ŞEHRİVAN HABER: ERDAL ERBAŞ-HAKAN İZGİ

Türkiye’de 2021 yılında başlayan ürünlerdeki zam artışları, 2022 yılında da fiyatlardaki artışlarını sürdürüyor. Yaşamın her alanını doğrudan etkileyen elektrik, doğalgaz, benzin, LPG ve motorine peş peşe zam gelirken, mutfağın vazgeçilmezi olan tüp de eklendi. Özellikle birçok ilçe ve mahallesine doğalgazın ulaşmadığı yerlerden biri olan Van’da giderek zamlanan tüp fiyatları da vatandaşları etkilemeye devam ediyor.

Geçen sene mutfak tüpünün fiyatı 120 TL iken son bir yılda yüzde 100’ün üstünde zam yapılarak 248 TL oldu. Daha önce de pazar yerlerindeki sebze ve meyvelerdeki fiyat artışlarından dolayı vatandaşlar, tencereyi nasıl dolduracağını kara kara düşünürken, mutfak tüpüne yapılan zamlar nedeniyle şimdi tencereyi nasıl kaynatacağını da düşünmeye başladı. Doğalgazın ulaşmaması ve imkanların el vermemesi nedeniyle hala soba, tüp kullanan büyük bir nüfusun olduğu kentte aşını pişirmeyen insanlar her geçen gün artan fiyatlar sonrası ne yapacağını şaşırdı.

MUTFAK TÜPÜNÜN FİYATI GİDEREK ARTIYOR… VATANDAŞ TEPKİLİ!

Son zamanlarda her şeye zam yapıldığı gibi tüp fiyatlarında da yüzde 100’ü aşan fiyat artışının meydana geldiğini vurgulayan vatandaşlardan Vedat Öztaşçı, “Özelikle mutfak tüplerine ve yağ tenekelerine gelen zamlar bizi mağdur ediyor. Bir aileyi bir ay bazen de bir buçuk ay götüren mutfak tüplerinin fiyatları giderek artıyor. Doğal gaz kullanmayan ve maddi durumu düşük olan vatandaşlar tüp kullanmak zorunda. Artan zamlar karşısında yine en çok mağdur olan kesim yine fakirler oluyor. Çoğu mahallede doğalgaz yok ve bizim mahalleler de onlardan biri. Vatandaşlar artık tüp alamaz hale geldi. Gidişat kötüye gidiyor. Böyle devam ederse tüp fiyatı 500 TL olacak. Paranın hiçbir değeri kalmamış. Halimizi görüyorlar ama yine de bir çözüm bulamıyorlar. Halk sefalet içerisinde yaşamını sürdürüyor. Artık bu zamlara birilerinin dur demesi gerekiyor.” İfadelerini kullandı.

VATANDAŞ ÇARŞI PAZARA GİREMİYOR

Mutfak tüplerini her ay farklı bir fiyattan aldığını söyleyen vatandaşlardan Cafer Tanrıtanır, eskiden ürünlere yıldan yıla zam geldiğini hatırlattı. Tanrıtanır, “Evimde doğal gaz olmadığı için tüp kullanıyoruz. Geçen yıl bu zamanlarda büyük tüpün fiyatı 120 liraydı, şu anda ise 248 TL olmuş. Millet artan bu zamlardan dolayı perişan halde. Sadece sorun tüpte değil, her şey zamlanıyor ve artık saat başı zam geliyor. Sebze-meyve almak için pazara gitmeye korkar olduk. Aynı şekilde diğer ürünler içinde marketlere uğrayamıyoruz. Artan okul masraflarından son kendi çocuklarımızın ya da kardeşlerimizin gözünün içine bakamaz olduk. Bir kişinin aylık maaşı artık bir evin masrafına yetmiyor. Kendi karnımızı doyurmak için de en az iki kişinin çalışması lazım.” Dedi.

“ARTIK GEÇİNEMİYORUZ”

Zamlardan dolayı artık geçinemediklerini belirten Haşim Yılmaz şunları söyledi: “Zor şartlarda geçimimizi sağlamaya çalışıyoruz. Evimizde doğal gaz olmadığı için tüp kullanıyorum. Şu anda küçük bir mutfak tüpü 48.50 kuruş olmuş. Kiralık evde kalıyorum. Bu ay 350 lira elektrik faturam geldi. Bunların dışında mutfak masrafları, diğer faturalarda eklenince artık geçinemediğimizi net bir şekilde görüyorum. Devletten bize yardım etmelerini ve bu zamları durdurmalarını istiyoruz. Her gün farklı bir zamla uyanıyoruz. Herkes suskun ve herkes yapılan zamlardan memnun gibi davranıyor. Buradan net bir şekilde geçinemediğimizi bir kez daha ifade etmek istiyorum. Biz yıldan yıla asgari ücrete zam istemiyoruz. Yeter ki ürünlere zam yapmasınlar.”

OCAKTA YEMEKTE PİŞMİYOR

İnsanların artık yemek bile yapamayacaklarının altını çizen vatandaşlardan Yunus Öner, “En büyük ihtiyaçlardan bir olan mutfak tüpünün giderek pahalanması krize neden oluyor. Ben tüpü hem evde kullanıyorum hem iş yerimde kullanıyorum. Tüp yüzde 100’ün üstünde pahalandı, kullanamaz hale geldik. Tüp, 245 TL’yi geçti. Milletin cebinde parası da kalmadı. Peki, tüp başta olmak üzere vatandaş diğer ürünleri de nasıl aslın? Birçok insanın bir geliri de yok. Bu krizde iş bulmak da çok zor. Aylık maaşlarla artık kimse geçinemiyor. Benim tek çözüm önerim bu ülkenin hali hal değil, farkına biran önce varmaları lazım. İnsanların sanki artık sabırları taşmış gibime geliyor.” Görüşlerine yer verdi.

MİLLETİN MUTFAK MASRAFI 3 BİN TL’Yİ AŞTI

Ekonomik bunalım içerisinde olduğunun altını çizen vatandaşlardan Ahmet Güler ise son olarak şunları ifade etti: “Her gün çalışmak zorundayız. Artık tatil yapma şansımız bile yok. Her şeyi geçtim artık kendimize vakit bile ayırmıyoruz, yaptığımız ve düşündüğümüz tek şey ekonomi. Aydan aya mutfak masraflarını düşünmekten başka hiçbir şey yapmıyorum. Yağ aldı başını gidiyor ve aynı şekilde mutfak tüpü de gittikçe pahalanıyor. Eskiden 4-5 kişilik bir ailenin mutfak masrafı 1000-1.500 TL arasıyken şimdi 3 bin TL’yi aşmış durumda. Oda en düşük ücretlerle hesaplıyorum. Millete sorsan herkesin keyfi yerinde ama cebinde hiçbir şey yok. Borçla alışveriş dönemi çoğaldı ama artık mahallelerdeki dükkanlar da borç vermiyor. Çünkü adamın aldığı ürüne iki gün sonra zam geliyor ve biz aybaşı parasını veriyoruz. Ondan dolayı kar edeceğine daha zarar ediyor. Evet, en büyük ihtiyaç olan mutfak tüpü artık alamıyoruz. Daha doğrusu artık kimse alamayacak. Çünkü birkaç gün sonra 300 TL’yi aşar ve yaza doğru 500 TL olur.”

Editör: TE Bilisim