ŞEHRİVAN ÖZEL: MENDUL ÇALIŞKAN/HAKİM İNALÖZ

Komşu İran’da görüldükten sonra Kapıköy’ün kapatılması ve alınan bir dizi önlemler ile önlenmeye çalışan Koronavirüs salgını Van’a gelmeden Van’da büyük bir panik havası oluştu. Kapıların kapanması ve alınan tedbirler gerekli adımlar atılmasına rağmen Van’da ciddi bir panik havası hâkim olmaya devam ederken işin turizm tarafındaki isimlerden de süreçle ilgili uyarı geldi. Turizmciler henüz salgın yokken yaratılan bu ortamdan Van’ın büyük zarar gördüğünü söyledi.

Dünya Koronavirüs Salgını’nı konuşmaya devam ederken, virüs her gün birkaç ülkede baş gösteriyor. Çin’den yayılıp onlarca ülkede görülmeye başlayan salgın için dünyada seferberlik devam ederken Türkiye’nin komşu illerinde de vakalarla mücadele sürdürülüyor. Özellikle İran’da görülmesi sonrası Van ile sahip olduğu 300 kilometre civarındaki sınırı nedeniyle tedirginlik yaratan virüs salgını sonrası tedbirler alınmasına rağmen vatandaşların endişeleri sürüyor. Salgın sonrası tüm sınır kapılarını kapatan Sağlık Bakanlığı, dün itibariyle sınır bölgelerinde kurulan Sahra Hastaneleri ile güvenliği en üst düzeyde tutmaya çalışıyor. Şimdiye kadar virüsün görülmediği Van’da, Kapıköy’de tedbirler ve kontroller üst seviyede gerçekleşirken Van TSO Başkanı Necdet Takva’dan sonra Vangölü Havzası Turizm Derneği (VAHATUDER) Yönetim Kurulu Başkanı Abdullah Tunçdemir de olayın yaşattığı kayıplara değindi. Sağlığın her şeyden önemli olduğunu fakat henüz virüsün görülmediği Türkiye’de ve Van’da bu paniğin kente zarar verdiğini söyleyen Tunçdemir, Vanlıları bu noktada sağduyu olmaya ve henüz salgın yokken yaratılan bu panikten dolayı yaşatılan kayıpların önüne geçmeye çağırdı.

TUNÇDEMİR: PANİK VAN’A KAYBETTİRİR!

Konuyla ilgili olarak konuşan Vangölü Havzası Turizm Derneği (VAHATUDER) Yönetim Kurulu Başkanı Abdullah Tunçdemir, Van’daki bu panik havasının doğru olmadığını belirtti. Panik yaratmak yerine tüm tedbirleri almanın, virüs gelse bile bununla sistematik bir şekilde mücadele etmenin yapılması gerektiğini vurguladı. Virüs yokken yaratılan bu ortamda Van’ın hem dış turizminin hem de iç turizminin zarar gördüğünü söyleyen Tunçdemir, salgının olmadığı kent ve ülkedeki panikten dolayı kentteki programların bir iptal edildiğini bunun da doğru olmadığını söyledi. Programların, turların, kongrelerin ve toplantıların uzun vadede sağlıklı düşünerek devam etmesi gerektiğinin ve tedbirlerle birlikte Van’ın bu süreçte kayıp yaşamaması gerektiğini söylerken, olası bir salgından önce gelen iptal haberlerinin dolayı olarak tüm kentin ekonomi açısından kayıp olduğunu söyledi.

“ÖNLEMLERİMİZİ ALIP UZUN VADELİ DÜŞÜNECEĞİZ”

Tunçdemir, konuyla ilgili olarak ayrıca; “Bu son yaşananlarla ilgili yapılan spekülasyonlar Van’da turizmi yüzde 100 olumsuz etkiledi. Van’da hiçbir vaka olmadığı sağlık yetkililerince açıklanmasına rağmen Van’da sosyal medyada çok kötü bir hava yayıldı. Tabi ki önlemler alınacak, hatta daha fazla alınmalıdır. Biz İran’a komşu bir iliz ama komşu olmayan batıdaki iller de önlem alıyor, önlem alınıyor diye orada turizmin durması mı gerekir? Çok şükür ortada bir salgın yok. Ve turizm kısa süreli değil tüm yılı kapsayan bir sektördür. Şimdiden tüm yılı bir panik havası oluşturulması nedeniyle riske almaya gerek yok” dedi.

“TEDBİRLERİ ALALIM, GELİŞLERİN ÖNÜNE GEÇMEYELİM”

Van TSO başkanı Necdet Takva’nın ve kentteki diğer önemli isimlerin yaptığı açıklamaların önemli olduğunu belirtirken, bu anlamda iki taraflı bir kayıp yaşanmaması noktasında sosyal medyadaki spekülasyonlara kulak verilmemesi gerektiğini söyledi. Tunçdemir, “Kapıköy birisi ya da birileri için çalışan bir kapı değil. Bu kapı direkt ve doğrudan kentin tüm ekonomisini etkileyen bir kapı. Haliyle Van TSO’nun ve diğer kesimlerin yaptığı açıklamalar önemlidir. Kentin yaşadığı ekonomik kayıpları görmezlikten gelip sadece sosyal medya üzerinden oluşturulan bu panik havası ile hareket etmek doğru değil. Sınır kapıları kapalı ama Türkiye’ye hala virüs salgını olan birçok ülkeden uçuşlar yapılıyor, girişler var. Onlar nasıl kontrollü yapılıyorsa Van’da da bu olabilir. Yılların ekonomik, turistik, ticari ilişkilerini tek bir elle silmenin anlamı yok. Van’ın şu anda durumu hem deprem hem de virüs konusunda abartıldığı gibi değil, insanlar gönül rahatlığı ile Van’a gelebilir. Van’daki kültür turları da, toplantılar da, kongreler de iptal edilmemelidir.”

SAĞLIK BAKANLIĞININ ONAYI İLE İRAN KAPILARI AÇILABİLİR

Turizm sektörü temsilcilerini de son günlerde sıkça vurguladığı rezervasyonlar, programlar, Nevruz etkinliklerinin bu süreçte olumsuz etkilendiğini vurgulayan Tunçdemir, dün itibariyle kurulan Sahra Hastaneleri’nin de bu konuda kontrolün sağlanması ve sürecin yürütülmesi noktasında önemli olduğunu vurguladı. Tunçdemir, bu tedbirlerle sağlıklı bir süreç yürüyebileceğini söyleyerek, “Kapıköy Sınır Kapısı’nda alınan önlemler daha da artırılarak Nevruz’dan önce kapılar açılırsa iyi olacak. Dün de tedbirler iyice arttı. Hastane kuruldu. Kamera ve diğer denetim mekanizmaları da kurulursa çok iyi olacak. Eğer Bakanlık uygun görürse, sınır kapıları Nevruzdan önce açılırsa çok iyi olacak. Ama eğer açılma ihtimali varsa Nevruzdan önce açılması tüm illerin faydasına olacak.”

Editör: TE Bilisim