ŞEHRİVAN HABER- Van Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Necdet Takva, bir açıklama yaparak pandemi sürecini değerlendirerek hayatımızı olumsuz etkileme devam eden koronavirüs salgını fırsata çevirmeliyiz cümlelerini kullandı. Van’daki her sektörü kötü etkileyen salgın Van’ın sanayisini de kötü etkilemeye devam ediyor. Bu sürecin üstesinden gelebilmek için bir kahramana ihtiyaç olduğundan söz eden Takva, tüccar, sanayici, esnaf ve yatırımcılar kıymetli insanlardır. Onların kıymetini bilmeliyiz. Kamu ihalelerinde şeffaflık önemlidir. Kamu kurumlarının mal ve hizmet alımında bunu göz ardı etmemesi gerekmektedir ifadelerini kullandı. Kent ekonomisinden işsizliğe, istihdamdan Van Spor ’unun durumundan şehrin büyümesine yönelik birçok konuda değerlendirmede bulunan Başkan Takva, kısa vadede Kapıköy Sınır Kapısı açılmayacaktır. Yılbaşından sonra yeni bir değerlendirme yapılacaktır. Batıdaki kapılar açık ancak bizim kapılarımız kapalı. Bu haksızlığı doğru bulmuyoruz şeklinde konuştu.

SANAYİLEŞMEDE DAHA YENİYİZ!

Bölgenin sanayi kapasitesi, ülke genelindeki sanayi kapasite artırımını çok etkileyen düzeyde olmadığını söyleyen Takva, “Dolayısıyla sürekli büyüyen bir trendimiz olduğunu ifade etmem gerekiyor. Yani bölgedeki sanayi kapasite artırımı aşağı yukarı ülke ortalamasının üzerinde olmasına rağmen genel bağlamda çok düşük düzeyde kalıyor. Güneydoğu bu konuda daha etkileyici bir rakamsal değere sahip diyebilirim. Doğu Anadolu bu konuda daha yeni büyüyen, özellikle sanayileşme anlamında, yeni organize sanayi bölgeleri ve bu endeksi etkileyebilecek üretim alışkanlığının yeni yeni geliştiği bölgeler, dolayısıyla beklentilere karşılık gelmesi ülke açısından ya da ülke de ticaret yapanlar açısında bizi oldukça mutlu etti. Ama dediğim gibi Doğu Anadolu’daki sanayi kapasite oranları, ülke ortalamasının üzerinde seyrediyor fakat nihayetinde daha fazla gelişip ülkedeki genel kapasite artırımını gerçekleştirecek bir düzeye ulaşmasını umuyoruz.” Dedi.

“TESKTİL ÜRETİMİ BATIDAN DOĞUYA DOĞRU KAYDI”

Doğu Anadolu’da gıda, inşaat, yapı sektörü ve buna tedarik üreten sektörlerin istenilen düzeyde olmadığını kaydeden Takva, mesela kimya istediğimiz düzeyde değil, özellikle makine üretimi açısından bölgede henüz kümelenmiş ve istenen düzeyde bir üretim anlayışı yok ifadelerini kullandı.  Takva, “Daha çok gıda üretimi ve inşaat yapı elemanları üretimi konusunda bölge fark edilir bir sanayi gelişimine sahip hale geldi. Son yıllarda özellikle tekstil üretiminin batıdan doğuya kaymasıyla teşvik sisteminin sağladığı avantajları kullanma yönündeki gelişimle tekstil alanında bir üretimin olduğundan söz edilebilir. Rakamsal olarak üzerinde durulması gereken bir noktaya taşınmış olduk ki Van bunu çok özelde yaşıyor. Yine Güneydoğu’daki birçok kent bu anlamda kendini hissedilebilir bir üretim kapasitesine ulaştırdı. Van’da da işte Tekstil Kent’in ikinci etabını tartışır hale geldik. Bunun altyapısını oluşturuyoruz. Dolayısıyla ülkenin özellikle rekabetçi olduğu üretim alanlarında bölge avantajlarını kullanma yönündeki eğilim devam ediyor. Bu eğilimi olumsuz kılan tek realite şu anda pandemi salgıdır.” Diye konuştu.

“SALGININ EĞİTİCİ VE ÖĞRETİCİ TARAFLARI OLDU”

Biz Doğu Anadolu’dan ya da Güneydoğu Anadolu’dan bölgesel ekonomi temsiliyeti üstlenmiş olarak, Türkiye Odalar Borsalar Birliği Başkanı’yla sürekli interaktif BBA üzerinden görüşüyoruz diyen Takva, “Dolayısıyla hemen hemen neredeyse her gün sorunlarımızı ve beklentileri genel düzeyde, karar vericileri Odalar Birliği’ne iletiyoruz. Yani ben, özellikle pandemi döneminin bu anlamda bizim açımızdan da eğitici ve öğretici tarafları olduğunu söylemem gerekiyor.”

TALEP VE ENDİŞELERİ CUMHURBAŞKANIMIZA İLETTİM

Geçen ekonomi şurasında da Sayın Cumhurbaşkanı’mızın katılımıyla bende söz aldım ve Ticaret Sanayi Odaları’na yoğunlaşan talepleri iletme fırsatı buldum. Sekiz ana başlık altında ifade etmiştik bunları. Özellikle yeni normalleşmeyle beraber artan vaka artışının, yeni tedbirlerin hayatımızı olumsuzlaşacağı ve iş dünyasının pandemi düzeye ulaşmadan karşılaştığı kısıtlamalarla, bu yapısal tedbirlerle, özellikle turizm, yeme içme sektörü, ulaştırma, eğitim alanında özel eğitim alanında faaliyet gösteren işletmelerin kalıcı olarak kapatılmasını ve uzun vadeli iş kayıplarına sebep olacağı endişesiyle taleplerimizi iletmiştik.” Şeklinde konuştu.  

