üretilen konut sayısının 1 milyon 100 bine ulaştığını söyledi.

Dünyada yaşanan pandemi ve ekonomik krizlere rağmen 50 bin konut üretimini 70 bina çıkardıklarını dile getiren Bulut "Son üç yılda nitelikli ve yatay mimariyi esas alan yaklaşık 213 bin konut, sosyal donatılarıyla birlikte şehirlerimize kazandırılmış, 137 bin konutun da teslimi bu süreçte gerçekleştirilmiştir. 775 şantiyede toplam 144 bin konut, inşaatı da hâlen devam ediyor ve sadece şantiyelerde 70 bin kişiye istihdam sağlanıyor. 2021 yılında Türkiye genelinde ilk el konut satışlarında TOKİ’nin payı ilk defa yüzde 13,8’e yükseltildi. Bu oran geçmiş dönemlerde yüzde 8 civarındaydı" dedi.

YATIRIMLARA HIZ VERDİ

TOKİ olarak, bu yıl yaklaşık 50 milyar yatırım yapacaklarını dile getiren Bulut şöyle devam etti: İnşaatı devam eden 144 bin konuttan 64 bininin, 3 bin 200 iş yeri, 15 hükûmet konağı, 500 köy evi ve diğer sosyal donatıların tamamlanmasını planlanıyoruz. 220 farklı alanda yeni konut projelerinin ihalesi, 66 bin konutun da satış sözleşmesinin gerçekleştirilmesi yürütülürken 200 sektörün de üretimine, ekonomiye ve istihdama katkı sağlıyoruz. TOKİ Başkanı sosyal konut kampanyasıyla ilgili olarak da "Yirmi yılda sosyal konut üretimin de başlattığımız kampanyalar gibi vatandaşlarımızın alım güçlerini dikkate alarak bu yılın ağustos ayında yeni bir sosyal konut kampanyası başlatılacak. Buradaki konut sayısı da en az 100 bin olacaktır. İl il, şehirlerimizin talepleri doğrultusunda ve proje yerlerini de seçmek suretiyle hazırlıklarımızı tamamladık, inşallah ağustos ayı içerisinde de bu yeni 100 bin konut projemizi açıklayacağız" ifadelerini kullandı.

Hükümet konut fiyatları ve kiralardaki fahiş artıştan mağdur olan vatandaşlar için düğmeye bastı. Dar gelirli vatandaşlar, uygun taksitlerle ev sahibi yapılacak. Türkiye'nin 81 ilinde 150 bin ucuz sosyal konut inşa edilmesi planlanıyor. Vatandaşın konut yapabilmesi için Hazine arazileri de satışa çıkarılıyor. Konut ve arsa satışıyla ilgili detayları Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ağustos ayında açıklayacak. İşte detaylar... Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan dar gelirlilere ucuz konut ve arsa müjdesini Ağustos ayında açıklayacak. 81 ilde 150 bin sosyal konut yapılacak. Hazine arazileri vatandaşa açılacak. Ev ve arsalar 15 yıla varan vadelerle satılacak.

HAZİNE ARAZİLERİ VATANDAŞA AÇILIYOR

Hükümet Hazine arazilerini de uygun koşullarda konut yapımı için vatandaşa açacak. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, Ankara, İstanbul, İzmir, Bursa, Konya, Adana gibi konut fiyatlarının daha çok arttığı şehirlerde ihtiyaca ve talebe göre sayıyı belirleyecek. Hazine arazileri evi olmayan vatandaşlara verilecek. Konut tipleri için bakanlık proje belirleyecek. Vatandaş imar planına uygun olarak projesini hazırlayıp, ruhsatını alarak, evini yapacak.

VERGİ MUAFİYETİ

Vatandaşa, arsayı aldığında evi yaptığı sürede resim, harç ve KDV muafiyeti gibi destekler de sunulacak. Hazine arazisi tahsis edilirken belirli süre elden çıkarmama şartı konulacak. Arsanın yerine göre metrekare büyüklükleri belirlenecek.

15 YILA VADE: YÜZDE 10 PEŞİNAT

Edinilen bilgilere göre, hem arsa hem de konutların satışında, vatandaşa, 15 yıla kadar varan vade seçeneği sunulacak. Ev sahibi olmayan dar gelirliler için konutların yüzde 10 peşinatla satılması bekleniyor. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı öncülüğünde TOKİ eliyle yapılacak konutlardan yararlanmak isteyen vatandaşların hane halkı geliri net 10 bin TL'den fazla olmayacağı belirtiliyor.

Şehit aileleri, harp ve vazife malulleri, dul ve yetimler, engelliler ve emeklilere sosyal konutlarda belirli kontenjan da ayrılacak. Türkiye genelinde 81 ili kapsayacak olan Cumhuriyet tarihinin en büyük sosyal konut hamlesine sayılı günler kala proje başvuru için detaylar ortaya çıkmaya başladı. Hayata geçirilecek yeni projeden şehit yakınları, gaziler ve emeklilerin yanı sıra gençler ve yeni evlenen çiftler de faydalanacak.

SOSYAL KONUT SINIRI 14 BİN TL
Aynı zamanda vatandaşlara uygun fiyatlı konut sağlayan Toplu Konut İdaresi Başkanlığı’nın (TOKİ) projelerine başvuran alt gelir grubuna yönelik şartlar da yeni proje ile güncelleniyor.

İŞTE TOKİ'YE BAŞVURMAK İÇİN ŞARTLAR
- Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olma

- 25 yaşını doldurmuş olma

- Projenin bulunduğu il sınırları içerisinde 1 yıldan uzun süredir ikamet ediyor olma veya projenin bulunduğu il nüfusuna kayıtlı olma.

- TOKİ’den konut satın almamış olma ve TOKİ’den konut kredisi kullanmamış olma

- Hane halkı adına yalnızca bir adet başvuru yapılmış olmalı.

-Ayrıca TOKİ’nin konut projelerinde şehit aileleri, harp ve vazife malulleri ile dul ve yetimlere kuraya girmeden konut alma hakkı tanınıyor. Bu kişilerin konutları öncelikli olarak kura ile belirleniyor.

Editör: TE Bilisim