Dünya ve ülke turizminin İzmir’deki buluşması 10. Travel Turkey İzmir Turizm Fuar ve Kongresi, Fuar İzmir’de başladı. Kültür ve Turizm Bakanı Nabi Avcı, 2016 yılında turizm sektörünün menfi gelişmelerden olumsuz etkilendiğini belirterek, "Krizleri aşma konusunda her zaman çok başarılı olan sektörümüz sayesinde, ülkemizin önümüzdeki yıllarda eski ritmini yeniden yakalayacağına hatta onu da aşacağına inancımız tamdır” dedi.

 

Turizm sektörünün nabzını tutan 10. Travel Turkey İzmir Turizm Fuar ve Kongresi, Partner il Mersin ve Uluslararası Destinasyon Partneri Ürdün/Akabe ile kapılarını açtı. Bu yıl 36 ülke ve 60 ilden toplam bin 179 katılımcının yer aldığı fuar, üç gün boyunca açık olacak. Fuarın açılışına Kültür ve Turizm Bakanı Nabi Avcı’nın yanı sıra İzmir Valisi Erol Ayyıldız, Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, TÜRSAB Başkanı Başaran Ulusoy, İzmir Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı ve sektörün önemli temsilcileri katıldı. Kültür ve Turizm Bakanı Nabi Avcı, 5 ülke ile başladığımız bu yolculukta 2015 itibariyle bini aşkın katılımcı ve 60 ülkeyi ağırladığımız bir seviyeye ulaşmayı el ele başardıklarını kaydetti.

 

“ÜLKEMİZ ESKİ RİTMİNİ YENİDEN YAKALAYACAK”

Dünya genelinde yaşanan menfi gelişmelerin, Türk turizminde 2016 yılında olumsuz etkiler oluşturduğu belirten Bakan Avcı, “Ülkemizde bu durumdan şüphesiz etkilenmiştir. Ancak tarihimiz, kültürel birikimimiz, eşsiz doğal zenginliklerimiz, en önemlisi krizleri aşma konusunda her zaman çok başarılı olan sektörümüz sayesinde, ülkemizin önümüzdeki yıllarda eski ritmini yeniden yakalayacağını hatta onu da aşacağına inancımız tamdır. Travel Turkey İzmir Fuarı’nı turizmdeki sıkıntıların giderilmesi yönünde fikirlerin ortaya çıkacağı, aynı zamanda turizm eğilimlerinin masaya yatırılacağı bir organizasyon olarak görüyoruz. Ülkemizde erken rezervasyon kampanyasının da bu fuarda 2017 lansmanın yapılmasını çok anlamlı buluyoruz. Fuarımızın İzmir ve ülkemiz için hayırlara vesile olmasını diliyorum” diye konuştu. İzmir Valisi Erol Ayyıldız da, “İzmir’in ve ülkemizin tanıtılması için önemli bir fırsat olarak gördüğümüz bu organizasyonu, yerli ve yabancı katılımcılarla birlikte yararlı olmasını diliyoruz. Bu anlamda katkısı olan herkese şükranlarımızı sunuyorum” dedi.

 

KOCAOĞLU’NDAN HÜKÜMETE ‘İNCİRALTI’ ÇAĞRISI

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu ise İzmir’in sıçrama yapacağı alanların hizmet ve turizm sektörü olduğunu belirterek, “İzmir Büyükşehir Belediyesi öncülüğünde kentin yerelde kalkınması için yaptığımız tespitler, İzmir’in sanayide, lojistikte, tarımda ve birçok sektörde büyümesini sürdürecektir. Ama İzmir kalkınmayı turizm ve hizmet sektöründe yapacaktır. Bu stratejik planın sonucu olarak bu fuar gerçekleştirilmiştir. Turizmi ve hizmet sektörünü çeşitlendirmek zorundayız. Bu sektörlerin gelişmesi için yatırımlardan çok yapılması gereken, hükümetimizin ve Sayın Bakanımızın da desteği ile planlama çalışmalarının yapılması gerekmektedir. Bunlardan en önemlisi 700 hektarlık İnciraltı Bahçelerarası bölgesinde sağlık planlamasının yapılması, tıp fakültesinin, sağlık merkezlerinin, termal planlamanın yapılması İzmir’i önemli sağlık merkezlerinden biri haline getirecektir” şeklinde konuştu.

 

BAKAN AVCI’YA İZMİR DAVETİ

İzmir’in Türkiye ortalaması üzerinde her sene artarak büyüyen bir il olduğunu belirten Başkan Kocaoğlu, Bakan Nabi Avcı’ya da davet çağrısında bulundu. Başkan Kocaooğlu, “İzmir vergi ödeme yönünden Türkiye’nin ortalama vergisinden yüzde 60 üzerinde fazla vergi veren bir kentimizdir. Bu kente merkezi hükümetimizden, başta Kültür Ve Turizm Bakanı Sayın Nabi Avcı’dan ören yerlerimizin ayağa kaldırılmasını ve en kısa zamanda İzmir’e bir gün ayırarak, İzmir’de neler yaptığımızı, neler yapmamız gerektiğini tespit etmek üzere kentimize gelmesini kendisinden talep ediyorum” dedi.