SAĞLIK KADAR EKONOMİDE ÖNEMLİ

Cümlelerini sürdüren Başkan Takva, “Bazı ekonomik faaliyetlerin kısıtlanması bir idari karar sonucu oldu elbette. Burada önemli olan şey, halkımızın sağlığını korurken, ekonomiyi de normale döndürme becerisini gösterebilmek. Bizim ekonomi yönetiminden aslında beklentimiz o yönde. Sıklıkla ifade ettiğimiz bir kalıp var, mesela sizde takdir edersiniz ki can ve mal güvenliği bir arada anılan kavramlardır. Dolayısıyla can güvenliğini biz sağlık tedbirleri çerçevesinde ele alırken bu arada da ekonomiyi sürdürülebilir yani asgari de olsa sürdürülebilir performansı göstermemiz lazım. Sadece can güvenliği bağlamında meseleyi ele almak, hem ülke ekonomisi açısından hem geçimlik ekonomi açısından vatandaşları olumsuz kılan bir durum. Dolayısıyla o beceriye ihtiyacımız var bizim.”

İŞ DÜNYASI HER TÜRLÜ RİSKİ ALMAYA HAZIR

“Özellikle Odalar Borsalar Birliği üzerinden iletilen sorunlar bu iki bağlam yani canın sağlığını korunması sürecini aynı zamanda ekonomiyi, ticareti de sekteye uğratmayacak bir yaklaşım içinde ele almaya ihtiyaç duyduğumuz bir şeydir. Bu görüşmeyi olumlu bulduğumuzu ifade etmek istiyorum. Özellikle ekonomi yönetiminin değişmesiyle eş zamanlı demokratikleşme, yargı reformuna ilişkin Sayın Cumhurbaşkanı’nın ifadeleri çok değerli buluyorum ve umuyorum ki bu 19 Kasım kritik merkez toplantısı akabinde bir buçuk iki aylık süreci, yapısal reformların ete kemiğe büründürülerek, somut olarak ortaya koymasını sağlayabiliriz. İş dünyası bu konuda çok istekli ve arzuludur. Her türlü riski almaya da hazırdır diye düşünüyorum.” İfadelerine yer verdi.

“KISA VADEDE KAPIKÖY SINIR KAPISI AÇILMAYACAKTIR”

Pandeminin hayatı olumsuz etkilediğini ve Kapıköy akıbetinin ne olacağına dair değerlendirmede bulunan Takva, şunları söyledi: “Şu anda pandemi öncesi ve pandemi sonrası Van’ı konuşabilir. Dünya görülmeyen bir düşmana karşı savaş veriyor. Kısa vadede Kapıköy Sınır Kapısı açılmayacaktır. Yılbaşından sonra yeni bir değerlendirme yapılacaktır. Batıdaki kapılar açık ancak bizim kapılarımız kapalı. Bu haksızlığı doğru bulmuyoruz. Yeniden normalleşme süreci ile birlikte yerel yönetimlerin öncelikli olarak iç turizmi canlandırmaları gerekmektedir. Bu kapsamda uzun süredir evde kalan vatandaşlarımıza kentin tarihi ve turistik alanları gezdirilmelidir. Aidat ödemeleri konusunda istediğimiz seviyede değiliz. Bu da kentin ve üyelerimizin ekonomik sorunlarından kaynaklanmaktadır. Üyelerimize buradan şu çağrıyı yapmak istiyorum. Aidat ödemeleri için başlatılan yapılandırmadan faydalanın. Her kurum ulaşılabilir olmalı. Bizim Van TSO olarak herkese ve her kesime kapımız açıktır.”

“PANDEMİYİ FIRSATA ÇEVİRMELİYİZ”

Kentin menfaatleri kapsamında kimseye küsme gibi bir şansımızın olmadığının altını çizen Başkan Takva, “Van TSO, Türkiye’nin en başarılı odalarından bir tanesidir. A Sınıf hizmet veren bir kurumdur. Bu Van için önemlidir ve herkes sahip çıkmalıdır. STK’lar ile seviyeli ve güzel bir ilişkimiz var. Kent menfaatleri kapsamında ortak zeminde buluşmamız önemlidir. Kent olarak kendi kendimize yetecek projeler üretmemiz gerekiyor. “Turizm Hareketlilik Projesi” bunlardan bir tanesidir. Yenilikçi yaklaşımlar ile pandemiyi fırsata dönüştürebiliriz.”

VAN’DAKİ O PROJELERE DAİR BİLGİLER VERDİ

“Bu süreçte Van’da bir kahraman neden ortaya çıkmasın? Tüccar, sanayici, esnaf ve yatırımcılar kıymetli insanlardır. Onların kıymetini bilmeliyiz. Kamu ihalelerinde şeffaflık önemlidir. Kamu kurumlarının mal ve hizmet alımında bunu göz ardı etmemesi gerekmektedir. Facebook İstasyonu, pandemi nedeniyle beklemeye alınmış durumda. Hayat normale dönünce istasyon kurulacak. Çağrı merkezi bir başarı hikâyesidir. Şehrimizde var olan sıkıntıları konuşmamız gerekiyor. Biz var olan sorun, sıkıntıları çatı kuruluşumuz olan Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’ne zaman fark etmeksizin sürekli olarak iletiyorum. Kentimizde kurulan çağrı merkezlerinde binlerce gencimiz istihdam edilmektedir. Vanspor’a bugüne kadar imkânlarımız doğrultusunda destek olduk, bundan sonrada üzerimize ne düşüyorsa yapmaya hazırız.” Diye ekledi. (VanBasın.Net)

Editör: TE Bilisim