Almanya Berlin’de bulunan Terre Des Femmes'in (Kadın Dünyası Derneği) Başkanı Christa Stolle, dünya çapında her gün 39 bin çocuğun çocuk yaşta evlendirildiğini belirtti. Stolle, 11 Ekim Dünya Kız Çocukları Günü dolayısıyla bir kampanya başlattıklarını, kampanya ile beraber çocuk yaşta evliliğin kötü bir şey olduğunu tüm dünyadaki devlet başkanlarına anlatacaklarını söyledi.

 

11 Ekim Dünya Kız Çocukları Günü dolayısıyla Van’da köylerdeki kız çocuklarıyla ilgili çalışmalar için Van’a gelen Terre Des Femmes Başkanı Christa Stolle, açıklamalarda bulundu. Bugünün kendileri için önemli bir gün olduğunu belirten Stolle, “Çünkü dünya çapında her gün 39 bin çocuk, çocuk yaşta evlendiriliyor. Biz bu sayıyı çok kötü ve büyük bir sayı olarak gördüğümüz için çocuk evliliğine karşı bir kampanya hazırladık. Bu kampanyayı da bu çocuk gününde başlatıyoruz. Bizim amacımız bütün dünyadaki devlet başkanlarına 18 yaşından önce evlenmenin kötü bir şey olduğunu, hiçbir ülkede olmaması gerektiğini anlatmak. Devlet başkanlarının aralarında öyle bir anlaşma yapmaları gerekiyor ki bunu hakikaten önemli görmeleri, kanunen de aşağı geçmemeleri yönünde bir konses kurmalarını istiyoruz. Öyle bir konses bulunması lazım ki bütün devletler bunun ağır ve kanuna karşı bir hareket olduğunu kabul etmeleri bizim için çok önemli bir nokta olduğunu görüyoruz” dedi.

 

STOLLE: GEREKİRSE CEZA BİLE VERİLSİN

Erken evliliğe kim sebep olduysa cezalandırmaya kadar gidilmesini istediklerini söyleyen Stolle, “Ama bizim amacımız tabi ki ceza konusu değil. İnsanların bunun iyi bir şey olmadığını, çocuklarına faydalı hareket etmediklerini, çok zararlı hareket ettiklerini anlatmak istiyoruz. Kız çocuklarının çok değerli bir insan olduklarını, aile içinde erkek çocuklarının yanında ve aynı hakka sahip olduklarını bunu anlatmak istiyoruz. Kız çocuklarının yaşama hakkı olduğunu, kız çocuklarının aynı erkek çocukları gibi hayata atılıp toplumu beraber taşıyıp toplumda sorumluluk taşıma hakkına sahip olduklarını da çok önemsiyoruz. Başlatmış olduğumuz kampanyayı birçok yere gönderiyoruz. Kendi devlet başkanlarımıza gönderiyoruz. Dış ülke konferanslarında konu olmasını, bilhassa zengin ülkelerinin bir de para çapında bu kampanyaları taşıyıp onları dünyaya yerleşmesinde daha büyük bir rol oynamalarını istiyoruz. Kız çocuklarının desteklenmesi için devlet tarafından para da verilmesi ve önemli görülmesi gerekir. Bizim şuan 8 ülkede projelerimiz var. Çocuklar için mesela Afrika’da okul destekliyoruz. Bilhassa kadın hakları, çocuk hakları için bu paraların dağıtılması için bu parayı desteklemede bulunuyoruz. Hindistan’da, Latin Amerika’da desteklediğimiz okullar var” ifadelerini kullandı. Christa Stolle, daha sonra beraberindekilerle birlikte köyleri ziyaret etmek üzere yola çıktı. 

Editör: TE Bilisim