 

BAŞKAN DEMİRTAŞ’TAN AVRUPA VE ABD’YE ELEŞTİRİ

Turizmde 2016 yılının iyi geçmediğini belirten Izmir Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş, “Ege’de, Doğu Akdeniz’de tüm dünyada turizmin kaderi ortaktır. ABD’nin Avrupa’nın Türkiye’yi ‘gidilemeyen ülke’ olarak rapor yayınlamaları sadece bizi rahatsız etmiyor. Aynı zamanda kendi ayaklarına da kurşun sıkıyorlar. Kruvaziyer gemileri İzmir’e gelmiyor evet, Şangay’a, Duabi’ye gidiyor. Ancak Türkiye’deki gibi oralarda para kazanamıyorlar. ‘Senin ülken benim ülkem’ demeden terör sorununu çözmek gerekiyor. Türkiye ‘riskli’ dendiğinde bundan, Yunan turizmi de zarar görüyor. Herkes teröre karşı ortak tavır sergilemelidir. İnşallah 2017’yi başarıyla atlatacağımızı düşünüyorum” dedi.

TÜRSAB Başkanı Başaran Ulusoy da 5,5 milyon kişinin erken rezarvasyonu kullandığını dile getirdi. Konuşmaların ardından Bakan Nabi Avcı ile protokol üyeleri açılış kurdelesini keserek, stantları gezdi.

 

ERKEN REZERVASYON KAMPANYASI BAŞLIYOR

Kültür ve Turizm Bakanlığının öncülüğünde gerçekleşen “Erken Rezervasyon Kampanyası”nın 2017 lansmanının da yapılacağı fuarda bu yıl 36 ülkeden ve 60 ilden toplam bin 179 katılımcı bulunuyor. A.B.D., Afganistan, Arjantin, Avustralya, Azerbaycan, Bahreyn, Belarus, Bulgaristan, Cezayir, Etiyopya, Filistin, Güney Afrika, Güney Kore, Gürcistan, Hindistan, Irak, İngiltere, İspanya, İsrail, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti, Makedonya, Namibya, Özbekistan, Pakistan, Polonya, Rusya, S. Arabistan, Sırbistan, Sri Lanka, Sudan, Tunus, Türkiye, Ukrayna, Ürdün, Yunanistan ve Zimbabve’nin katılımıyla yapılacak iş görüşmelerinin verimli olması hedefleniyor.

 

'ÖZEL SAĞLIK TURİZMİ BÖLÜMÜ'

Alternatif turizm dalı olarak ön plana çıkan sağlık turizminin desteklenmesi amacıyla ilk kez oluşturulan “Özel Sağlık Turizmi Bölümü” de fuarda yerini aldı. Ülkemizin sağlık imkanlarının tanıtılacağı alanda Almanya, Azerbaycan, Bangladeş, Belarus, Birleşik Arap Emirlikleri, Çad, Demokratik Kongo Cumhuriyeti, Etiyopya, Fas, Fransa, Gana, Gine, Güney Sudan Cumhuriyeti, Hindistan, Hollanda, Irak, İngiltere, İran, Kamerun, Kazakistan, Kenya, Kırgızistan, Kuveyt, Nijerya, Özbekistan, Pakistan, Romanya, Rusya, Senegal, Somali, Suudi Arabistan, Ukrayna, Umman ve Yunanistan’dan gelen satınalmacılar Türk sağlık temsilcileri ile fuar süresince ikili görüşmelerde bulunacak. “B2B Hosted Buyer Programı” kapsamında karşılıklı iş görüşmeleri yapacak sağlık ve turizm sektörü temsilcilerinin önemli anlaşmalara imza atması hedefleniyor. Sağlık Turizmi özel bölümünde; özel, vakıf ve üniversite hastaneleri, sağlık turizmi seyahat acentaları, göz hastaneleri, diş sağlığı ve estetik merkezleri, saç ekim klinik ve merkezleri, tüp bebek hastaneleri ve merkezleri, termal oteller ve tesisleri, sigorta şirketleri, assistance firmaları, zayıflama ve diyet klinikleri konusunda faaliyet gösteren firmalar bulunuyor.

