Van’da kurdukları Toplumsal Uzlaşı ve Barış Derneği aracılığıyla örgüte finansman sağladığı iddia edilen Van Şoförler ve Otomobilciler Odası Başkanı Mehmet Emin Tuğrul'un da aralarında bulunduğu 5 kişi hakkında, 50 yıla kadar hapis cezası istemiyle dava açıldı. Zanlılar hakkında hazırlanan iddianamede zanlıların, “Van ilinde sözde mahkeme kurup vatandaştan gelen şikayetleri dinleyen ve değerlendirdikten sonra şahıslar hakkında hüküm vererek yaptırımlar uyguladıkları” belirtildi.

 

Van Cumhuriyet Başsavcılığı talimatıyla Van Emniyet Müdürlüğü ekipleri, 4-6 2014 Kasım tarihlerinde 14 adrese operasyon yaptı. Operasyonun ardından tutuklanan Van Şoförler ve Otomobilciler Odası Başkanı Mehmet Emin Tuğrul, müteahhitler Gazi Manto ve Nizam Oktay ile tutuksuz yargılanan Ali Gezer ve Mehmet Kasım Koçak hakkında, Van Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından hazırlanan 247 sayfalık iddianame, Van 3. Ağır Ceza Mahkemesince kabul edildi. İddianamede 5 zanlı hakkında, ‘terör örgütüne bilerek ve isteyerek yardım etme’ ve ‘silahlı terör örgütüne üye olma’ suçlarından cezalandırılmaları talep edildi. Şüpheli ifadeleri, iletişimin tespiti kayıtları, gizli tanık ve tanık beyanları, fiziki takip ve ortam dinleme kayıtları delil da iddianame de delil olarak gösterildi.
 

‘ÇEŞİTLİ ADLAR ALTINDA PARA TOPLANDI’ 

KCK sözleşmesi ve yürütülen faaliyetlerle ilgili detaylı bilgilere yer verilen iddianamede, örgütün finansman faaliyetlerinin geniş bir alanı kapsadığı, suç gelirlerinin elde edilişi ve aktarılışının aidat, makbuz, yardım, haraç gibi çeşitli adlar altında toplandığı ifade edildi.
Soruşturmanın başlatılmasındaki nedenleri savcı iddianamesinde şöyle anlattı: “Terör örgütünün kırsal alanı ile irtibatlı olarak Van ilinde sözde mahkeme kurup vatandaştan gelen şikayetleri dinleyen ve değerlendirdikten sonra şahıslar hakkında hüküm vererek yaptırımlar uyguladıkları, KCK sözleşmesinin 8. bölümünde yer aldığı şekli ile kurmuş oldukları sözde mahkemelerde uyuşmazlıkları çözecekleri iddiasıyla Van'da kurulu Toplumsal Barış ve Uzlaşı Derneğine yönlendirdikleri şahıslardan maddi menfaat sağladıkları, dernekte çözülemeyen konuların, örgütün üstlendiği ve kırsal alanda bulunan elemanların istihdam edildiği Faraşin ve Kandil alanındaki terör örgütü mensuplarına iletilerek çözüm bulmaya çalıştıkları, elde ettikleri gelirle terör örgütünün kamplarına lojistik gıda ve para aktarımı yaptıkları, bölücü terör örgütünün kırsal kadrosuna eleman sağladıkları yönünde bilgiler edinilen şüpheliler hakkında, 23 Eylül 2013 tarihinde soruşturma başlatılmıştır.”


TUĞRUL HAKKINDA ŞOK SUÇLAMA 

Van Şoförler ve Otomobilciler Odası Başkanı Mehmet Emin Tuğrul'un da örgütün talimatı doğrultusunda kurulan Toplumsal Uzlaşı ve Barış Derneğinin faaliyetlerinde bulunduğu belirtilen iddianamede, örgütün ürkütücülüğü ve silahlı gücünden faydalanan şüphelilerin, “Oluşum-4” isimli inşaat şirketinin mağdurlarından ayrı ayrı 10 bin lira toplayıp örgüte finansman sağladığı, uzlaşmaya yanaşmayan kişilere, arkalarındaki gücün PKK olduğunu söyleyerek korkuttuğu, örgütün ‘Simko’ kod adlı mensubuyla bağlantı kurduğu kaydedildi.


MAĞDURLARDAN PARA TOPLANDI 

İddianamede, diğer sanıkların da dernek bünyesinde kurulan komisyon aracılığıyla mağdur vatandaşlardan para toplayıp örgüt adına menfaat sağladığı ve vatandaşları Türkiye Cumhuriyeti mahkemelerine gitmemeleri konusunda tehdit ettikleri gibi bilgiler de yer aldı. 
 

TUĞRUL SUÇLAMALARI KABUL ETMEDİ 

Van Şoförler ve Otomobilciler Odası Başkanı Tuğrul ise ifadesinde, insanlar arasında meydana gelen anlaşmazlıkları çözmek amacıyla 2012 yılında Toplumsal Uzlaşı ve Barış Derneğinin kurulduğunu ve derneğin faaliyetleri kapsamında çalışma yürüttüğünü bildirerek, iddianamede yer alan gizli tanık beyanlarını ve suçlamaları kabul etmedi. (ŞEHRİVAN-HABER)

Editör: TE Bilisim