 

Fuar İzmir’de gerçekleşen 10. Travel Turkey İzmir’de, A holünde valilikler, belediyeler, ticaret odaları ve kalkınma ajansları, B holünde ise tur operatörleri, seyahat acentaları, oteller, sağlık turizmi özel bölümü, turizm merkezleri, turizm ulaşım, turizm tedarikçileri ve uluslararası katılım yer alıyor. Fuar, 4 gün boyunca profesyonel ziyaretçiye açık olurken, fuarın giriş ücretleri hafta içi sadece A holü için 5 TL, B holü için ise 15 TL olarak belirlendi. Hem A hem de B holünü ziyaret etmek isteyenler için hafta içi giriş ücreti 15 TL olurken, hafta sonu 5 TL ücretle tüm fuar gezilebilecek.

 

AKABE İÇİN ÖNEMLİ BİR FIRSAT

10. Travel Turkey Uluslararası Destinasyon Partneri olarak fuara katılan Ürdün’ün nadide şehri Akabe, turizm ürünlerini ve doğal güzelliklerini tanıtıyor. Bir dalış cenneti olarak nitelendirilen Akabe, bedevi göçebe kültürüne sahip UNESCO koruması altındaki alanlardan biri. Şehir, maceraperestlerin uğrak yerlerinden Wadi Rum’a (Yüksek Vadi) ve Petra Antik Kenti’ne de ev sahipliği yapıyor. Tarihi 2 bin yıl öncesine dayanan Nebatiler’e başkentlik yapmış olan Petra’da, bedevilere ait çok sayıda ev ve taş oymaları bulunuyor. Travel Turkey’de ilk kez kendini tanıtma fırsatı bulan Akabe, uluslararası turizm endüstrisine odaklanacak.

 

MERSİN TANITIMI FUARDA OLACAK

Mersin Valiliği, Mersin Büyükşehir Belediyesi ve turizm sektörü temsilcilerinin partner il konukları olarak katıldığı fuarda, Mersin’in tanıtım etkinlikleri göz dolduracak. Mersin yöresi halk dansları, yöresel müzik ve Aşuk Maşuk gösterisiyle keyifli dakikalar geçirecek ziyaretçiler, Mersin ve Yörük kültürünün anlatıldığı film gösterileriyle şehri tanıyacak. Fuar ziyaretçileri, Mersin Olgunlaşma Enstitüsü Defilesi’ni de izleyebilecek. Ünlü sanatçıların ağırlanacağı, fotoğraf ve resim sergilerinin yer aldığı fuarda, Mersin kültürünün vazgeçilmezleri arasında bulunan iğne oyaları ve kilim modelleri ile muz lifinden çanta, ayakkabı ve şapkalar sergileniyor, Sanal Gerçeklik Projesi ile ilin kültürel ve doğal zenginlikleri tanıtılıyor. Mersin’i simgeleyen karakterler ve ürünler fuar süresince stantlarda dolaşacak, T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı İzmir Devlet Türk Dünyası Müzik Topluluğu ziyaretçilere muhteşem bir müzik ziyafeti çekecek.

 

ÜNLÜ ŞEFLER GASTRONOMİ TURİZMİ KONGRESİ’NDE

8-10 Aralık 2016 tarihleri arasında 10. Travel Turkey İzmir 2016 Fuarı ile eş zamanlı olarak 2. Uluslararası Gastronomi Turizmi Kongresi de gerçekleştirilecek. Fuar İzmir’in D holünde düzenlenen kongre, dünyanın önde gelen gastronomi ve turizm uzmanları ile eğitimcilerini bir araya getiriyor. Alternatif bir turizm dalı olma yolunda ilerleyen gastronomi için atılabilecek adımlar, kongre boyunca uzmanlarca değerlendirilecek. Bu yıl kongrede akademik çalışmalarla eş zamanlı olarak özel sektör sunumlarının yer alacağı paneller düzenlenecek. Sektörün önemli temsilcileri ile ulusal ve uluslararası konuşmacıların yer alacağı panellerde, Ege kültürünün gastronomi ile ilişkisi ve bu ilişkinin bölge turizminin kalkınmasına olan etkisi tartışılacak. Kongre ve panellere, Mehmet Yaşin, Sahrap Soysal, Prof. Dr. Artun Ünsal, Sırma Güven, Namık Kemal Döneleken, Pedro Berruecos, Hande Arslanalp, Ömer Kartın, Ferzan Kırhan, Can Ortabaş, Ebru Koralı, Nedim Atilla, Prof. Alp Salman, Ahmet Güzelyağdöken, Salim Kadıbeşegil, Gökçen Adar, Agnes Caso, Doç. Dr. Levent Köstem, Metin Suerkan, Dag Harman, Ahmet Örs, Ebru Erke ve Nejat Yentürk gibi gastronomi yazarları ve uzmanları konuk olacak. Kongre süresince İzmir Aşçılar Derneği ile Tolga Kamiloğlu, Rudolf Van Nunen ve Semen Öner gibi ünlü şefler workshoplar esnasında özel şov ve sunumlar yapacak.

Editör: TE Bilisim